ABD ile ticaret savaşında Çin’in ‘gizli’ ordusu!

Ülke genelinde fabrikalar büyük bir hızla otomatikleştiriliyor. Mühendisler ve elektrikçiler, robot filolarını yönetip bakımını yaparken, bu süreç hem üretim maliyetlerini azaltıyor hem de ürün kalitesini artırıyor. Bunun sonucunda Çinli fabrikalar,..

ABD ile ticaret savaşında Çin’in ‘gizli’ ordusu!
Yayınlanma: Güncelleme: 6 views

Ülke genelinde fabrikalar büyük bir hızla otomatikleştiriliyor. Mühendisler ve elektrikçiler, robot filolarını yönetip bakımını yaparken, bu süreç hem üretim maliyetlerini azaltıyor hem de ürün kalitesini artırıyor.

Bunun sonucunda Çinli fabrikalar, ihracat yaptıkları birçok üründe fiyatları düşük tutarak hem ticaret savaşında hem de Başkan Trump’ın uyguladığı yüksek gümrük tarifelerine karşı avantaj sağlıyor. New York Times’ın haberine göre, Çin aynı zamanda Avrupa Birliği’nden ve Brezilya, Hindistan, Türkiye, Tayland gibi yükselen pazarlardan gelen yeni ticaret engelleriyle de karşı karşıya.

Zeekr Fabrikası. Resmi Facebook sayfası.

Çin’deki fabrikalar artık ABD, Almanya ya da Japonya’daki muadillerinden çok daha fazla otomatikleştirilmiş durumda.

Uluslararası Robotik Federasyonu’na göre, Çin, üretim sektöründeki her 10 bin işçiye düşen robot sayısında Güney Kore ve Singapur hariç neredeyse tüm ülkeleri geride bırakıyor.

İNSANSI ROBOTLAR İÇİN REKABET

Çin’in ‘otomasyon kampanyası’, devlet destekli bir planla yönlendiriliyor ve devasa yatırımlarla destekleniyor. Robotlar insan işçilerin yerini alırken, bu otomasyon sayesinde Çin, yaşlanan nüfusuna ve sanayi işçiliğine olan ilginin azalmasına rağmen kitlesel üretimde üstünlüğünü sürdürmeyi garantilemek istiyor.

Çin’in önde gelen insansı robot üreticilerinden Yunmu Intelligent Manufacturing’in kurucusu ve CEO’su He Liang, ülkenin bir sonraki hedefinin robot teknolojisini başlı başına yeni bir endüstri haline getirmek olduğunu belirtiyor:
İnsansı robotlardan beklenti, elektrikli otomobiller gibi yepyeni bir sektör yaratmaları. Bu açıdan bakıldığında, bu bir ulusal strateji haline geliyor.

KÜÇÜK ATÖLYELERE DE ROBOTLAR

Robotlar artık sadece otomotiv sektöründe değil, Çin’in binlerce küçük atölyesinde de işçilerin yerini alıyor.
Güneydoğu Çin’in ticaret merkezi Guangzhou’daki Elon Li’nin işlettiği fabrikada, 11 işçi ucuz fırın ve ızgara üretmek için metali kesip kaynak yapıyor. Li, şimdi 40 bin dolar değerinde kameralı bir robotik kol almaya hazırlanıyor. Bu cihaz, bir işçinin bir fırının yan panelini nasıl kaynak yaptığını gözlemleyip, aynı hareketi minimum insan müdahalesiyle tekrar edebiliyor.

GÜNDE 24 SAAT ÜRETİM

Yalnızca dört yıl önce böyle bir sistem yalnızca yabancı robotik firmalar tarafından sağlanıyor ve yaklaşık 140.000 dolara mal oluyordu. “Eskiden otomasyona yatırım yapmayı hayal bile edemezdim,” diyor Li. “Bir insan günde 8 saat çalışabilir ama bir makine 24 saat çalışabilir,” diyerek ekliyor.

Çin’in ünlü elektrikli otomobil firması Zeekr’ın Ningbo’daki dev fabrikası, dört yıl önce açıldığında 500 robotla çalışıyordu. Şimdi bu sayı 820’ye ulaştı ve daha da artırılması planlanıyor.

Kenny G melodileri çalarak yaklaşan insanları uyaran robot arabalar, alüminyum levhaları otomatik bir asansöre taşıyor. Bu asansör, levhaları 12 metre yüksekliğindeki Çin yapımı bir makinenin en üstündeki fırına ulaştırıyor. Alüminyum eriyince kalıplara dökülüyor ve şekil alıyor. Bu parçalar daha sonra – nadiren bir insan eliyle – depoya götürülüyor.

‘KARANLIK FABRİKA’ DÖNEMİ

Paneller montaj hattına başka robotlar tarafından taşınıyor. Burada 16’şarlı takımlar halinde çalışan yüzlerce robot kol, karmaşık bir kaynak dansı ile araç gövdelerini şekillendiriyor. Bu kaynak bölgesi, insan olmadan, tavanda ışık dahi olmadan çalışan ‘karanlık fabrika’ olarak adlandırılıyor.

Tüm bu hızlı otomasyona rağmen Çin fabrikaları hala büyük işçi kitleleri istihdam ediyor. İnsanlar, kalite kontrolü ve kablo gibi hassas parçaların yerleştirilmesi gibi işlerde hala vazgeçilmez. Kameralar ve bilgisayarlar bazı işleri tek başına yapamıyor. Örneğin araç boyanmadan önce, işçiler eldivenli elleriyle gövdeleri kontrol ederek zımparalıyor.

Alıntı Metni

Zeekr çalışanı Pinky Wu, “Artık çoğu meslektaşım sadece bir bilgisayar ekranı karşısında oturuyor” diyor.
Zeekr ve diğer Çinli otomobil üreticileri, yapay zekayı araç ve donanım tasarımlarında kullanarak daha iyi sonuçlar elde ediyor. Şanghay’daki yeni Zeekr binasında çalışan tasarımcı Carrie Li, bir aracın iç yüzeylerinin kesişimlerini analiz etmek için yapay zekadan faydalanıyor.

ÇİN’İN EN BÜYÜK AVANTAJI

ABD’deki otomobil fabrikaları da otomasyon kullanıyor; ancak bu ekipmanların çoğu Çin’den ithal ediliyor. Son 20 yılda inşa edilen otomobil montaj fabrikalarının büyük kısmı Çin’de yer alıyor ve bu çevrede dev bir otomasyon sanayisi gelişti.

İstanbul’da şiddetli deprem! AFAD ve Kandilli’den peş peşe açıklamalar

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.