Müstakil Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (MÃœSÄ°AD) Kadın tarafından derneÄŸin genel merkezinde düzenlenen Uluslararası Farkındalık Zirvesi’nde konuÅŸan Emine ErdoÄŸan, MÃœSÄ°AD Kadın’ı, küresel ölçekte tüm kesimlerin farkındalığını artırmayı amaçlayan bu zirveyi düzenlediÄŸi..
Müstakil Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (MÃœSÄ°AD) Kadın tarafından derneÄŸin genel merkezinde düzenlenen Uluslararası Farkındalık Zirvesi’nde konuÅŸan Emine ErdoÄŸan, MÃœSÄ°AD Kadın’ı, küresel ölçekte tüm kesimlerin farkındalığını artırmayı amaçlayan bu zirveyi düzenlediÄŸi için tebrik etti.
Emine ErdoÄŸan, “Çünkü farkındalık, eylemin ilk adımıdır. Bizi harekete çağıracak bir hayale sahip olmak için önce bilmemiz gerekir.” diye konuÅŸtu.
İş hayatında kadınların türlü zorluklar yaşadığını, açmakta zorlandığı kapılarla aşamadığı bariyerler olduğunu belirten Emine Erdoğan, daha en başta, iş gücüne katılımda fırsat eşitsizliği yaşayan, daha sonra profesyonel hayatta da adil olmayan çalışma koşullarıyla emeği değersizleştirilen kadınların olduğunu kaydetti.
Kadınların karşılaÅŸtıkları sorunlara kalıcı ve dönüştürücü çözümler sunulması gerektiÄŸine dikkati çeken Emine ErdoÄŸan, “Bu düşünceyle, son 20 yılda Türkiye’de reform niteliÄŸinde düzenlemeler gerçekleÅŸtirdik. Kadınlarımızın haklarını güvence altına alan, toplumsal hayattaki konumunu saÄŸlamlaÅŸtıran güçlü bir hukuksal ve idari altyapının temellerini attık. Bu temelin üzerine, her gün yeni baÅŸlıklar, yeni iyileÅŸtirici düzenlemeler ekleniyor.” ifadelerini kullandı.
Emine Erdoğan, kadınların aklı, zekası, şahsiyeti ve değerleriyle üretim hayatında yer almasının adalet ve hakkaniyetin gereği olduğunu anlattı.
Empati kurma, duyguları anlama ve yönetme becerisi yüksek kadınların çalışma hayatında güçlendirilmesinin daha adil ve yaÅŸanabilir bir dünyanın anahtarı olduÄŸunun altını çizen Emine ErdoÄŸan, “Gerçek anlamda bir güçlendirme içinse kadının hayattaki tüm rollerini kapsayan bütüncül ve denge odaklı bir yaklaşım gerekir. Kadınlar, tabiatındaki çok yönlülük ve hızlı adapte olma becerisiyle elbette birçok sorumluluÄŸu sırtlanabilir, farklı durum ve ÅŸartlara hızlı uyum saÄŸlayabilir. Buradaki anahtar kelime, bu çeÅŸitli roller arasındaki dengedir.” ifadelerini kullandı.
“KADIN EMEĞİ YALNIZCA ÃœNVANLAR ÃœZERÄ°NDEN DEÄžERLENDÄ°RÄ°LÄ°YOR”
Emine Erdoğan, kadınların onları tek tipleştiren, tasarladığı modele uymayanları oyun dışı bırakan küresel bir mahalle baskısına maruz kaldığına işaret ederek, şöyle devam etti:
“Bugün iÅŸ hayatında kadınların sorunları konuÅŸulurken, evi ve iÅŸi arasında savrulan kadınların, tırnak içinde ‘eÅŸitlik’ adı altında sarf ettikleri insanüstü efor ve yaÅŸadıkları çeliÅŸkiler göz ardı ediliyor. Öte yandan, kadın emeÄŸi yalnızca ünvanlar ve iÅŸ gücüne katılım üzerinden deÄŸerlendiriliyor. Oysa kültürümüzde kadın, tarlayı sürerken de bir çocuÄŸu yetiÅŸtirirken de aileyi idame ettirirken de üretendir. Önümüze gelen bir tas çorba, yemenideki oya, kilimdeki desen ve arkamızdan okunan her bir duada kadın emeÄŸi vardır. Bu bakış açısıyla, bütün kadınlarımızın emeÄŸine sahip çıkmak, üretirken diÄŸer rollerini de kucaklamak isteyen kadınlarımıza destekleyici mekanizmalar sunmak, hükümetlerimiz boyunca en büyük gayretimiz olmuÅŸtur.”
