ABD’deki Dartmouth College’dan bir bilim ekibi, küresel ısınmaya neden olan şirketleri, bin adet bilgisayar simülasyonuyla belirledi. Bilimsel çalışmaya göre, dünyanın en büyük şirketleri iklime 28 trilyon dolar (1.8 katrilyon TL)..
ABD’deki Dartmouth College’dan bir bilim ekibi, küresel ısınmaya neden olan şirketleri, bin adet bilgisayar simülasyonuyla belirledi. Bilimsel çalışmaya göre, dünyanın en büyük şirketleri iklime 28 trilyon dolar (1.8 katrilyon TL) zarar verdi. Araştırmacılar, 1990’dan beri atmosfere salınan sera gazının her yüzde 1’inin sadece ısı bazında 502 milyar dolar (19.3 trilyon TL) zarara neden olduğunu; bu rakama kasırgalar, kuraklıklar ve seller gibi diğer aşırı hava olaylarının yol açtığı maliyetlerin dahil olmadığını bildirdi.
‘Yanlarına kâr kalmasın’
Söz konusu 28 trilyon dolarlık zararın yarısından fazlasına dünya çapında üretim ve satış yapan 10 fosil yakıt sağlayıcısı neden oldu. Çalışmanın baş yazarı olan Stanford Üniversitesi’nden iklim bilimci Christopher Callahan, araştırmanın önemini “Şirketlerin hesap vermeleri açısından bilimsel nedenleri ortaya çıkarmak istedik, yaptıkları yanlarına kâr kalmasın” sözleriyle ifade etti. Nitekim çoğu ABD’de olmak üzere dünyada iklime verilen zararlar için 68 dava açıldığı ama davalarda bilimsel veri sıkıntısı çekildiği bildirildi.
‘Artık inkâr edemezler’
Çalışmanın ortak yazarı olan Dartmouth College’dan iklim bilimci Justin Mankin şu değerlendirmeyi yaptı: “İklim davalarında şirketler sorumluluklarını reddediyordu. Küresel ısınmaya kimin neden olduğu konusunda sorumluluk almıyorlardı. ‘Kim benim üretimimin saldığı karbondioksitin iklimi bozduğunu söyleyebilir ki?’ diyorlardı. Bu çalışmayla sorumluları belirledik.”
‘En sıcak günlerde payları var’
Araştırmacılar, iklimi bozarak küresel ısınmaya neden olan şirketlerin yarattığı kirliliğin, geçen yılın en sıcak beş gününde rolü olduğunu bildirdi. Stanford Üniversitesi’nden iklim bilimci Chris Field da “İklim krizinde artık toplam zararların o kadar büyük olduğu bir noktaya geldik ki, tek bir şirketin ürününün zararı onlarca milyar dolara ulaşabiliyor” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.