Emine Erdoğan: Çocukların uykularında öldürüldüğü bir dünya masumiyetini kaybetmiştir

Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF), CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın eÅŸi Emine ErdoÄŸan, ‘Dünyada GeleceÄŸi Ä°nÅŸa Etmek: EÄŸitimin Dönüştürücü Gücü’ konulu panelde konuÅŸtu. Panele Milli EÄŸitim Bakanı Yusuf Tekin, Pakistan Ä°slam Cumhuriyeti..

Emine Erdoğan: Çocukların uykularında öldürüldüğü bir dünya masumiyetini kaybetmiştir
Yayınlanma: Güncelleme: 6 views

Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF), CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın eÅŸi Emine ErdoÄŸan, ‘Dünyada GeleceÄŸi Ä°nÅŸa Etmek: EÄŸitimin Dönüştürücü Gücü’ konulu panelde konuÅŸtu. Panele Milli EÄŸitim Bakanı Yusuf Tekin, Pakistan Ä°slam Cumhuriyeti Pencap Eyaleti BaÅŸbakanı Maryam Nawaz Sharif, Türkiye Maarif Vakfı BaÅŸkanı Mahmut M. Özdil, BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı BaÅŸkanı Jeffrey Sachs, UNICEF EÄŸitim ve Ergen GeliÅŸimi Küresel Direktörü Pia Rebello Britto konuÅŸmacı olarak katıldı. Panelin açılışını yapan Mahmut M. Özdil, 55 ülkede 583 eÄŸitim kurumunda 70 binden fazla her inanç, her dil ve renkten öğrenciye eÄŸitim verdiklerini belirterek, “Biz toprağı ekiyoruz” dedi.

BARIŞ VE ADİL BİR DÜZEN ÇAĞRISI

ADF-2025’in ‘Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek’ temasının önemine dikkati çeken Emine ErdoÄŸan, diplomasiye ÅŸimdi ziyadesiyle ihtiyaç olduÄŸunu, insanlığın daha fazla çatışma ve savaşı kaldıramayacağını dile getirdi. Bu forumda uluslararası aktörleri barışın ve adil bir düzenin herkesi muzaffer kıldığı bir dünya imar etmeye davet ettiklerini söyleyen ErdoÄŸan, “Diplomasinin birleÅŸtirici gücüyle insanların aralarında açılmış uzun mesafeleri kapatmaya gayret edeceÄŸiz ve insanlığa hoÅŸgörü kültürünü yeniden ayaÄŸa kaldırmayı teklif edeceÄŸiz. Buradan hareketle bizler de bu panel ile ayrışan dünyamızı içine düştüğü tuzaklardan çıkarmada eÄŸitimin dönüştürücü gücüne vurgu yapmak istedik. Bu salondaki herkesin ortak amacı, insanlığı eÄŸitimin aydınlık bir geleceÄŸe açılan kapısında buluÅŸturmaktır. Çünkü biliyoruz ki boÅŸ bir topraÄŸa fidan ekerseniz, onun geleceÄŸine gür bir orman hediye edersiniz. Nesillere nitelikli eÄŸitim sunarsanız, toplumların ve büyük ölçekte ise dünyanın kaderini deÄŸiÅŸtirirsiniz” dedi.

EĞİTİM İNSAN OLMANIN ZİRVESİNE DOĞRU BİR YOLCULUK

EÄŸitimin insan olmanın zirvesine doÄŸru bir yolculuk olduÄŸunu belirten Emine ErdoÄŸan, “Bu yolculukta bizi ileri taşıyan hangi donanımlarla yola çıktığımızdır. EÄŸer yanımıza aldığımız haritada güvenilir referans noktaları eksikse yarı yolda kalırız. Gerçek ve nitelikli bir eÄŸitimin amacı ortaya insan eseri koymaktır. Modern dünya daha çok meslekleri icra edecek, mekanikleÅŸmiÅŸ insan kaynağı yetiÅŸtirmeye odaklanıyor. Sayısız parçaya böldüğü bilgiden herkese bir parça veriyor, mikro uzmanlıklar üretiyor. Halbuki geçmiÅŸe baktığımızda medeniyetlerin birçok farklı disiplinde yetkin Hezarfenler yetiÅŸtirdiÄŸini görüyoruz. Yani doktor olmakla Ä°bni Sina olmak, mimar olmakla Mimar Sinan olmak, bilim insanı olmakla Katip Çelebi olmak arasında bir medeniyet tasavvuru farkı var. Türk mütefekkiri Nurettin Topçu, ‘Bize bir insan mektebi lazım’ der. Bir mektep ki bizi kendi ruhumuza kavuÅŸtursun. Ä°nsanlığı seven temiz yürekler yetiÅŸtirsin diyor. Böyle bir mektep ancak eÄŸitimi medeniyet mirasıyla, ilimle, irfanla ve ahlakla bütünleÅŸtirerek kurulabilir” diye konuÅŸtu.