Kadına yönelik hayata geçirilen destek programlarına deÄŸinen Emine ErdoÄŸan, “AK Parti döneminde hayata geçirilen evde bakım desteÄŸi, doÄŸum izni düzenlemeleri, kreÅŸ desteÄŸi gibi uygulamalar, bu çabaların sonucudur. Bugün gelinen noktada kadınlarımız, aile hayatında da güçlü bir anne, güçlü bir eÅŸ rolünü yitirmeden toplumsal kalkınmanın kilit bir aktörü olabiliyorlar. Ãœretim sektöründe elde ettikleri baÅŸarılarla, ülke ekonomimizin lokomotifini oluÅŸturuyorlar. Bilim alanındaki çalışmalarıyla, milli teknoloji hamlemize ivme katıyorlar.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Emine Erdoğan, kadınların hayatın tüm alanlarında kendi tabiatlarıyla var olmaları sağlandığında adalet ve denge ekseninde bir dünyanın oluşacağını kaydederek, bu yüzden, kadınların aile hayatına yönelik esnek uygulamaların tüm sektörlerde yaygınlaşmasının öncelikleri olması gerektiğini bildirdi.
Kalkınma dendiÄŸinde, akla yalnızca fiziksel kalkınma deÄŸil toplumsal ve sosyal kalkınmanın da geldiÄŸine dikkati çeken Emine ErdoÄŸan, “BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin belirlediÄŸi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kalkınmanın sosyal boyutlarına bilhassa odaklanıyor. Kadınlar, gelecek nesilleri yetiÅŸtiren, toplumsal deÄŸerlerimizin kalesi olan aile kurumunun temel unsuru, sosyal kalkınmanın da lokomotif gücüdür. Kadınların saÄŸlığı, güvenliÄŸi, eÄŸitimi, ekonomik güçlenmeleri ve genel yaÅŸam kalitesini artırmak devletlerin en öncelikli sosyal politika baÅŸlıklarından birisidir. Bir toplumun niteliÄŸini, kadınların gücüne bakarak anlamak mümkün.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Emine ErdoÄŸan, güçlü kadınların güçlü bir toplum ortaya koyduÄŸunu vurgulayarak, “Bizim medeniyetimizin temelinde de erkek ve kadının iÅŸbirliÄŸi vardır. Tarihimiz boyunca devlet yönetiminden eÄŸitime, kültürden sosyal hayata kadın her alanda erkek ile yan yanadır. Karşımda gördüğüm seçkin topluluÄŸu da iÅŸte bu binlerce yıllık tecrübenin, irfanın ve Anadolu ruhunun taşıyıcısı olarak görüyorum. Bilimden akademiye, sanattan ticarete birçok alanda büyük iÅŸler yapan ve aynı zamanda fıtri rollerini de kucaklayan kadın hikayeleri, bir kutup yıldızı gibi yeni nesillere yol gösterecektir.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
GENÇLERE TAVSİYELERDE BULUNDU
Zirve kapsamında Farkındalık Ödülleri’ne layık görülen kiÅŸilerin hayatlarını ve fikirlerini öğrenmelerini gençlere tavsiye eden Emine ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Düşünce ve gönül dünyamıza vurulan zincirleri kelimeleriyle kıran kıymetli düşünür Alev Alatlı gençlerimiz için bulunmaz bir örnektir. Türkiye’de bir dönem bilgisayar yazılımcılığı yapmış ilk kadınlardan olan ve halen aktif olarak, dünyanın önde gelen bir savunma sanayi ÅŸirketinde finans alanında çalışan Canan Bayraktar’ın deÄŸerlerini ve aile hayatındaki rollerini de sahiplenerek elde ettiÄŸi baÅŸarılar, tüm kadınlar için ilham kaynağıdır.”
