Antalya Åžehir Hastanesi’ne 2 ay önce ani kalp ve sırt aÄŸrısı ÅŸikayetiyle gelen Mustafa Åžahin’in boydan boya yırtıldığı belirlenen aort damarı, tıpta çok az gerçekleÅŸtirilen ‘fil hortumu’ tekniÄŸi kullanılarak yapay..
Antalya Åžehir Hastanesi’ne 2 ay önce ani kalp ve sırt aÄŸrısı ÅŸikayetiyle gelen Mustafa Åžahin’in boydan boya yırtıldığı belirlenen aort damarı, tıpta çok az gerçekleÅŸtirilen ‘fil hortumu’ tekniÄŸi kullanılarak yapay damarla deÄŸiÅŸtirildi. Ameliyatın 100 dakikalık bölümünde hastanın tüm vücut kan dolaşımı durdurulup sadece beyne kan dolaşımı saÄŸlanarak vücudu 22 dereceye kadar soÄŸutuldu. 100 dakika boyunca ‘geçici ölü’ olan hasta, Antalya Åžehir Hastanesi SaÄŸlık Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Kalp Damar Cerrahisi Klinik ve EÄŸitim Sorumlusu Prof. Dr. Nevzat Erdil baÅŸkanlığındaki ekibin gerçekleÅŸtirdiÄŸi ameliyat sonunda hiçbir nörolojik bulgu yaÅŸamadan saÄŸlığına kavuÅŸtu.
‘YÜZDE 25’İ HASTANEYE YETİŞEMEDEN ANİ ÖLÜMLER OLUYOR’
Prof. Dr. Nevzat Erdil, hastanın ÅŸiddetli göğüs ve sırt aÄŸrısıyla ambulansla getirildiÄŸi acil serviste ilk anda kalp krizi açısından deÄŸerlendirildiÄŸini belirtti. Ayrıntılı tetkiklerde akut Tip A aort diseksiyonu saptandığını kaydeden Prof. Dr. Erdil, “Bu tip hastaların yaklaşık yüzde 25’i hastaneye yetiÅŸemeden ani ölümler oluyor. YetiÅŸebilen hastalarda ise teÅŸhis geciktiÄŸinde ölüm olabiliyor” dedi. Aort diseksiyonu semptomlarının pek çok hastalıkla karıştırılabildiÄŸini anlatan Prof. Dr. Erdil, bu nedenle bu tip bir tabloyla gelen hastada aort diseksiyonundan şüphelenerek, hızlı tanı konulması ve bu ameliyatın yapılabildiÄŸi merkeze hızlıca getirilmesi gerektiÄŸine dikkati çekti.
45 DAKİKA İÇİNDE AMELİYATA ALINDI
Hastayı, tanı konulduktan sonra 45 dakika içinde acil ÅŸartlarda ameliyata aldıklarını anlatan Prof. Dr. Erdil, bu tip hastalarda damar dışı kanama veya organlarda iskemi (beslenme sorunu) meydana gelebildiÄŸini söyledi. Prof. Dr. Erdil, “Hastamızda Allah’tan öyle bir durum yoktu. Organları bozulmadan ve zaman kaybetmeden hızlıca ameliyata aldığımız için bu iyi bir ÅŸeydi. Böyle olunca da baÅŸarı ÅŸansımız yüksek oluyor” dedi.
‘FİL HORTUMU’ TEKNİĞİ UYGULANDI
Klasik kalp ameliyatlarından özel olarak aort diseksiyonu ameliyatlarında belli bir süre vücut kan dolaşımının durdurulması, beynin korunması ve beslenmesi için vücudun 20-25 dereceye kadar soÄŸutulması gerektiÄŸini belirten Prof. Dr. Erdil, bu sürenin 30-40 dakika üzerine çıkmasını pek istemediklerini söyledi. Prof. Dr. Erdil, Åžahin’in aort yırtığının damarda boydan boya olduÄŸunu gördüklerini ve tıpta ‘fil hortumu’ ÅŸeklinde ifade edilen teknikle yırtılan aort damarının boydan boya yapay damarla deÄŸiÅŸtirildiÄŸini kaydetti. Yaklaşık 7 saat süren ameliyatta vücutta kan dolaşımının 100 dakika durdurulduÄŸunu, hastanın beyninin ve diÄŸer organların zarar görmemesi için vücudun 22 dereceye kadar soÄŸutulduÄŸunu kaydeden Prof. Dr. Erdil, bu sürede hastanın önce ‘öldüğü’nü sonra ‘dirildiÄŸi’ni söyledi.
