Cevdet Yılmaz: Hiçbir çiftçimizi kaderine terk etmeyeceğiz

Giresun’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliÄŸinde ‘DoÄŸu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstiÅŸare Toplantısı’ gerçekleÅŸtirildi. Çotanak Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya; CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Maliye ve Hazine..

Cevdet Yılmaz: Hiçbir çiftçimizi kaderine terk etmeyeceğiz
Yayınlanma: Güncelleme: 7 views

Giresun’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliÄŸinde ‘DoÄŸu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstiÅŸare Toplantısı’ gerçekleÅŸtirildi. Çotanak Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya; CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi BaÅŸkanı Hakan Gültekin ve bölge illerin valilileri katıldı. Temelini yerel kalkınma hamlesinin oluÅŸturduÄŸu eylem planının tanıtım toplantısında, ‘Tarımsal Sulamada Etkin Yönetim’, ‘Tarımda Gelir Artışı’, ‘Mavi Ekonomide Gelir Artışı’ ve ‘Turizm Odaklı Ekonomik Büyüme’ olmak üzere 4 öncelikli dönüşüm programının detayları paylaşıldı. Toplantıda, yerel ve merkezi kamu kuruluÅŸlarının yanı sıra üniversiteler, özel sektör ve STK’ların katılımıyla bölgesel konular da ele alındı.

‘DOKAP, BÖLGESEL KALKINMAYI HIZLANDIRMAKTADIR’

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bu bölge, fındık, çay, kivi ve bal gibi stratejik tarım ürünleri ile Türkiye ekonomisine büyük katkı saÄŸlarken, kıyı ticareti ve sanayi yatırımlarıyla da ekonomik çeÅŸitliliÄŸi artırmaktadır. Yaylaları, tarihi dokusu ve doÄŸal güzellikleri sayesinde turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olan DOKAP bölgesi, altyapı projeleriyle ulaşım ve lojistik imkanlarını geliÅŸtirerek bölgesel kalkınmayı hızlandırmaktadır. Bölgesel kalkınma, bizim için yalnızca ekonomik bir hedef olmanın ötesinde, kaynakların adil dağılımı, sosyal adaletin saÄŸlanması ve toplumsal refahın artırılması açısından da öneme sahiptir. Bir ülkenin gerçek anlamda güçlü olabilmesi, tüm bölgelerinin potansiyelini harekete geçirmesiyle mümkündür” dedi.

‘YENİ HEDEF, 209 MİLYAR TL TARIMSAL HASILA’

Bölgeye 22 yılda yaklaşık 1 trilyon liralık yatırım yapıldığını aktaran Yılmaz, “2004 yılında bölgeden yapılan ihracat 1,2 milyar dolar iken 2024 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 6,7 milyar dolara yükselmiÅŸtir. DOKAP bölgesini 2004 yılında 1,2 milyonun üzerinde turist ziyaret etmiÅŸken, 2023 yılında bu sayı yaklaşık 2,5 kat artarak 2,8 milyonu aÅŸmıştır. Åžimdi hedefimiz; 4,5 milyon turist. Aynı ÅŸekilde bölge genelinde 2004 yılında yaklaşık 11 bin olan yatak kapasitesi 2023 yılı sonunda yaklaşık 6 kat artarak 63 bini aÅŸmıştır. Ülkemizin fındık ve çay gibi önemli tarım ürünlerinin üretim merkezlerinden biri olan DOKAP bölgesinde bitkisel üretim alanında tarımsal gelir 2024 yılında 166 milyar lirayı aÅŸmıştır. Yeni hedef, 209 milyar TL tarımsal hasıla” diye konuÅŸtu.

‘DETAYLI HASAR TESPİT ÇALIÅžMALARI ARALIKSIZ SÜRMEKTE’

İklim deÄŸiÅŸikliÄŸi nedeniyle tarım ürünlerinde yaÅŸanan zirai don kaynaklı hasara dikkati çeken Yılmaz, “Tarım ve Orman Bakanlığımızca sahada baÅŸlatılan detaylı hasar tespit çalışmaları aralıksız sürmekte; Sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerimizin zararlarının tazmini için gerekli destek mekanizmaları devreye alınmaktadır. Tarım sigortası sisteminin kapsamını her geçen gün geniÅŸletiyor, afetlere karşı dirençli bir üretim altyapısını inÅŸa etmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bu kapsamda Meclis araÅŸtırması komisyonu kurulmasına dair karar, dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Komisyon; yaÅŸanan zirai don afetinin tüm yönleriyle ele alınması ve benzer afetlere karşı daha etkin önlemlerin geliÅŸtirilmesi amacıyla çalışmalarına baÅŸlayacak. TopraÄŸa emek veren her üreticimizin yanında olmaya devam edeceÄŸiz, hiçbir çiftçimizi kaderine terk etmeyeceÄŸiz” dedi.

‘BÖLGESEL KALKINMA ÇALIÅžMALARINDA ÖNEMLİ BİR İVME YAKALAYACAÄžIZ’

Bölgeye kazandırılan, saÄŸlıktan, altyapıya, turizmden enerji yatırımlarına iliÅŸkin veriler paylaÅŸan Yılmaz, “DOKAP Eylem Planı ile bölgemizin turizm, tarım, sanayi ve sosyal alanlarındaki potansiyelini hayata geçirerek bölge ve ülke ekonomisine katkısını azami düzeye çıkaracak projeleri uygulamaya devam edeceÄŸiz. Tarımsal üretimde verimliliÄŸi artırmayı ve tarım-sanayi entegrasyonunu geliÅŸtirmeyi amaçlıyoruz. Böylece üretimi cazip hale getirerek bölgesel kalkınma çalışmalarında önemli bir ivme yakalayacağız. Yeni DOKAP Eylem Planı ile toplamda 158 proje için 394 milyar TL kaynak ayrılması öngörülmüştür. Bu projelerle, bölgenin turizm, tarım, sanayi ve sosyal alanlarındaki potansiyelini en üst seviyeye çıkararak, Türkiye ekonomisine katkısını azami düzeye ulaÅŸtıracak projeleri uygulamaya devam edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

