Üst düzey bir İranlı askeri yetkili, ABD Başkanı Donald Trump İran nükleer programıyla ilgili ABD ile bir anlaşma yapmazsa askeri harekette bulunma tehdidinde bulunduktan sonra The Telegraph’a verdiği röportajda Tahran’ın..
Üst düzey bir İranlı askeri yetkili, ABD Başkanı Donald Trump İran nükleer programıyla ilgili ABD ile bir anlaşma yapmazsa askeri harekette bulunma tehdidinde bulunduktan sonra The Telegraph’a verdiği röportajda Tahran’ın herhangi bir ABD saldırısına karşı Diego Garcia’daki ortak ABD-İngiltere deniz üssünü vuracağını söyledi.
Söz konusu yetkili gazeteye, “İran, bölgedeki herhangi bir üsten veya İran füzelerinin menzilinde bir saldırı alırsa, Britanya ya da Amerikan güçlerini hedef almakta herhangi bir ayrım yapmayacaktır,” ifadelerini kullandı. İran devlet medyası da, Telegraph’ın haberine göre ABD’nin “İran halkına yönelik düşmanlık eylemlerinde bulunması halinde Chagos adalarında bulunan Diego Garcia üssünü füzeler ve intihar dronlarıyla vuracağını” söyledi.
Habere göre İran yönetimi devlet medyasına “İran, böyle bir saldırıyı anavatanından yapabilecek yeterli silahlara sahip, en iyi örneği orta menzilli daha yeni versiyonları olan Khorramshahr füzeleri ve 4 bin km menzile sahip Şahid-136B kamikaze dronları” açıklaması yaptı.
Telegraph’ın haberine göre “Böyle bir senaryoda, bombardıman uçağı kesinlikle NSF Diego Garcia’dan kalkacak ve 3.800 km uzaklıktaki üssü, İran’ın misilleme operasyonu için bir hedef yapabilir.”
İNGİLİZ HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA
Birleşik Krallık (İngiltere) hükümeti sözcüsü ise İran’a cevaben “Bu tehditleri en güçlü şekilde kınıyoruz. Birleşik Krallık Hükümeti, bölgedeki ortaklarla de-eskalasyonu teşvik etmek için çalışmaya devam etmektedir. Diego Garcia’daki üs, Birleşik Krallık ve ABD güvenliği için hayati öneme sahiptir ve bölgesel ve uluslararası güvenliğin sağlanmasında kritik bir rol oynamaktadır” dedi.
Telegraph’ın haberine göre bu hafta, en az üç ABD B-2 Spirit bombardıman uçağının üsse geldiği, uydu görüntülerinde görüldü. Planet Labs
DIEGO GARCIA ÜSSÜ HAKKINDA
Diego Garcia, Chagos Takımadaları’ndaki en büyük adada bulunuyor. 1970’lerden bu yana bir ortak ABD-İngiltere tesisi olan üs, adaların devri konusunda anlaşmazlık tartışmalarıyla da biliniyor
Adada yaklaşık 4 bin ABD ve İngiliz personelinin bulunduğu, bunların askerler ve sivil müteahhitlerden oluştuğu düşünülüyor.
Telegraph’a göre İngiliz birliğinin yaklaşık 40 kişiden oluştuğu, polis ve gümrük hizmetleri sağladığı, küçük bir Kraliyet Deniz Piyadeleri grubunun ise güvenlik hizmetleri sağladığı bildiriliyor.
TRUMP VE İRAN MEKTUPLAŞMASI
Trump, göreve geri döndükten sonra, İran’a yönelik ‘maksimum baskı’ politikasını yeniden başlattı. Bu politika, İran’ın nükleer silah edinmesini engellemeyi ve petrol ihracatını sıfıra indirmeyi hedefliyor. Ama aynı zamanda, İslami rejimle hızlı bir ‘doğrulanmış nükleer barış anlaşması’ yapma konusunda da ilgi gösterdi.
ABD başkanı, eğer Tahran nükleer anlaşmayı kabul etmezseTahran’a ‘çok kötü şeylerin olacak’ uyarısında bulundu. Trump, Hamaney’e bir mektup gönderdiğini duyurarak “‘Onlara yakın zamanda bir mektup gönderdim ve dedim ki: Bir karar vermelisiniz, bir şekilde, ya konuşacağız ve çözeceğiz ya da İran’a çok kötü şeyler olacak.”
Perşembe günü, İran, Trump’a yazdığı mektuba cevap verdiğini doğruladı, doğrudan görüşmeleri reddetmediği gibi, dolaylı müzakerelere de açık olduğunu belirtti. İran medyasında dün yer alan haberlere göre ise yanıtta “Saldırıya karşılıkta sınır tanımayız” ifadeleri yer alıyor. İran yönetimi tarafından henüz teyit edilmeyen bilgilere göre mektupta Tahran’ın ABD Başkanı Donald Trump’ın mektubundaki tüm madde ve paragraflara nükleer program, balistik füzeler, bölgesel politikalar ve tehditler olmak üzere 4 ana başlığa odaklanarak ve Trump’ın üslubuna uygun bir dille yanıt verdiğini bildirdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.