Emine ErdoÄŸan, MÃœSÄ°AD Kadın’ın kurulduÄŸu günden bu yana, iÅŸ hayatında kadına dair tüm meseleleri hakkaniyet çerçevesinde ele aldığını ve bu amaçla birçok nitelikli projeyi hayata geçirdiÄŸini dile getirerek, “Dönüşüm Evden, EÄŸitim Anneden” projesiyle Sıfır Atık Hareketi’ne sundukları katkılar için derneÄŸe teÅŸekkür etti.
Kadınların, geleceÄŸin inÅŸası konusundaki önemine vurgu yapan Emine ErdoÄŸan, “Elimizdeki dünya, insanlığın deÄŸerleriyle birlikte parça parça dağılırken kadın duyarlılığına, sezgisine ve ÅŸefkatine hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var. İçinde çocuklarımızın yaÅŸamasına razı olacağımız geleceÄŸin dünyasını kadın eli deÄŸmeden inÅŸa edemeyiz. Tüm yıkımlara ve kayıplara raÄŸmen, elindeki imkanlarla her gün yaÅŸamı yeniden kuran Filistinli kadınlar, daha yaÅŸanabilir bir dünya umudumuzu ayakta tutuyor. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, bugün dünyadaki bütün kadınların aynı fırsatlara sahip olması için emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum.” diye konuÅŸtu.
FARKINDALIK ÖDÜLLERİ
Zirvede Farkındalık Ödülleri’ne layık görülen yazar Alev Alatlı, Prof. Dr. Ãœmit Meriç, Prof. Dr. Nurhan Atasoy ve BAYKAR Yönetim Kurulu Ãœyesi ve finans yöneticisi Canan Bayraktar için plaket töreni düzenlendi.
Meriç ile Bayraktar’a plaketlerini veren Emine ErdoÄŸan, merhum Alatlı’nın ödülünü kızı Funda Aktan’a, saÄŸlık sorunları nedeniyle törene katılamayan Atasoy’ın ödülünü ise Günseli Kato’ya takdim etti.
Ödül töreninin ardından aile fotoÄŸrafı çekimiyle sonlanan zirveye Emine ErdoÄŸan’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir GöktaÅŸ, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran YiÄŸitbaşı, KADEM Vakfı Mütevelli Heyeti BaÅŸkanı Sümeyye ErdoÄŸan Bayraktar, TOGEMDER BaÅŸkanı Belma Sekmen, Afrika Kültür Evi BaÅŸkanı Zeliha SaÄŸlam, bazı oda baÅŸkanları ve milletvekilleri de katıldı.
ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLENLERİN HAYAT HİKAYELERİ
Eserleriyle düşünce dünyasına ışık tutan mütefekkir, yazar Alev Alatlı, yaÅŸamı boyunca birçok ödüle deÄŸer görüldü. Usta yazar Alatlı, 2006’da Rusya’da “Mihail Aleksandroviç Åžolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü”nü, 2014’te edebiyat alanında “CumhurbaÅŸkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”nü aldı.
Filistin halkına reva görülen zulme karşı duyarlılığıyla öne çıkan Alatlı’nın, Filistin davasını duyurmak üzere yaptığı çalışmaları, Yaser Arafat tarafından da fark edildi. Alatlı, bu nedenle “Özgürlük Madalyası”yla onurlandırıldı.
NURHAN ATASOY
Türk sanat tarihi alanındaki çalışmalarıyla önde gelen akademisyenlerden Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Ä°stanbul Resim ve Heykel Müzesi, KÃœSAV ve Taç Vakfının kurucu üyesi, “Turkish Cultural Foundation” Bilimsel Danışmanı ve daimi öğreticilik görevlerini üstlendi. Atasoy, 1997 yılında Maltepe Ãœniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığının ardından Ä°stanbul Ãœniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığına atandı.
