Yapay zekâda ilk 30 hedefi

Evrin Güvendik – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Türkiye’nin yapay zekâda hedefinin 2025 yılında 83 ülke arasında ilk 30’a girmek olduğunu söyledi. Milletvekillerinin yapay zekâ alanındaki çalışmalara ilişkin soru..

Yapay zekâda ilk 30 hedefi
Yayınlanma: Güncelleme: 8 views

Evrin Güvendik – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Türkiye’nin yapay zekâda hedefinin 2025 yılında 83 ülke arasında ilk 30’a girmek olduğunu söyledi.

Milletvekillerinin yapay zekâ alanındaki çalışmalara ilişkin soru önergelerini yanıtlayan Kacır, Ulusal Yapay zekâ Stratejisi’nin devreye alındığı 2021 yılından bugüne hem ulusal hem de küresel çapta yapay zekâ alanında bilimsel araştırmalardan ticari uygulamalara, etik tartışmalardan yeni teknolojik çığırların açılmasına kadar geniş bir yelpazede dikkate değer ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

İstihdamı artırma hedefi

Yapay zekâ ekosistemini uçtan uca geliştirmeyi hedefleyen 2024-2025 Eylem Planı’nın uygulamada olduğunu hatırlatan Kacır, Türkiye’nin uluslararası yapay zekâ endekslerindeki sıralamasının sürekli ilerlediğine dikkati çekti. The Global AI Index raporuna göre Türkiye’nin 83 ülke arasında 34’ncü sıraya yükseldiğini kaydeden Kacır, 2025 yılı hedefinin ise sıralamada ilk 30 ülke arasına girmek olduğunu ifade etti

2024 yılı sonu itibarıyla bilişim ve iletişim teknolojileriyle ilgili mesleklerde yıllık yüzde 2,1’lik artışla istihdam sayısının 295 bine ulaştığını aktaran Kacır, yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesiyle kamu idarelerinde de yapay zekâ özelinde yeni birimler açılmaya ve personel alımları yapılmaya başlandığını kaydetti. Bu kapsamda “Dijital Dönüşüm Liderleri Gelişim Programı” başlatıldığını ve kamu bilişim yöneticilerine uzun soluklu özel eğitim programları uygulandığını söyleyen Kacır, kamu personeline yönelik de “İleri Teknik Eğitik Programı” başlatıldığını bildirdi.

Sektörlere özel projeler

Kamu Yapay zekâ Yeterlilik Projesi’yle hem merkezi hem de yerel kamu idarelerine hitap etmesi öngörülen bir eğitim programı oluşturulması çalışmalarının sürdüğünü belirten Kacır, TÜBİTAK Yapay zekâ Enstitüsü tarafından 2022 ve 2023 yıllarında açılan Yapay zekâ Ekosistem çağrıları aracılığıyla sektörel işbirliği öncelikli toplam 28 projenin desteklendiğini, 2024’te ise 27 konsorsiyumun TÜBİTAK’la işbirliği protokolü imzaladığını anlattı. Kacır, “Büyük dil modeli teknoloji alanında finans ve bankacılıktan e-ticarete, eğitimden sağlığa sanayiden kamu hizmetlerine kadar bir çok sektöre özel ‘ince ayarlanmış’ modellerin oluşturulması amacıyla Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri kapsamındaki çağrı hazırlıklarına devam edilmektedir” bilgisini verdi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.