Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından oluşturulan geçici yönetimin yerine, 23 üyeli geçiş hükümeti oluşturulurken, buna ilk tepki de geldi. SDG kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES), geçiş hükümetindeki..
Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından oluşturulan geçici yönetimin yerine, 23 üyeli geçiş hükümeti oluşturulurken, buna ilk tepki de geldi. SDG kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES), geçiş hükümetindeki tek Kürt kökenli üyenin SDG ile bağının bulunmamasına itiraz ederek, yeni hükümeti tüm Suriyelileri temsil etmekte “başarısız olduğunu” iddia etti. DW’nin derlediğine göre, “Şam hükümetinin politikaları bizi en başa geri götürüyor” denilen açıklamada, tek bir grubun gücü elinde topladığı, Suriye’nin diğer bileşenlerinin yönetim sürecine dahil edilmediği öne sürüldü. Açıklamada, “Suriye’deki çeşitliliği yansıtmayan herhangi bir hükümet ülkeyi doğru şekilde yönetemez” denildi.
‘Memnun edemeyiz’
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ise, tepktilere yanıt vererek, “herkesi memnun etmenin mümkün olmadığını” kaydetti, yeni hükümetin hedefinin ülkeyi yeniden inşa etmek olduğunu ifade etti.
“Attığımız her adımda bir uzlaşıya ulaşmak mümkün değil, bu normal” diyen ancak yine de “mümkün olduğunca” uzlaşı aranması gerektiğini kaydeden Şara, bakanların ideolojik gerekçelerle değil, “tecrübe ve yetkinlikler” dikkate alınarak seçildiğini ifade etti. Kabinede tek Kürt kökenli bakanın, Yükseköğretim Bakanı Mervan El-Halebi olduğu ve Esad rejimi döneminde de kabinede yer aldığı belirtiliyor.
Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından, Şam’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kılınan ilk bayram namazında, Cumhurbaşkanı Şara da saf tuttu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.