‘ALLAH’A ŞÜKÜR HİÇBİR NÖROLOJİK BULGU YOK’
Prof. Dr. Erdil, ameliyat süresinin uzunluÄŸu nedeniyle hastayla ilgili birtakım endiÅŸeleri olduÄŸunu vurgulayarak, “Ameliyat sonunda Allah’a şükür hiçbir nörolojik bulgu olmadan hastamızı saÄŸlıklı taburcu ettik ve evine yolladık. Normalde 30 dakika kan dolaşımını durdurma süresi varken bu hastamızda 100 dakika durdurma süresi uyguladık. Ancak beyni iyi koruyabildiÄŸimiz için hiçbir problem yaÅŸamadık. Hastanın en büyük avantajı; organlarda herhangi bir bulgu olmaması, zamanında bize gelmesi ve organlarda malperfüzyon (beslenme sorunu) olmamasıydı. Her ne kadar büyük bir ameliyat yapsak bile organlar etkilendiÄŸinde bu tip hastaların ölme olasılığı çok yüksek” diye konuÅŸtu.
’30 YILI AÅžKIN MESLEK HAYATIMDA KARÅžILAÅžTIÄžIM BİRKAÇ VAKADAN BİRİ’
Bu tip hastalarda hastanın yaÅŸamasını saÄŸlamak için en kısa zamanda en doÄŸru ameliyatı yapmak gerektiÄŸini belirten Prof. Dr. Erdil, bu hastanın 30 yıllık cerrahi hayatında karşılaÅŸtığı birkaç vakadan biri olduÄŸunu sözlerine ekledi. Bu tür ameliyatların tam donanımlı deneyimli belli merkezlerde yapılabildiÄŸini belirten Prof. Dr. Erdil, Antalya Åžehir Hastanesi’nin henüz 1 yıl önce hizmete açılmasına karşın bu tip ameliyatları 24 saat boyunca hazır olan uzman kadroyla gerçekleÅŸtirebildiklerini söyledi.
‘ÇOK UZUN BİR AMELİYATTI’
Ameliyatı gerçekleÅŸtiren ekipte bulunan Op. Dr. Åžahin Kapan ise kitaplardan öğrendikleri ‘fil hortumu’ tekniÄŸinin nasıl yapıldığını önceleri tahayyül bile edemediÄŸini söyledi. Op. Dr. Kapan, ÅŸunları kaydetti:
“Prof. Dr. Erdil önderliÄŸinde bu ameliyata girerek nasıl yapıldığını öğrenmiÅŸ olduk. Belki ömrümde bir daha görmeyebilirim böyle bir ameliyatı. Meslek hayatım yetmeyebilir. 20 yıllık kalp ve damar uzmanlığım olmasına raÄŸmen çok uzun bir ameliyattı. Ne çektiÄŸimizi bir biz, bir de Allah biliyor. Allah’tan hastamız hayatta, saÄŸlıklı, kontrollerine geliyor. Bu bizim için çok sevindirici.”
YÜKSEK TANSİYON ÖNEMLİ BİR FAKTÖR
Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Doç. Dr. Gökhan Özerdem de aort diseksiyonu ile ilgili bilgiler verdi. Aort damarındaki genişlemenin saptanabilir bir durum olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özerdem, aort yırtılmasında en büyük risk faktörünün aort genişlemesi ve yüksek tansiyon olduğunu kaydetti. Aort genişlemesi tanısı alan hastanın 6 ayda bir hekim kontrolüyle takip altında tutulduğunu anlatan Doç. Dr. Özerdem, aort çapı 50 milimetre altında olan hastalara cerrahi düşünülmediğini, 50 milimetrenin üzerine çıktığı zaman cerrahi uygulandığını ifade etti. Doç. Dr. Özerdem, aort damarı sınırlı geniş olan bazı hastaların da eşlik eden yandaş kalp rahatsızlıkları olması durumunda erken ameliyat kararı verilebildiğini vurguladı.