‘ÇEVRE BÄ°LÄ°NCÄ°NÄ° YETERÄ°NCE İÇSELLEÅžTÄ°REMEDÄ°K’

Böyle bir eÄŸitimin insana kazandırdığı ahlaki filtreden insanlığın hayrına hizmet etmeyen hiçbir ÅŸeyin geçemeyeceÄŸini kaydeden Emine ErdoÄŸan, “Mesela siz ileri teknolojiyle kitleleri yok edecek silahlar üretmeyi aklınızın ucundan bile geçirmezsiniz. Onun yerine bu teknolojiyi insanları kıskacına almış hastalıkları iyileÅŸtirmeye seferber edersiniz. Bugün biz iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadele eden dünyamızda tabiatla yeniden denge eksenli bir iliÅŸki kurmaya çalışıyoruz. Karbon ayak izimizi, su ayak izimizi hesaplıyoruz. Bu yeni teknolojiyi çocuklarımıza öğretmeye çalışıyoruz. Her ne kadar elimizden gelen tüm gayreti ortaya koysak da çevre bilincinin yine de yeteri kadar içselleÅŸtirilemediÄŸini maalesef görüyoruz. Oysa Anadolu’nun büyük mutasavvıfı Yunus Emre, ‘Yaratılanı severim, yaradandan ötürü’ derken, bize hem tabiata hem de insanlığa yepyeni bir pencereden bakmayı öğretiyor. Bu bakışla artık ne kendimizi doÄŸanın efendisi olarak görebiliriz, ne de onun üzerinde sömürüye dayalı bir tahakküm kurabiliriz” dedi.

SAVAŞ BÖLGELERİNDE MİLYONLARCA ÇOCUK HALA EĞİTİME ERİŞEMİYOR

Türkiye Maarif Vakfı’nın gittiÄŸi her yere Türkiye’nin adil, kucaklayıcı ve barışçıl yaklaşımını da beraberinde götürdüğünü belirterek, yurt dışındaki eÄŸitim faaliyetleri nedeniyle teÅŸekkür eden Emine ErdoÄŸan, “UNESCO’nun yaptığı bir araÅŸtırmaya göre sadece temel okuma yazma becerilerine sahip olmak 171 milyon insanı aşırı yoksulluktan kurtarabilirdi. Çünkü yetiÅŸmiÅŸ her insan dönüştürücü bir güç haline gelir. BulunduÄŸu yerde büyük bir etki alanı oluÅŸturur. Ailesini ve toplumu kalkındırır. Bilgisini ve becerilerini gelecek nesillere aktararak sürdürülebilirliÄŸin aktörü olur. Ancak düşünün ki 2030’a 5 kala savaÅŸ bölgelerindeki milyonlarca çocuk hala eÄŸitime eriÅŸemiyor. Hem de eÄŸitim en temel insan hakkı iken. Büyük bir üzüntüyle ifade ediyorum ki, çocuklara yaÅŸam hakkı bile sunamadığımız dünyamızda eÄŸitim hakkı sıralamanın çok gerilerinde kalıyor” dedi.

FÄ°LÄ°STÄ°N’DE ÇOCUKLAR ‘ÖLMEK Ä°STÄ°YORUM’ DÄ°YOR

Filistin’de çocukların bırakın okula gitmeyi, düşünebilmeyi, uzatılan mikrofonlara ‘Ölmek istiyorum. Çünkü savaÅŸ yüzünden yaÅŸamaktan yoruldum’ dediklerini kaydeden Emine ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:

“’Canın ne çekiyor’ diye sorulan her çocuÄŸun, normal ÅŸartlarda çikolata ya da dondurma demesi gerekirken, onlar yalnızca ‘ekmek’ diyebiliyor. ‘Annen-baban nerede’ diye soran gazetecilere, evde ya da iÅŸte demek yerine ‘cennette’ diyorlar. Dünyamız artık küçücük çocukları ağır kederlerle yoran, minik kalplerindeki yaÅŸama sevinçlerini yok eden bir yer oldu. Çocukların hiçbir savaşın tarafı olamayacağını, insanlığın felce uÄŸramış vicdanına hatırlatmamız gerekiyor. Unutmayalım ki çocukların uykularında bombalarla, füzelerle öldürüldüğü bir dünya, masumiyetini ilelebet kaybetmiÅŸtir. Kavgaların bittiÄŸi, çocukların neÅŸeden baÅŸka bir duyguyu takmadığı, sırtlarında büyük dertleri deÄŸil, yalnızca okul çantalarını taşıdığı bir dünya diliyorum.”