‘KALKINMA HEDEFLERİNDE BÜYÜK İLERLEME KAYDETMİŞ BİR ÜLKE OLARAK ADIM ATIYORUZ’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da AK Parti hükümetlerinin 22 yıla asırlık bir baÅŸarı hikayesi sığdırdığını vurguladı. DOKAP illerinde 19 yeni OSB kurarak OSB sayısını 20’den 39’a çıkarıp, OSB’lerde 80 bin vatandaÅŸa istihdam saÄŸladıklarını belirten Bakan Kacır, “‘Türkiye Yüzyılı’na, toplumsal refahını artırmış, kalkınma hedeflerinde büyük ilerleme kaydetmiÅŸ bir ülke olarak adım atıyoruz. Türkiye’nin üretim gücünü, iÅŸ gücü kapasitesini, ihracatını ve yenilikçi potansiyelini güçlü ve dinamik ÅŸehirlerle daha ileriye taşıma konusunda kararlıyız. Bu anlayışla devreye aldığımız program ve yatırımlarımızla; refahın ülke sathında dengeli bir ÅŸekilde dağılmasını saÄŸlayacak projelere imza atıyoruz. DOKAP bölgemiz, tarihi İpek Yolu’nun önemli liman merkezlerinden olan Karadeniz Havzası ve Kafkasya’nın dünyaya açılan kapısıdır. Adeta lojistik bir üs olan, Türkiye’nin yeÅŸil kuÅŸağı DOKAP bölgesini, geçtiÄŸimiz 22 yılda yatırım, istihdam, üretim ve ihracatla buluÅŸturduk” dedi.

EYLEM PLANLARININ DETAYLARINI PAYLAÅžTI

Bölgesel kalkınmaya yeni bir ivme kazandıracak 2024-2028 DOKAP, DAP, GAP ve KOP Eylem Planlarının, 7 Mart 2025 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bakan Kacır, şunları söyledi:

“Program doÄŸrultusunda, DOKAP bölgesindeki su kaynaklarının verimli kullanımı ve sulanabilir tarım alanlarının payının artırılması amacıyla hayata geçecek projelerle hedeflerimiz; 2028’te bölgenin sulanabilir tarım arazisi varlığını 3 milyon dekardan 4 milyon 800 bin dekara, gölet sayısını 289’dan 309’a çıkarmaktır. 8,6 milyar lira bütçeli Tarımda Gelir Artışı Programının odağında, bölge ÅŸartlarına uygun tarımsal üretimin gerçekleÅŸtirilmesi ve verimliliÄŸin artırılması yer alıyor. Bu baÅŸlıkta yürütülecek 17 projeyle; bölgemizin tarımsal gayri safi yurt içi hasılasını 130 milyardan 209 milyar liraya, ıslah edilen mera alanını 2,8 milyon dekardan 3,5 milyon dekara yükselteceÄŸiz. Ayrıca bölgede gerçekleÅŸtirilen bal üretiminin 26 bin tondan 31 bin 500 tona yükselmesini hedefliyoruz.”

‘EKONOMİK POTANSİYELİ ‘MAVİ EKONOMİDE GELİR ARTIÅžI PROGRAMI’ İLE HAREKETE GEÇİRECEĞİZ’

Eylem planı kapsamında 5 yıllık döneminde, yeşile yolculuğun merkezi olan bölgede turizm alanında 30,3 milyar lira kaynak aktarmayı hedeflediklerini duyuran Kacır, şöyle devam etti:

“Su ürünleri, deniz ve kıyı turizmi, deniz taşımacılığı ve gemi yapımı gibi, Karadeniz’le doÄŸrudan baÄŸlantılı ekonomik potansiyeli ‘Mavi Ekonomide Gelir Artışı Programı’ ile harekete geçireceÄŸiz. Program ile bölgenin mavi ekonomi alanında koruma kullanma dengesi gözeterek etkin bir dönüşüm saÄŸlamayı hedefliyoruz. 13,5 milyar lira bütçeli ‘Mavi Ekonomide Gelir Artışı Programı’ kapsamında; 2028 yılı sonuna kadar iç sulardaki su ürünleri üretimini 77 bin tona, su ürünleri ihracatı yapılan ülke sayısını 30’a yükseltmeyi hedefliyoruz. Yine program dahilinde, 3 yeni kıyı turizmi destinasyon alanını bölgemize kazandıracağız.”

YEŞİL YOL PROJESİ

Karadeniz Bölgesi’nde, 9 ilin yaylalarını birbirine baÄŸlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluÄŸundaki ‘YeÅŸil Yol’ projesini nihayete erdirmeyi amaçladıklarını da kaydeden Kacır, “Bölgeye ziyarette bulunacak turist sayısını 2,8 milyondan 4,5 milyona yükseltmeyi ve geceleme sayısını ise 4,9 milyondan 9 milyona çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca Yerel Kalkınma Hamlesi teÅŸvik programımız kapsamında yaklaşık 12 milyar liralık 44 yeni özel sektör yatırımını da bölgeye kazandıracağız. Ortaya koyduÄŸumuz güçlü vizyon doÄŸrultusunda, ülkemizin her köşesinde olduÄŸu gibi DOKAP Bölgesi’nde de kalkınma hamlelerimizi kararlılıkla sürdürecek, bölgemizi ihya etmeye devam edeceÄŸiz” diyerek sözlerini tamamladı.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.