Senatör’den Kral Charles’a: Benim kralım değilsin!

Avustralya’nın Aborjin kökenli Senatörü Lidia Thorpe, Avustralya’yı ziyaret eden İngiltere Kralı 3. Charles’ın parlamentodaki konuşmasına, “Burası senin toprağın değil. Benim kralım değilsin. Bizim kralımız değilsin” diye tepki gösterdi. Avustralya basınındaki..

Senatör’den Kral Charles’a: Benim kralım değilsin!
Yayınlanma: Güncelleme: 21 views

Avustralya’nın Aborjin kökenli Senatörü Lidia Thorpe, Avustralya’yı ziyaret eden İngiltere Kralı 3. Charles’ın parlamentodaki konuşmasına, “Burası senin toprağın değil. Benim kralım değilsin. Bizim kralımız değilsin” diye tepki gösterdi. Avustralya basınındaki haberlere göre Kral Charles, ülkedeki temaslarının ikinci gününde başkent Canberra’da Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve muhalefetteki Liberal Partinin lideri Peter Dutton tarafından karşılandı.

PARLAMENTOYA SESLENDİ

Başbakan Albanese, parlamentodaki konuşmasında, “Burada, demokrasimizin kalbinde sizi ilk kez hükümdar olarak ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.” diyerek Kral Charles’a ziyaretinden ötürü teşekkürlerini sundu. Kral Charles da Albanese’in ardından Avustralya Parlamentosuna hitap etti. Avustralya’daki öğrencilik yılları, ülkenin iklim değişikliğine karşı savunmasızlığı ve “First Nations (İlk Halklar)” yerli halkı hakkında konuştu.

Konuşmasını bitirmesinin ardından Kral Charles, kürsüden ayrılırken, platforma doğru yaklaşan Aborjin Senatör Lidia Thorpe’un “Burası senin toprağın değil. Benim kralım değilsin. Bizim kralımız değilsin.” tepkileriyle karşılaştı.

İlginizi Çekebilir

SENATÖR ÇIKARTILDI

Thorpe, “Halkımıza karşı soykırım işlediniz. Bize topraklarımızı geri verin. Bizden çaldıklarınızı geri verin. Topraklarımızı yok ettiniz. Bu ülkede bir antlaşma istiyoruz. Siz bir soykırımcısınız.” diye bağırdı. İngiliz kraliyetinin bu ülkeyi işgal ettiğini söyleyen Thorpe, “Kral Charles bu toprakların meşru hükümdarı değildir.” dedi. Senatör Thorpe, daha sonra güvenlik görevlileri tarafından parlamentodan çıkarıldı.

Avustralya’da 2017’de ülkenin dört bir yanından bir araya gelen yerli liderlerin oluşturduğu “Uluru Ulusal Anayasa Komisyonu”nun teklifiyle hazırlanan “Uluru Bildirisi”nde “söz hakkı, antlaşma ve hakikatin beyanı” talep edilmişti. Ancak bu sürecin devamında düzenlenen “Mecliste Yerli Sesi” referandumunda Avustralya’nın tüm eyaletlerinde büyük çoğunluk yüzde 60,5 “hayır” oylarıyla, Torres Strait Islanders ve Aborjinlerden oluşan “Mecliste Yerli Sesi” heyetinin kurulmasını reddetmişti.

ABD seçimlerine son 14 gün: Zeka testi yaptırsın!

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.