HASTANEYE ULAŞABİLMEK ÖNEMLİ
Ancak son yıllarda aortta geniÅŸleme olmadan yırtılmalar olabildiÄŸine dikkati çeken Doç. Dr. Özerdem, aort yırtılmasının nedenleri arasında yüksek tansiyonun yanı sıra, kan yaÄŸlarının yüksekliÄŸi, damar içindeki lezyonlar ve genetik faktörler bulunduÄŸunu kaydetti. Aort yırtılmasında en önemli noktanın hastaneye ulaÅŸabilmek olduÄŸunu vurgulayan Doç. Dr. Özerdem, “İlk 72 saat içinde hastaların yaklaşık yüzde 80’ini, cerrahi müdahale olmazsa kaybediyoruz. Bir kısım hasta bize hiç gelemeden hayatını kaybediyor. Bu hastalarda ani yırtılma sonucu akciÄŸerlere, kalbin içine, kalp zarına doÄŸru açılma oluyor. O hastalar genellikle bize hiç ulaÅŸamayan hastalar. UlaÅŸsa da kalp ciddi hasar almış oluyor. Cerrahi müdahale dört dörtlük olsa bile süreç uzayabiliyor ve sonuç kötü olabiliyor” diye konuÅŸtu.
‘SADECE AÄžRIM OLDUÄžUNU SÖYLEDİM’
Uzun ve zorlu bir ameliyatın ardından saÄŸlığına kavuÅŸan Mustafa Åžahin, daha önce hastalığıyla ilgili bilgisi ve ÅŸikayetinin olmadığını belirtti. Kalbinde ve sırtında ani bir aÄŸrı hissedince hemen ambulans çaÄŸrıldığını kaydeden Åžahin, “Ambulans beni hastaneye getirdi. Doktorlarımız gerekli ÅŸeyleri yaptı ve aort yırtılmasını tespit etti” dedi. YaÅŸadıklarını çok az hatırlayabildiÄŸini söyleyen Åžahin, “Doktorlarımız bana birkaç soru sordu, ‘Kızdığınız biri var mıydı’ dediler. Biriyle kavga etmediÄŸimi söyledim. Sadece aÄŸrım olduÄŸunu söyledim. Sonrasını hatırlamıyorum” diye konuÅŸtu.
‘GÖZLERİMİ AÇINCA BANA NE OLDUÄžUNU SORDUM
YoÄŸun bakım sürecinin ardından gözünü açtığında “Bana ne oldu?” diye sorduÄŸunu anlatan Åžahin, yaÅŸadıklarını eÅŸi Fadime Åžahin’den (46) öğrendiÄŸini kaydetti. Ameliyattan sonra kendi kendine anjiyoya girmiÅŸ olduÄŸunu düşündüğünü söyleyen Åžahin, aort damarının yırtıldığını öğrendiÄŸinde ÅŸaÅŸkınlık yaÅŸadığını aktardı. Doktorlarına teÅŸekkür eden Åžahin, “Hocalarımız çok ilgi, alaka, sevgi, ÅŸefkat gösterdi. Çok teÅŸekkür ederim” dedi.
‘HER ÅžEYE YENİDEN BAÅžLADIM’
Böylesine riskli bir ameliyattan saÄŸ çıktığı için hem ÅŸaÅŸkın hem mutlu olduÄŸunu anlatan Åžahin, “Hocalarımız yaÅŸamamın mucize olduÄŸunu söyledi. EÅŸime ve çocuklarıma sevgiyle sarıldım. Yeniden hayata doÄŸmuÅŸ gibi bir sevgi yaşıyorum. Her ÅŸeye yeniden baÅŸladım ÅŸimdi” diye konuÅŸtu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.