KIZ ÇOCUKLARI İÇİN KÜRESEL SÖZLEŞME ÇAĞRISI

Pakistan’ın en büyük eyaleti olan Pencap’ın ilk kadın baÅŸbakanı Maryam Nawaz Sharif, ADF’ye katılmaktan büyük onur duyduÄŸunu belirtti. Pencap’ta özellikle kız çocukları olmak üzere eÄŸitim çalışmalarını anlatan Sharif, “İlk kadın baÅŸbakan olarak karşıma çıkan zorluklar sadece eÄŸitimin fiziksel altyapısını ayaÄŸa kaldırmak deÄŸil, aynı zamanda eÄŸitime karşı olan yaklaşımı hızlı bir ÅŸekilde dönüştürüp küresel dünyadaki uygulamalara benzer hale getirmek. Pencap dünyadaki en iddialı eÄŸitim programlarını uyguluyor. Sadece okuryazarlık, özgürleÅŸtirici deÄŸil, onları çok daha ileri taşıyacak uygulamalar ve doÄŸrudan benim yönetimim altında 6 bini aÅŸkın okul var. Pakistan’ın ilk yapay zeka üniversitesini de Pencap’ta kuruyoruz” dedi.

Kız çocuklarının eÄŸitimi için küresel bir sözleÅŸme yapılması yönünde forum aracılığıyla dünyaya çaÄŸrıda bulunan Sharif, “Bütün kız çocukları okula gitsin, kendini daha da yukarılara taşısın. Bir onur diplomasisi baÅŸlatalım. Sadece devletler olarak deÄŸil, insanlar olarak irtibat kuralım. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin Pencap’taki varlıklarının artırılması çaÄŸrısında bulunuyorum. Ä°ÅŸ birliÄŸi ve deÄŸiÅŸim programlarımızın daha parlak bir geleceÄŸi olmasını saÄŸlayalım” diye konuÅŸtu.

TÃœRKÄ°YE YÃœZYILI MAARÄ°F MODELÄ°

Milli EÄŸitim Bakanı Yusuf Tekin ise Türk eÄŸitim sisteminde insanı merkeze alan bir anlayışla ilerlediklerini kaydederek, “CumhurbaÅŸkanımızın çizdiÄŸi vizyon çerçevesinde, dünyada barışı egemen kılmak için iyilik hareketi baÅŸlatmak gerektiÄŸine inandık. Bunun için de eÄŸitim programlarımızda hep ıskaladığımız insani deÄŸerlerin yeniden programın içerisine yedirilmesi gerektiÄŸini düşündük ve böyle bir realiteden hareket ettik. Yapay zekadan, kız çocukların okullaÅŸmasından, okullaÅŸma oranının artırılmasına kadar her noktada atılması gereken adımları programlarımızda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli olarak tanımladığımız programlarımızda da önceledik” dedi.

‘KİŞİYÄ° ÖTEKÄ°LEÅžTÄ°RECEK BÃœTÃœN Ä°FADELERÄ° ÇIKARDIK’

Ayrıştırıcı ifadelerden kaçınarak yeni bir eÄŸitim sistemini kurduklarını ifade eden Tekin, “Dünyada eÄŸitimle ilgili tartışmaların tamamı insani deÄŸerlerden kopuk, ayrıştırıcı ÅŸekilde tamamen içinde yaÅŸadığımız pozitif dünyanın realitelerine, rekabetçi ortamına ve emperyal mantığına uygun bir biçimde yarışmacı bir kültürle eÄŸitim-öğretim sistemlerini buna göre dizayn etmek üzere kurgulanmış bir dünya düzeni söz konusu. Adaletin egemen olduÄŸu zulümlerin, iÅŸgallerin, çocuk ölümlerinin temel hak ve hürriyetlerin ortadan kaldırıldığı bir dünyadan neden ÅŸikayet ediyoruz? Biz Türkiye’de CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın çizdiÄŸi yolda eÄŸitim programlarımızda ötekileÅŸtirici, ayrıştırıcı, temel hak ve hürriyetleri sıkıntıya sokacak komÅŸularımız, etrafımızdaki ülkeler ve dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir kiÅŸiyi ötekileÅŸtirecek bütün ifadeleri 2014 yılında müfredatımızdan çıkardık” diye konuÅŸtu.

Panelde Türkiye Maarif Vakfı’nın Afrika ülkelerindeki okullarından katılan misafir kız öğrenciler, müzik gösterisi sundu. Programın sonunda Emine ErdoÄŸan ve konuÅŸmacılar Afrikalı kız öğrencilerle birlikte fotoÄŸraf çektirdi.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.