Jolie, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) adlı uluslararası yardım kuruluşunun yaptığı bir açıklamayı kendi hesabında paylaştı. Açıklama, “Gazze, Filistinliler ve onlara yardım etmeye çalışanlar için adeta bir ‘toplu mezar’ haline geldi”..
Jolie, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) adlı uluslararası yardım kuruluşunun yaptığı bir açıklamayı kendi hesabında paylaştı. Açıklama, “Gazze, Filistinliler ve onlara yardım etmeye çalışanlar için adeta bir ‘toplu mezar’ haline geldi” sözleriyle başlıyor.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ne havadan, karadan ve denizden yeniden saldırdığını ve bu saldırıları genişlettiğini belirtti. Kuruluş, bu durumun insanları zorla yerlerinden ettiğini ve hayati yardımların ulaşımının kasten engellendiğini vurguladı. MSF’ye göre, bu nedenle Filistinlilerin yaşamları bir kez daha sistematik bir şekilde yok ediliyor.
İşte Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) o açıklamasının tamamı:
İsrail ordusu Gazze’ye yeniden saldırmaya ve saldırılarını büyütmeye başladı. Bu yüzden Filistin halkının hayatları bir kez daha düzenli bir şekilde yok oluyor.
Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) Gazze’deki yöneticisi Amande Bazerolle şunları söyledi: “Gazze, Filistinliler ve onlara yardım etmeye gelenler için bir toplu mezara döndü. Gazze’deki bütün insanların yok edilmesine ve zorla yerlerinden edilmesine canlı canlı tanık oluyoruz. Ne Filistinliler için ne de onlara yardım etmeye çalışanlar için güvenli bir yer kalmadı. Bu yüzden insani yardım çalışmaları büyük zorluklarla karşılaşıyor çünkü güvenlik yok ve çok önemli malzemeler eksik. İnsanların tedaviye ulaşma imkanı çok azaldı veya hiç kalmadı.”
Biz, Gazze’deki bütün insanların yok edilmesine ve zorla yerlerinden edilmesine canlı canlı tanık oluyoruz. Ne Filistinliler için ne de onlara yardım etmeye çalışanlar için güvenli bir yer kalmadı. Bu yüzden insani yardım çalışmaları büyük zorluklarla karşılaşıyor.
Amande Bazerolle, MSF’nin Gazze’deki yöneticisi:Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, Ekim 2023’ten beri Gazze’de 50 binden fazla insan öldürüldü. Ölenlerin yaklaşık üçte biri çocuk. Yerel yetkililer ise 18 Mart’ta çatışmalar yeniden başladığından beri 1500’den fazla insanın öldüğünü belirtiyor.
‘YARDIM GÖREVLİLERİ KORUNMALI’
Birleşmiş Milletler’in (BM) açıklamasına göre, Ekim 2023’ten bu yana en az 409 yardım görevlisi öldürüldü. Bu kişilerin çoğu, Gazze’deki en büyük yardım kuruluşu olan UNRWA’da çalışıyordu. Savaş başladığından beri Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) da 11 çalışanı öldürüldü. Bu çalışanlardan ikisi, sadece son iki hafta içinde hayatını kaybetti. Hatta bazıları görev başındayken öldürüldü.
İsrail güçlerinin yardım görevlilerine yönelik son saldırısında, 30 Mart’ta Gazze’nin güneyindeki Refah şehrinde 15 acil durum görevlisinin ve içinde bulundukları ambulansların cesetleri toplu bir mezarda bulundu. Bu kişiler, 23 Mart’ta bombardıman altında kalan sivillere yardım etmeye çalışırken İsrail güçleri tarafından öldürüldü. Yakın zamanda ortaya çıkan kanıtlar, bu görevlilerin ve araçlarının açıkça işaretli ve tanınabilir olduğunu gösteriyor. Bu durum, İsrail yetkililerinin ilk başta verdiği bilgilerin doğru olmadığını ortaya koyuyor.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Fransa Genel Direktörü Claire Magone, ise şunları söyledi:
Sadece uluslararası ve bağımsız soruşturmalar, yardım görevlilerine yönelik bu saldırıların nasıl gerçekleştiğini ve sorumlularının kim olduğunu ortaya çıkarabilir.
Yardım görevlilerinin bu korkunç şekilde öldürülmesi, İsrail güçlerinin yardım ve sağlık çalışanlarını korumayı hiç umursamadığının bir başka örneğidir.
‘HASTANELERİN İÇİ BOŞ’
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ekipleri birçok tesisi terk etmek zorunda kalırken, bazıları içeride mahsur kalan ve saatlerce güvenli bir şekilde ayrılamayan personel ve hastalarla çalışmaya devam ediyor.
18 Mart’tan beri MSF, kuzey Gazze’deki Endonezya Hastanesi’ne geri dönemedi. Ekiplerimiz, hastane binasının yanına kurulan sahra hastanesinden kaçmak zorunda kalmadan önce burada çocuk sağlığı hizmetlerine başlayacaktı. Kuzey Gazze’deki MSF mobil klinikleri durduruldu ve güneyde ise ekipler Refah’taki El-Şabura kliniğine geri dönemedi.
Ocak ayında burada fotoğrafı görülen Refah’taki Birleşik Arap Emirlikleri Hastanesi’nde çalışan Nadia Abo Mallou, “Bir zamanlar hayata umut olan hastanenin şimdi tamamen boş, hiçbir yaşam belirtisi olmayan ve her şeyin yıkılmış olduğunu görmek çok üzücü” dedi.
YARDIM MALZEMELERİ GİDEREK AZALIYOR
Gazze’ye uygulanan tam abluka nedeniyle yiyecek, yakıt ve tıbbi malzeme stokları tükendi. MSF, özellikle ağrı kesici ve kronik hastalık ilaçları, antibiyotikler ve önemli cerrahi malzemelerde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Şerit genelindeki yakıt eksikliği, hastaneler kritik durumdaki hastaları hayatta tutmak ve hayat kurtaran ameliyatlar yapmak için elektrik jeneratörlerine bağımlı olduğundan, tıbbi çalışmaların kaçınılmaz olarak durmasına yol açacak.
İnsani yardım çalışanları, tükenmiş malzemelerle yardım etme gibi imkansız bir görevi yerine getirmeye çalışırken ve aynı hayatı tehdit eden koşullarla kendileri de karşı karşıyayken, insanların acı çekmesini ve ölmesini izlemek zorunda kaldı.
Amande Bazerolle, MSF’nin Gazze’deki yönetici şunları kaydetti:
İsrail yetkilileri, Filistin halkına yönelik toplu cezalandırmalarına son vermelidir. İsrail’in müttefiklerini, bu suça ortak olmayı bırakmaya ve Filistinlilerin hayatlarının yok edilmesine destek vermeyi durdurmaya çağırıyoruz.