Kuzey Kore askerinin Rusya’nın Kursk bölgesine gönderildiğinin kesinleşmesi ve bu ülkenin savaşa müdahil olmasıyla Ukrayna savaşında yeni bir safha başladı. NATO ilk kez Kuzey Kore birliklerinin Rusya’ya konuşlandığını ve Ukrayna..
Kuzey Kore askerinin Rusya’nın Kursk bölgesine gönderildiğinin kesinleşmesi ve bu ülkenin savaşa müdahil olmasıyla Ukrayna savaşında yeni bir safha başladı. NATO ilk kez Kuzey Kore birliklerinin Rusya’ya konuşlandığını ve Ukrayna birliklerinin bulunduğu Kursk sınır bölgesinde faaliyet gösterdiğini açıklarken, durumu teyit eden Genel Sekreter Mark Rutte, “Kuzey Kore birliklerinin konuşlandırılması, Kuzey Kore’nin Rusya’nın yasadışı savaşına devam eden müdahalesinde önemli bir tırmanma anlamına geliyor. Aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi kararlarının bir kez daha ihlali ve Rusya-Ukrayna savaşının tehlikeli bir şekilde genişlemesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Kısıtlama kalkacak
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün Güney Koreli mevkidaşı Yoon Suk Yeol ile görüşürken, durumla ilgili yaptığı açıklamada, “Çıkardığımız sonuç açık: Bu savaş uluslararası bir hale bürünüyor, iki ülkenin dışına çıkıyor” dedi. ABD Başkanı Joe Biden da Kuzey Kore askerinin konuşlandırılmasını ‘çok tehlikeli’ olarak değerlendirirken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Washington’da Güney Koreli mevkidaşlarıyla bir araya gelecek. Rusya’nın Kuzey Kore hamlesine karşılık, Ukrayna’nın Batı’dan tedarik edilen silahları kullanmasını engelleyen kısıtlamaların kaldırılabileceği konuşuluyor. Pentagon’dan yapılan açıklamada, Ukrayna güçlerine karşı savaşa girmeleri halinde Kuzey Kore güçlerine karşı ABD silahlarının kullanımında herhangi bir yeni kısıtlamayla karşılaşmayacağını belirtildi.
Öte yandan konuyla ilgili Güney Kore İstihbarat Servisi’nden (NIS) yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Rus ordusunun Kuzey Koreli askerlere 100’den fazla askeri terimi Rusça olarak öğrettiği ancak dil engeli nedeniyle iletişimde belirgin zorluklar yaşandığı belirtilen açıklamada, ayrıca 23-24 Ekim tarihlerinde Moskova ve Pyongyang arasında sefer yapan bir Rus uçağının Kuzey Kore’nin asker sevkiyatında görev alan Rus güvenlik yetkililerini taşıdığı aktarıldı.
Kuzey Kore ne aldı?
Kuzey Kore’nin yaklaşan ABD seçimleri öncesinde hipersonik orta menzilli balistik füzeler ya da kıtalararası balistik füzeler fırlatabileceği kaydedilen açıklamada, “Rusya’dan gelişmiş parçalar alan ve teknolojik iş birliği yapan Kuzey Kore, Mayıs ayında fırlatamadığı askeri keşif uydusunu fırlatmaya hazır görünüyor” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca Kuzey Kore’nin ABD başkanlık seçimleri sonrasında yedinci nükleer denemesini yapma ihtimalinin ‘yakından takip edildiği’ kaydedildi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, “Kuzey Kore silah sağlamanın ötesine geçerek Rusya’ya asker konuşlandırdı” ifadelerini kullanırken, “Rusya ve Kuzey Kore arasındaki bu yasadışı askeri iş birliği uluslararası toplum ve ulusal güvenliğimiz için ciddi bir risk oluşturabilir” şeklinde konuştu. Bununla birlikte Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son Hui ve beraberindeki heyet dün Rusya’ya yeni bir resmi ziyarette bulundu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.