Milliyet.com.tr/ÖZEL Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), İstanbul Başakşehir’de TOKİ mülkiyetinde bulunan taşınmazlar üzerinde geliştirilecek yeni konut projesi için ‘gayrimenkul sertifikası’ ihracına hazırlanıyor. EV..
Milliyet.com.tr/ÖZEL Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), İstanbul Başakşehir’de TOKİ mülkiyetinde bulunan taşınmazlar üzerinde geliştirilecek yeni konut projesi için ‘gayrimenkul sertifikası’ ihracına hazırlanıyor.
EV ALAMAYANLAR İÇİN YENİ YATIRIM FIRSATI
Emlak Konut GYO tarafından halka arz edilecek gayrimenkul sertifikası ile yatırımcıların ev alamasalar dahi küçük birikimlerle büyük projelere ortak olabileceklerine dikkat çekildi.
‘2017’DE DE UYGULANDI’
Özellikle konut fiyatlarının yüksek seyrettiği ve kredi maliyetlerinin de fazla olduğu bu süreçte konut projelerine gayrimenkul sertifikası üzerinden yatırım imkanı tanınıyor. Peki gayrimenkul sertifikası modelinde detaylar neler? Başvurular nasıl oluyor? Yatırımcı aldığı sertifikada ne kazanıyor? Gayrimenkul projeleri için bir hak sahipliği oluyor mu? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Gayrimenkul sertifikaları ülkemizde 2017 yılında da kullanım imkanı bulmuş yatırım aracıdır.
GAYRİMENKUL SERTİFİKASI NEDİR?
Gayrimenkule dayalı bir yatırım aracıdır. Buradaki en önemli unsur bir gayrimenkul projesinin inşaat aşamasındayken, bitmemiş bir durumdayken projenin küçük paylara bölünerek aslında yatırımcılarla finanse edilmesi ve elde edilen gelirin buna yatırım yapanlarla paylaşılmasına dayalı bir modeldir.
Bu paylar belirlenirken santimetrekare, metrekare gibi çeşitli kriterlere göre belirleniyor. Hissenin belli bir metrekareyi temsil etmesine ilişkin model var. Metrekare birim fiyatları belirleniyor ve buna göre çıkacak sermaye adedi başlangıçta belli oluyor.
Burada bağımsız bölümler projede belli. Bunların küçük birimlere, (metrekare, santimetrekare gibi) belli bir birime bölünerek satılması nedeniyle arz başlangıçta belli oluyor.
YATIRIMCI BU MODELLE EV SAHİBİ OLABİLİYOR MU?
Eğer yatırım yapan kişi bu metrekareleri bir daireye tekabül edecek kadar toplarsa tapu devri yoluyla bağımsız bölüm sahibi olmasına da imkan tanınıyor. Kişi bir daire metrekaresi kadar elde edemezse o zaman da projenin değer artışından faydalanmasına imkan sağlanmış oluyor.
‘BORSA İSTANBUL’DA İŞLEM GÖRÜYOR’
Gayrimenkul sertifikaları Borsa İstanbul’da işlem gören bir sermaye piyasası aracı, varlığa dayalıdır. Bir parasal birimi ve belli bir alan karşılığı var.
‘GAYRİMENKUL ALAMAYANLAR YATIRIMA ORTAK OLUYOR’
Gayrimenkul sektöründe alternatif bir yatırım aracı sunma amacıyla kullanılıyor. Projelere de bir finansman sunuyor. Tüketiciler açısından tek başına bir gayrimenkul alacak kadar birikimi olmayan, en azından ben gayrimenkulün bir parçasını alayım diyenlere yatırım anlamında ortaklık sunmuş oluyor.
‘KİŞİ ZAMANLA YETERLİ SERTİFİKAYI TOPLARSA KONUTU SATIN ALBİLİR’
Bunların dışında gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin borsada işlem gören hisseleri, gayrimenkul yatırım fonları gibi farklı alternatifler var. Gayrimenkul sertifikası bir proje özelinde çıkarılıyor. Hangi proje olduğu, nerede olduğu belli.
Diğer yatırım araçlarından farklı olarak da ‘ben bu projeden konut almak istiyorum’ diyen bir yatırımcı zamanla yeterli sertifikayı toplarsa istediği konutu satın alabilir. Getirisi faize dayalı değil. Daha çok faizsiz finans prensiplerine uygun olduğu değerlendirilebilir.
GAYRİMENKUL SERTİFİKASINDA GETİRİLER NASIL OLUYOR?
Burada toplanan fonlar başka bir amaçla tasarruf edilemiyor. Teminat gösterilemiyor. Buraya yatırım yapan kişilerin yatırımları da garanti bir yatırım aracı oluyor diyebiliriz. Gayrimenkul sertifikaları bitmiş bir proje satışında kullanılamıyor. Sadece devam eden ve başlayacak olan projelere yönelik olarak kullanılabilir. Sabit bir getiri modeli yok. Bu piyasa koşullarına göre fiyatları artabilir, azalabilir. Arttıkça da satanlar olabilir. Vadesi olan bir yatırım aracıdır. Proje bittiğinde artık tapuya çevrilir ve hesaplanan değerler üzerinden nakde dönüştürülür. Sertifika sahiplerine sertifikaları oranında bedeller ödenir.
‘KİŞİLER PARAYA SIKIŞTIĞINDA SERTİFİKAYI SATABİLİYOR’
Bu yatırım modeline küçük birikimlerle başlanabilir. Evin tamamı proje bitimine kadar satın alınabilirse bir daireye tekabül edebilir. Bu yatırım proje bitiminde nakde dönecek bir yatırım aracıdır. Kişiler sıkıştığı zaman bu sertifikaları satabiliyorlar.
GAYRİMENKUL SERTİFİKASINDA TUTAR NASIL BELİRLENİYOR?
İhraç edilecek toplam gayrimenkul sertifikası sayısı belirlenirken, projenin toplam metrekare büyüklüğü belirleniyor. Bu ortalama proje metrekare fiyatı çerçevesinde belirleniyor. Metrekare birim fiyatlarına göre projenin toplam metrekare büyüklüğü kapsamında her bir bağımsız bölüm için gayrimenkul sertifikası adetleri belirleniyor.
TOKİ VE EMLAK KONUT PROJELERİNDE FİYATLAR NE KADAR?
TOKİ ve Emlak Konut fiyatları oldukça farklı. TOKİ sosyal konut projeleri ürettiği için metrekaresi ortalama 30-35 bin TL’den başlarken, Emlak Konut projelerinde bu rakamlar minimum 80 bin TL seviyelerindeydi. Üretilecek konuttaki gayrimenkul sertifika modeli TOKİ’nin arsa sahibi olduğu, Emlak Konut’un üzerinde inşaatı yüklenici olarak yapacağı projeler kapsamında ihraç edilecektir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.