AA muhabirinin derlediği verilere göre, Türkiye ve Özbekistan, ortak tarihi ve kültürel bağlarının etkisiyle ekonomik ilişkilerini pekiştirirken, bölgesel istikrara katkı sağlıyor. Özbekistan ile Türkiye arasında uzun yıllar durağan olan ilişkilerin..
AA muhabirinin derlediği verilere göre, Türkiye ve Özbekistan, ortak tarihi ve kültürel bağlarının etkisiyle ekonomik ilişkilerini pekiştirirken, bölgesel istikrara katkı sağlıyor.
Özbekistan ile Türkiye arasında uzun yıllar duraÄŸan olan iliÅŸkilerin seyri, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Kasım 2016’da Semerkant’a yaptığı ziyaretle tümden deÄŸiÅŸti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile yaptığı görüşmelerde, ilk etapta 5 milyar dolarlık, ardından 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflerini dile getirmişti.
Ziyaretin ardından iki ülke arasındaki iliÅŸkiler canlandırılarak yeni bir dönemi baÅŸlatıldı. İki ülke arasında 2016’dan sonra baÅŸlayan bu yeni dönemden sonra ikili iliÅŸkilerde ivmelenme oldu. 2016’da 1,2 milyar dolar olan ikili ticaret hacmi, takip eden yıllarda artarak 2020’de 2,1 milyar dolara, 2023’te 3,1 milyar dolara, 2024’te ise 3,5 milyar dolara ulaÅŸtı.
Türkiye yüzde 5’lik payla Özbekistan’ın 4. ticari ortağı olurken, Türkiye ayrıca Özbekistan’da en çok ÅŸirket kuran ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı.
“En önemli husus Türkiye-Özbekistan iliÅŸkilerinin ‘kapsamlı stratejik ortaklık’ seviyesine yükselmesi”
TOBB ETÜ TaÅŸkent Üniversitesi’ndeki akademik çalışmalarını tamamlayarak geçen ay Özbekistan’dan Türkiye’ye dönen Doç. Dr. Nurgül Bekar, AA muhabirine konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, Türkiye ve Özbekistan arasındaki iliÅŸkilerin tarihsel ve sosyo-kültürel arka plana sahip kardeÅŸlik hukukuna dayalı iliÅŸkiler olduÄŸunu dile getirdi.
İki ülkenin aynı etnik kökene sahip olduÄŸuna iÅŸaret eden Bekar, “Aynı dine inanan, aynı dilden bu iki ülke iliÅŸkileri bilhassa Sayın Åževket Mirziyoyev’in CumhurbaÅŸkanı olmasıyla yeni bir ivme kazanarak geliÅŸmeye baÅŸlamıştır.” diye konuÅŸtu.
Bekar, son on yılda deÄŸiÅŸen en önemli hususun Türkiye-Özbekistan iliÅŸkilerinin “kapsamlı stratejik ortaklık” seviyesine yükselmesi ve gerekli iÅŸ birliÄŸi mekanizmalarının da bu çerçevede tesis edilmesi olduÄŸuna vurgu yaparak, ÅŸunları kaydetti:
“Böylece siyasi, ekonomik, kültürel, güvenlik, turizm, ulaÅŸtırma ve birçok diÄŸer alanda doÄŸrudan ve karşılıklı münasebetler geliÅŸtirilebilmektedir. İki ülkenin baÄŸlarını güçlendiren en temel etkenler de paylaşılan ortak tarihi ve kültürel miras, dolayısıyla iki kardeÅŸ ülke insanının birbirini yakından tanıması ve dayanışma içinde olmasıdır.”
“Tekstil, tarım ve inÅŸaat sektörleri Türk yatırımcılar için en avantajlı sektörler”
Bekar, 38 milyonluk nüfusuyla Özbekistan’ın dışa açılım politikası göz önüne alındığında ticari ve ekonomik iliÅŸkilerin geliÅŸme potansiyelinin oldukça yüksek olduÄŸunu aktararak, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye-Özbekistan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantıları baÅŸta olmak üzere iki ülke makamları sürekli bir araya gelerek iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirici yollar aramaktadır. Bu baÄŸlamda Türk yatırımcılar için her alanda imkanlar sunulmaktadır. Tekstil, tarım ve inÅŸaat sektörlerinin Türk yatırımcılar için en avantajlı sektörler olduÄŸunu söylemek mümkündür.”
“TDT’nin kurumsallaÅŸma çalışmaları üyeler arasındaki iÅŸbirliÄŸini derinleÅŸtirerek devam etmektedir”
Nurgül Bekar, Türkiye-Özbekistan ikili ilişkilerinin bölgesel ve uluslararası platformlarda olmak üzere hızlı bir gelişme potansiyeli sergilediğinin altını çizdi.
Gerek halklar arasında gittikçe artan sosyo-kültürel bağların gerekse iş insanları ve akademisyenlerin yürüttüğü projelerin de ilişkilerin olumlu yönde gelişmesine ayrıca destek sağladığını kaydeden Bekar, şu ifadeleri kullandı:
“Günümüz uluslararası iliÅŸkiler konjonktüründe kardeÅŸ ülkelerin iÅŸbirliklerini artırması, devletlerin uluslararası gücünü ve doÄŸal olarak görünürlüğünü de artırmak anlamında katkı saÄŸlamaktadır. Bu kapsamda Türk Devletleri TeÅŸkilatı (TDT) kurulduÄŸu günden bu yana önemli ilerlemeler kaydeden bir örgüt haline gelmekte ve sadece iki ülke iliÅŸkisini deÄŸil genel anlamda bölge ülkeleriyle iliÅŸkileri de güçlendiren, destekleyen bir ortam sunmaktadır. Bu çerçevede 2019 yılında Özbekistan’ın yeniden tam üye olarak TDT içindeki faaliyetlere iÅŸtirak etmesi önemli bir kilometre taşı olarak bölgesel ortaklığa ivme kazandırmıştır. TDT’nin kurumsallaÅŸma çalışmaları üyeler arasındaki iÅŸbirliÄŸini derinleÅŸtirerek halen devam etmektedir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.