Kathimerini gazetesi “Türkiye’nin Akdeniz ve Orta DoÄŸu’daki tutumu, Yunanistan ile Ä°srail’i daha da yakınlaÅŸtırıyor” baÅŸlığı attığı haberde “Kudüs’te yapılan görüşmelerde yalnızca enerji baÄŸlantılarında deÄŸil, Suriye ve Lübnan’daki geliÅŸmeler gibi bölgesel..
Kathimerini gazetesi “Türkiye’nin Akdeniz ve Orta DoÄŸu’daki tutumu, Yunanistan ile Ä°srail’i daha da yakınlaÅŸtırıyor” baÅŸlığı attığı haberde “Kudüs’te yapılan görüşmelerde yalnızca enerji baÄŸlantılarında deÄŸil, Suriye ve Lübnan’daki geliÅŸmeler gibi bölgesel konularda da genel bir fikir birliÄŸi ortaya çıktı. Miçotakis ve Ä°srailli yetkililer özellikle savunma alanındaki iÅŸ birliÄŸini derinleÅŸtirme konusuna odaklandı” ifadeleri yer aldı.
‘DAHA DA SIKI BAÄžLAR’
Haberde “Miçotakis ile Netanyahu’nun Kudüs’teki görüşmesi, Kıbrıs (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) ile olan elektrik baÄŸlantısı konusundaki ortak anlayışı teyit etti. Savunma sanayisindeki silahlanma programları ise Yunanistan ile Ä°srail’i bu alanda daha da sıkı baÄŸlarla birbirine baÄŸlıyor” ifadeleri yer aldı.
Miçotakis, ayrıca Ä°srail Savunma Bakanlığı’na baÄŸlı birimlerle görüştüğü bildirilirken görüşmelerde Yunan savunma sanayisinin geliÅŸtirilmesi kapsamında ikili iÅŸ birliklerinin de masaya yatırıldığı belirtildi.
İHA VE FÜZE İŞ BİRLİĞİ!
Kathimerini “Ä°srail, Türkiye ile askeri alanda herhangi bir iÅŸ birliÄŸi yürütmediÄŸi için, Ä°srail’den Yunanistan’a saÄŸlanan silah sistemleri Türk ordusunun envanterinde yer almıyor. Ä°srail son yıllarda Yunanistan’ın ileri teknolojiye sahip (qualitative edge) silah sistemlerine yönelik tüm taleplerini genel olarak olumlu karşıladı” notunu düşürken özellikle iki alanın öne çıktığı belirtildi:
“Ä°nsansız hava araçları (Ä°HA) tasarımı ve üretimi ile füze ve mühimmat üretimi. Bu iÅŸ birliÄŸinden Ä°srail de kazançlı çıkıyor, çünkü ülkeye nispeten yakın bir bölgede silah sistemleri ve mühimmatın seri üretimini gerçekleÅŸtirme imkanı elde ediyor.”
Öte yandan Kathimerini, “BaÅŸbakan’ın Ä°srail’e giderek Netanyahu’ya ve Kudüs yönetiminin Orta DoÄŸu’daki politikasına ÅŸahsen destek vermesi, özellikle bazı Avrupa ülkelerinin bu konularda kararsız kaldığı bir dönemde güçlü bir siyasi mesaj olarak deÄŸerlendiriliyor” yorumunu yaptı.
TÜRK UFUK GEMİSİ PANİĞİ
“Aynı zamanda araÅŸtırma gemilerinin Kaso Adası’na dönüşü için geri sayım sürerken, Yunanistan, Türkiye donanmasına ait bir istihbarat toplama gemisinin Girit’in güneyinde bulunmasını da dikkatle izliyor” ifadeleri yer alan Kathimerini haberi şöyle sürüyor:
“Sahada son haftalardaki en dikkat çekici geliÅŸme, Türk donanmasına ait ‘Ufuk’ adlı istihbarat toplama gemisinin Girit’in güneyindeki uluslararası sularda konuÅŸlanması oldu. Gemi, Kaso’nun güneyindeki araÅŸtırma sahasından ve Ä°talya-Ä°srail arasında döşenecek bir baÅŸka fiber optik kablo için Girit’in güneybatısındaki Ocean Vanguard’dan uzakta bulunuyor. Elektronik harp kabiliyetine de sahip olan bu geminin bölgede bulunma amacı, mümkün olan en hızlı ve doÄŸru biçimde veri toplamak.”
Ä°KÄ° BAKAN DA BRÃœKSEL’DE
Kathimerini ayrıca Brüksel’de DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan’ın da katıldığı toplantıyla ilgili “Bu kritik dönemde, Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile Türkiye DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan’ın, 3-4 Nisan tarihlerinde Brüksel’deki NATO DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde yapacağı görüşmede neler konuÅŸulacağı da merak ediliyor” ifadelerini kullandı.
DIŞİŞLERÄ°’NDEN Ä°SRAÄ°L’E SALDIRI TEPKÄ°SÄ°
Öte yandan DışiÅŸleri Bakanlığı, dün akÅŸam saatlerinde yayınladığı yazılı açıklamada Ä°srail ‘in, dün Suriye’ye yaptığı saldırıların, Tel Aviv yönetiminin çatışmadan beslenen dış politika anlayışından baÅŸka bir izahı bulunmadığını bildirdi.
Açıklamada, “Ä°srailli bakanların ülkemize yönelik provokatif beyanları, içinde bulundukları ruh halinin yanı sıra fundamentalist ve ırkçı Ä°srail hükümetinin saldırgan ve yayılmacı politikalarını yansıtmaktadır” ifadesi yer aldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.