Almanya, Salı günü, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kalıcı yabancı askeri konuşlandırmasını resmen başlattı. Almanya, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle NATO’nun doğu kanadını güçlendirme hamlesi kapsamında Litvanya’da 5 bin kişilik zırhlı..
Almanya, Salı günü, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kalıcı yabancı askeri konuşlandırmasını resmen başlattı. Almanya, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle NATO’nun doğu kanadını güçlendirme hamlesi kapsamında Litvanya’da 5 bin kişilik zırhlı bir tugay kurdu.
Politico’nun Alman ordusunun lobicilik grubuna dayandırdığı açıklamaya göre, yeni oluşturulan 45’inci Zırhlı Tugay, Litvanya’nın başkenti Vilnius’un dışındaki bir törenle resmen faaliyete geçirildi. Geçici bir karargah kuruldu, tugayın arması tanıtıldı ve birlik, resmi olarak Tuğgeneral Christoph Huber’in komutası altına girdi.
Hubber, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada “Net bir görevimiz var: NATO’nun doğu kanadında Litvanyalı müttefiklerimizin korunmasını, özgürlüğünü ve güvenliğini sağlamak” derken ekledi:
Rusya’nın Kaliningrad bölgesi ve Kremlin müttefiki Belarus ile sınırı bulunan Litvanya, bu adımı ulusal güvenliği açısından hayati bir gelişme olarak görüyor. Ukrayna’daki savaş, Baltık bölgesini bir cephe hattına dönüştürdü ve Berlin’in varlığı NATO’nun uzun vadeli taahhüdünün sembolü haline geldi.
2027’YE KADAR TAM KAPASİTE
Berlin, 2023 yılında bu uzun vadeli konuşlandırma taahhüdünü vererek, Alman savunma politikasının onlarca yıldır süregelen, yurtdışında kalıcı muharip birlik konuşlandırmaktan kaçınma yaklaşımını terk etti. Birliğin 2027 yılına kadar tam kapasiteyle faaliyete geçmesi planlanıyor ve nihayetinde Vilnius’un yaklaşık 30 kilometre güneyinde, Rūdninkai’de inşa edilecek yeni bir askeri komplekste konuşlanacak. O zamana kadar birlikler, geçici Litvanya üslerinden operasyonlarını sürdürecek.
Plan, yalnızca cephe hattı kuvvetlerini değil, aynı zamanda bir tıbbi merkez, muhabere birliği ve komuta destek ekipleri gibi destek birimlerini de kapsayacak şekilde birden fazla konumda hayata geçirilecek.
LİTVANYA’DAKİ ALMAN ASKERİ SAYISI
Şu anda Litvanya’da 150 Alman askeri bulunuyor. Bu sayının yıl sonuna kadar 500’e ulaşması bekleniyor.
NATO açısından bu konuşlandırma, ittifakın ‘ileri savunma yoluyla caydırıcılık’ stratejisinin kritik bir parçasını oluşturuyor. Politico’ya göre Almanya içinse, uzun süredir devam eden ‘askeri güç kullanma konusundaki isteksiz’ imajını geride bırakma yolunda büyük bir adımı temsil ediyor.
BAŞBAKAN ADAYI MERZ’İN DURUŞU
Almanya’da erken seçimlerden galip çıkan Başbakan adayı Friedrich Merz, Almanya’nın ordusuna Soğuk Savaş’tan bu yana görülmemiş seviyelerde yatırım yapmasının tam zamanı olduğu yönünde açıklamalar yaptı. Almanya, anayasal borç freniyle ilgili büyük bir reformu yeni kabul etti ve milyarlarca euroluk fonun önünü açtı. CNN International’ın geçen hafta yayınladığı habere göre Almanya’nın GSYİH’sinin yüzde 3,5’ini harcaması durumunda, bu on yıl içinde 600 milyar euroya (652 milyar dolar) ulaşabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.