Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Dünya genelinde askeri ve politik gerilim artış eğiliminde seyrediyor. Bu durum, birçok ülkenin savunma bütçesini artırmasına neden oldu. Artış gösteren savunma bütçeleri, hemen her..
Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Dünya genelinde askeri ve politik gerilim artış eğiliminde seyrediyor. Bu durum, birçok ülkenin savunma bütçesini artırmasına neden oldu. Artış gösteren savunma bütçeleri, hemen her ülkenin yeni nesil silahlar üretmesine ya da satın almasına kapı aralamış durumda. Dünyanın önde gelen ekonomilerinden birine sahip Çin’de de durum benzer şekilde ilerliyor. Çin, devasa ekonomisi sayesinde farklı alanlarda farklı projeleri aynı anda yürütüyor. Bu projelerden birisi de henüz resmi bir isimlendirme yapılmamış olsa da J-36 adı verilen ve altıncı nesil uçak projesi kapsamında geliştirilmiş olacağı iddia edilen yeni savaş uçağı.
DİKKAT ÇEKEN TASARIMDA ‘RADAR’ DETAYI
Çin’in test etmeye devam ettiği bu yeni hava aracı, boyutlarıyla dikkat çekiyor. Boyut olarak en büyük beşinci nesil uçaklardan biri olan J-20 ile hemen hemen aynı ölçülerde olan uçağın kuyruk tasarımı da oldukça farklı. Kuyruksuz bir şekilde tasarlanan uçağın delta kanat tasarımı baz alınarak geliştirildiği görülüyor. Benzer bir tasarımın, ABD’nin altıncı nesil uçağı olması planlanan NGAD (Next Generation Air Dominance – Yeni Nesil Hava Hakimiyeti) projesinde de kullanıldığı biliniyor. Tasarımda geleneksel yöntemlerden kaçınılmış olması, uçağın radar izini küçültmeye yönelik bir adım olarak yorumlanıyor. Bu tasarımın, uçağın sürtünmesini azaltacağı için yakıt ve menzil konusunda önemli avantajlar sağlayabileceği tahmin ediliyor.
ÖZEL HANGAR YAPTILAR ÇÜNKÜ…
Uçağın geliştiricisi olan Chengdu Aircraft Corporation tesislerinden çekilen uydu görüntülerinde, resmi olarak henüz bir isim verilmeyen ancak J-36 olarak bilinen uçak için özel bir hangar yapıldığı görülüyor. Yeni hangarın, tesiste üretilen J-10 ve J-20 uçakları için yapılan hangarların yanında inşa edildiği görülüyor. Diğer hangarlara oranla daha büyük boyutlara sahip olan yapının, sadece uçağı muhafaza etmek için değil, aynı zamanda uçağın geliştirme aşamasında da kullanıldığı tahmin ediliyor.
Yeni yapılan hangar boyutları sayesinde diğer hangarlardan ayrılıyor.
Uçağın geniş kanat açıklığı sebebiyle diğer hangarlardan daha büyük olan yapının, aynı zamanda sızıntıların önüne geçebilmek için kullanıldığı düşünülüyor. 2024 yılının sonlarında inşa edilen hangarın, uçağın geliştirme aşamasında uydular tarafından görüntülenmemesi için de bir barınak görevi gördüğü düşünülüyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.