Rahmi olmadan doğan 36 yaşındaki Grace Davidson 27 Şubat’ta rahim nakli sayesinde bir bebek dünyaya getirdi. Londra’daki Queen Charlotte’s and Chelsea Hastanesi’nde sezaryenle gerçekleşen doğum için komplikasyon ihtimaline karşı 20..
Rahmi olmadan doğan 36 yaşındaki Grace Davidson 27 Şubat’ta rahim nakli sayesinde bir bebek dünyaya getirdi.
Londra’daki Queen Charlotte’s and Chelsea Hastanesi’nde sezaryenle gerçekleşen doğum için komplikasyon ihtimaline karşı 20 doktor ve hemşireden oluşan bir ekip hazır bulundu.
Mucize bebek Amy 2,06 kilo ağırlığında sağlıklı bir şekilde doğdu.
Kuzey Londra’da diyetisyenlik yapan Grace, bebeğini ilk kez kucağına alır almaz göz yaşlarına boğuldu. “Hiç şüphesiz hayatımızın en güzel günüydü. Uzun zamandır anne olmayı arzuluyordum. Bu bir mucize” dedi.
BEBEĞE RAHMİ BAĞIŞLAYAN ABLASININ İSMİ VERİLDİ
Bebeğe, rahmini kız kardeşine bağışlayan iki çocuk annesi 42 yaşındaki Amy Purdie’nin ismi verildi.
Amy, rahmini bağışlamak için sekiz saatlik bir ameliyata ve haftalarca süren bir iyileşme sürecine katlandı.
Amy bundan hiç rahatsız olmadığını çifte bebek sahibi olma şansı vermeyi ‘büyük bir ayrıcalık’ ollarak gördüğünü söyledi.
GÖBEK ADINI DOKTORUNDAN ALDI
Bebeğin göbek adı, bağışlanan rahmin çıkarılması ve yerleştirilmesi için 17 saatlik maraton ameliyatını yöneten Oxford Churchill Hastanesi’nde transplantasyon ve endokrin cerrahı olan Isabel Quiroga’dan alındı.
Doğumda hazır bulunan Quiroga, çiftin isim planını kendisine söylediğinde ameliyathanede gözyaşlarına boğuldu.
10 YIL BEKLEDİ
Şimdiye kadar rahmi olmayan ve aile kurmak isteyen kadınlar taşıyıcı anne kullanmak ya da evlat edinmek zorunda kalıyordu.
Grace 19 yaşında MRKH hastası olduğunu keşfetmiş ve her zaman anne olmayı arzulamış ancak 2015 yılında nakil programına kabul edilmesinden bu yana bunu başarmak için on yıl beklemek zorunda kalmıştı.
Aslında ilk önce Annesi tarafından bağışlanan rahmi alacaktı ancak son dakika kontrolleri rahmin uygun olmadığını ortaya çıkardı.
RAHİM 5 YIL İÇİNDE ALINACAK
Çift bir çocuk daha yapmayı denemeyi umuyor. Grace’in kanser riskini artırabilen bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçları almayı bırakabilmesi için rahim beş yıl içinde alınacak.
Sonuca bu kadar bağlıyken Profesör Smith ‘bebek doğmadan önceki son üç ayda bir kez bile gece boyunca uyumadığını’ söylüyor.
26 YIL ÜZERİNEDE ÇALIŞTI
Womb Transplant UK yardım kuruluşunu kuran Profesör Smith, rahim ağzı kanseri hastalarında rahmi çıkarmak için geliştirdiği bir tekniğin, rahmin güvenli bir şekilde çıkarılıp bağış için kullanılabileceğini fark ettikten sonra, bu ana ulaşmak için 26 yıl çalıştı.
Womb Transplant UK, programa katılmak isteyen ve rahimlerini bağışlamayı teklif eden 500’den fazla kadınla iletişime geçti.
Yalnızca NHS bakımına hak kazanan, İngiltere’de yaşayan ve 24 ila 40 yaşları arasında olan (veya embriyoları 38 yaşından önce dondurulduysa 42 yaşında olan – dondurulmuş embriyolara sahip olmak da bir diğer gerekliliktir) kişiler, hasta olarak değerlendirilebiliyor.
İLK SUUDİ ARABİSTAN’DA YAPILDI
İlk rahim nakli 2000 yılında Suudi Arabistan’da yapılmıştı ancak komplikasyonlar nedeniyle üç ay sonra rahim alınmak zorunda kalınmıştı.
Eylül 2014’te İsveçli Malin Stenberg isimli bir kadın, bir aile dostunun rahmini bağışlamasının ardından rahim nakliyle doğum yapan dünyadaki ilk insan oldu.
O tarihten bu yana dünya genelinde başka ülkelerden gelen kadınlara yaklaşık 100 nakil yapıldı ve bu nakillerden yaklaşık 65 sağlıklı bebek dünyaya geldi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.