Geçmişi en az 13. yüzyıla kadar uzanan Balıkçı Yüzüğü, papalık kıyafetlerinin en tanınmış parçaları arasında yer alıyor. Adını bir balıkçı olan ve Katolik geleneğine göre ilk papa olan Aziz Petrus’tan..
Geçmişi en az 13. yüzyıla kadar uzanan Balıkçı Yüzüğü, papalık kıyafetlerinin en tanınmış parçaları arasında yer alıyor. Adını bir balıkçı olan ve Katolik geleneğine göre ilk papa olan Aziz Petrus’tan alan bu yüzük, Papa Francis tarafından 12 yıllık hükümdarlığı boyunca törenlerde takıldı. Sayısız sadık takipçisi onu öptü. Hatta hijyen konusunda bir tartışmaya bile yol açtı.
Şimdi, geleneklerin gerektirdiği üzere, Papa’nın mühür yüzüğü, ölümünün ardından Vatikan’ın duvarları içinde yok edilecek.
Balıkçı Yüzüğü ve bulla adı verilen bir kolye geleneksel olarak resmi mektuplar ve papalık özetleri olarak bilinen belgeler için resmi mühür görevi görürdü.
Her gelen papaya yenileri verilir ve ölümünden sonra mektupların ya da kararnamelerin taklit edilmesini önlemek için ölümünden sonra her ikisi de çekiçle parçalanırdı. Bu gelenek 1521’den 2013’e kadar devam etti.
VATİKAN’IN DUVARLARI İÇİNDE YOK EDİLECEK
Bu uygulama, nesnelerin mühür olarak kullanılmasının sona ermesinden çok sonra da devam etti (19. yüzyılın ortalarında işlevsel olarak pul ile değiştirildiler). Ancak Francis’in selefi Papa 16. Benedikt, altı yüzyıl sonra istifa eden ilk papa olduğunda yeni bir gelenek oluşturuldu. Yüzüğün yüzeyine bir keski ile derin bir haç oyuldu.
Francis tarafından 2023’te bu göreve atanan İrlandalı kardinal Camerlengo Kevin Joseph Farrell’in de aynı yolu izlemesi ve bir sonraki papanın seçileceği süreç olan papalık konklavı öncesinde yüzüğü tahrif etmesi bekleniyor.
PAPA’DAN PAPA’YA DEĞİŞİKLİK GÖSTERDİ
Her ne kadar ritüellerle dolu ve papalık otoritesinin sembolü olsa da, mühür yüzüğün rolü papadan papaya büyük farklılıklar göstermiştir.
Bu bağlamda Francis, yakın geçmişteki bazı seleflerinden ayrılmıştır. Papa 16. Benedikt gibi bazı papalar günlük olarak takmayı tercih ederken, Papa 2. John Paul bir tür taklit olarak sık sık alternatif bir yüzük (veya yüzük şeklinde bir haç) taktı.
Francis bu ikisinin arasında bir yerdeydi. Resmi törenlerde balıkçı yüzüğünü takarken, günlük kullanım için yüzüğünü kardinal olduğu dönemden kalma basit bir gümüş yüzükle değiştirdi.
ÖPÜLMESİNDEN RAHATSIZDI
Francis’in yüzüğü öpme eyleminden rahatsız olduğuna dair bazı spekülasyonlar da vardı. 2019’un başlarında, takipçileri bunu yapmaya çalışırken elini defalarca geri çekerken görüntülenmiş, ancak Vatikan daha sonra mikropların yayılmasını azaltmayı amaçladığını söylemişti.
Lamb’e göre Francis her zaman insanlarla oldukları yerde buluşmayı el sıkışmayı ya da sıkıntılı olanları kucaklamayı severdi ve insanların onunla buluşurken diz çöküp yüzüğünü öpmesini bekleyen biri değildi.
‘GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ’ BİR YÜZÜK
Balıkçı Yüzükleri yüzyıllar boyunca farklılık göstermiştir. Çoğunda Aziz Petrus’un ve Kutsal Makam’ın anahtarlarının bir görüntüsü yer alır. Bu nedenle, genellikle günün modasını veya söz konusu papanın ahlak anlayışını yansıtmışlardır.
Bu yüzükler genellikle yeni Papa için bir kuyumcu tarafından elde yapılır, ancak Lamb’a göre Papa Francis “geri dönüştürülmüş” bir yüzükle bu eğilime karşı çıktı. Lamb, merhum Papa’nın mütevazı yaklaşımına uygun olarak Francis’in yeni bir parça yaptırmayı tercih etmediğini, bunun yerine “6. Paul’ün sekreterinden kalma bir yüzüğü kullandığını” söyledi.
Vatikan tarafından “sahip olunan yüzük” olarak adlandırılan yüzük, bir zamanlar Paul VI’nın 2006 yılında ölen sekreteri Başpiskopos Pasquale Macchi’ye aitti. Yüzük saf altın yerine altın kaplama gümüşten yapılmıştı.
Gizli seçim sürecini çevreleyen pek çok soru gibi yüzüğün akıbeti de konklavın ardından belli olacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.