Osmanlı sanatı ve Türk Ä°slam sanatları üzerine uzmanlaÅŸan Atasoy, 120’nin üzerinde konuda sayısız eser verdi. Özellikle Türk kültür ve sanat tarihinin uluslararası alanda tanıtılmasında öncü olurken emekliliÄŸinden sonra da üretmeye devam eden Atasoy, “Kadınlar, toplumsal deÄŸiÅŸimin öncüsü olabilir; her birimiz, kendi hikayemizi yazma gücüne sahibiz.” sözleriyle kendi hikayesini yazmak isteyen tüm kadınlara ilham kaynağı oldu.
ÜMİT MERİÇ
İstanbul Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunu olan Prof. Dr. Ümit Meriç, Sosyoloji Tarihi, Kurumlar ve Aile Sosyolojisi dallarında tercüme ve telif üzerine birçok çalışmaya imza attı.
Gençlere ve yeni nesil akademisyenlere mentorluk yaparak, ilham veren ve kariyer gelişimlerine destek olan öncü yazar ve düşünür Meriç, bir dönem başörtüsü yasağı sebebiyle 30 senelik hocalık hayatına veda etmek zorunda kaldı.
Meriç, babası Cemil Meriç’in düşünce ve edebiyat mirasını yaÅŸatarak, fikirlerini bugünün toplumuna taşımakta önemli bir rol oynadı.
Sosyal adalet, eğitim ve kültürel konularda yürüttüğü çalışmalarla, toplumsal farkındalığı artıran Meriç, insanları bu konularda düşünmeye teşvik etti.
CANAN BAYRAKTAR
Özdemir Bayraktar ile 1978 yılında hayatını birleştiren Canan Bayraktar, finans alanındaki kariyerine 1985 yılına kadar devam ederken finans alanındaki ilk kadın yazılımcılardan biri oldu.
Bayraktar, annelik vazifesi nedeniyle çalışma hayatına bir süre ara verdikten sonra, Baykar’ın finans yönetimini, “Milli Ä°HA” serüvenine baÅŸladığı ilk yıllardan itibaren hem bir emekçi hem de uzmanlığıyla destekledi.
Yaklaşık 20 yıldır Baykar Yönetim Kurulu Üyesi olarak gece gündüz demeden ülkenin İHA destanına emek veren Bayraktar, başarılı iş yaşamı ve aile hayatı arasındaki dengeyi sağlama azmi sayesinde birçok insana örnek oldu.
EMÄ°NE ERDOÄžAN’DAN PAYLAÅžIM
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Emine Erdoğan şu ifadeleri kullandı: Bugün, MÜSİAD Kadın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası Farkındalık Zirvesi’nde bir kez daha kadınların toplumsal dönüşümdeki kritik rolüne tanıklık ettik.
Kadının emeği, bilgi ve birikimi, sadece ekonomik büyümenin değil, sosyal kalkınmanın da en temel dinamiğidir.
Bu nedenle kadınların hayatın tüm alanlarında, kendi tabiatlarıyla var olmalarını sağlamak asıl amaç olmalıdır.
Ancak o zaman adalet ve denge ekseninde bir dünya oluşacaktır.
Bu değerli zirve vesilesiyle Farkındalık Ödülü’nün sahihi olan, toplumumuzun öncü kadınları; rahmetli Alev Alatlı’yı, Prof. Dr. Nurhan Atasoy’u, Ümit Meriç’i ve Canan Bayraktar’ı yürekten kutluyorum.
Onların izinden başarılarıyla fark yaratan nice kadının yetişmesini diliyor, zirvede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Bugün, MÜSİAD Kadın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası Farkındalık Zirvesi’nde bir kez daha kadınların toplumsal dönüşümdeki kritik rolüne tanıklık ettik.
Kadının emeği, bilgi ve birikimi, sadece ekonomik büyümenin değil, sosyal kalkınmanın da en temel dinamiğidir.… pic.twitter.com/VFoDJNTjS3
— Emine ErdoÄŸan (@EmineErdogan) October 19, 2024
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.