İstanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca yürütülen yolsuzluk soruÅŸturması kapsamında tutuklanmasının ardından İBB BaÅŸkanlığı görevinden uzaklaÅŸtırılan Ekrem İmamoÄŸlu’nun BeÅŸiktaÅŸ’ta gittiÄŸi otelde güvenlik kameralarının kapatılmasına iliÅŸkin suç tarihinde otel müdürlüğü görevinde bulunan Sinan U…
İstanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca yürütülen yolsuzluk soruÅŸturması kapsamında tutuklanmasının ardından İBB BaÅŸkanlığı görevinden uzaklaÅŸtırılan Ekrem İmamoÄŸlu’nun BeÅŸiktaÅŸ’ta gittiÄŸi otelde güvenlik kameralarının kapatılmasına iliÅŸkin suç tarihinde otel müdürlüğü görevinde bulunan Sinan U. hakkında “suç delillerini yok etme, gizleme veya deÄŸiÅŸtirme” suçundan gözaltı kararı verildi.
İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Åžube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmada, Sinan U. yakalandı. SoruÅŸturma kapsamında aynı suçtan gözaltına alınan otelin güvenlik müdürü Osman Gündüz Bora O. ile Sinan U’nun emniyetteki iÅŸlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceÄŸi öğrenildi.
İBB’YE YÖNELİK YOLSUZLUK SORUÅžTURMASINDA HAKİMLİĞİN KARAR YAZISINA ULAÅžILDI
İstanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca, tutuklanmasının ardından İBB BaÅŸkanlığı görevinden uzaklaÅŸtırılan Ekrem İmamoÄŸlu’nun da aralarında bulunduÄŸu zanlılar hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kiÅŸisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından yürütülen yolsuzluk soruÅŸturması devam ediyor.
Emniyetteki iÅŸlemleri sonrası ÇaÄŸlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen şüphelilerin hakimlikteki iÅŸlemleri tamamlandı.
Nöbetçi sulh ceza hakimliÄŸi, şüpheliler İSTTELKOM AÅž Genel Müdürü Melih Geçek, İBB Bilgi İşlem Daire BaÅŸkanı Naim Erol Özgüner, Bakırköy Belediye BaÅŸkan Yardımcısı ve İBB Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz, Ekrem İmamoÄŸlu’nun koruması ÇaÄŸlar Türkmen, İBB KamulaÅŸtırma Åžube Müdürü Fatih Özçelik, İBB’de mühendis olarak çalışan danışman Yakup Öner, iÅŸ insanı Mete MaÄŸden, Kültür AÅž Genel Müdür Yardımcıları Onur Aldı ve Erdinç Çolak, Cevat Kaya, İBB BoÄŸaziçi İmar Müdürü Elçin KaraoÄŸlu ve Kültür AÅž Reklam Müdür Yardımcısı Hakan Karaköse, İBB Eski Zabıta Daire BaÅŸkanı Engin Ulusoy, İBB Avrupa Yakası Zabıta Müdürü Hakan Aplak, Kültür AÅž Reklam Åžefi Metin Bal, İBB İmar ve Åžehircilik Dairesi BaÅŸkanı Ramazan Gülten, İBB Anadolu Yakası Zabıta Müdürü Nazan BaÅŸelli ve Kültür AÅž HakediÅŸ Åžefi Gökhan KöseoÄŸlu’nun üzerlerine atılı suçtan tutuklanmalarına karar verdi.
Hakimlik, İSKİ Genel Müdürü Åžafak BaÅŸa, İBB BaÅŸkan Danışmanı ve MEDYA AÅž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat Ongun’un eÅŸi Zeynep Ayten Gözdem Ongun, İSKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi BaÅŸkanı Adem Åžanlısoy, iÅŸ insanı Rasim Kaya hakkında “konutu terk etmemek” ÅŸeklinde adli kontrol tedbiri uyguladı.
İstanbul İmar İnşaat AŞ eski Genel Müdürü Onur Soytürk, Sinan Akçiçek, İBB eski Emlak Yönetimi Daire Başkanı Ali Ayçiçek, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, Ayhan Koç, İBB Eski Mali Hizmetler Daire Başkanı Murat Selvi, İBB Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı Nurten Uğursoy ve Tuğba Figankaplan hakkında ise sulh ceza hakimliği diğer adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasını kararlaştırdı.
İstanbul 1. Sulh Ceza HakimliÄŸi kararında, şüpheliler, Melih Geçek, Naim Erol Özgüner, Ali Rıza Akyüz, ÇaÄŸlar Türkmen, Fatih Özçelik ve Yakup Öner’in üzerine atılı “rüşvet almak” ve “suç iÅŸlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçlarının vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tanık beyanları, HTS kayıtları, MASAK hesap hareketleri, müşteki beyanları, dosyadaki bilgi ve belgeler kapsamında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular bulunduÄŸunu belirtti.
Şüphelilerin üzerlerine atılı suçun, katalog suçlardan olduğu, söz konusu suçlara ilişkin yasada belirlenen cezanın alt ve üst sınırı dikkate alındığında kaçacaklarına yönelik somut olgu bulunduğu, delillerin henüz tam olarak toplanmamış olduğu, bu aşamada adli kontrolün yetersiz kalacağı değerlendirilen kararda, bu gerekçelerle tutuklanmalarına karar verildiği kaydedildi.
Kararda, şüpheliler Åžafak BaÅŸa, Adem Åžanlısoy, Onur Soytürk ve Sinan Akçiçek’in üzerlerine atılı suçlardan tutuklanmaları talep edilmiÅŸse de tutuklama tedbirinin ölçülü olmayacağı yönünde kanaat oluÅŸtuÄŸu, tutuklama koÅŸullarının gerçekleÅŸmediÄŸi gerekçesiyle talebin reddine karar verildiÄŸi ve haklarında adli kontrol tedbiri uygulandığı vurgulandı.
KÜLTÜR AÅž. GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI HAKKINDA “KAÇMA” ŞÜPHESİ OLDUÄžU DEÄžERLENDİRİLDİ
Nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza HakimliÄŸi de kararında, şüphelilerden Mete MaÄŸden’in üzerine atılı “rüşvet vermek” suçundan, diÄŸer şüpheliler Onur Aldı, Cevat Kaya, Elçin KaraoÄŸlu, Erdinç Çolak ve Hakan Karaköse’nin ise “rüşvet almak” ve “suç iÅŸlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçunun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların saptandığını kaydetti.
Kararda, şüphelilerin üzerlerine atılı suçun katalog suçlardan olduğu, öngörülen cezanın alt ve üst sınırı dikkate alındığında kaçacaklarına dair somut olguların mevcut olduğunu, dosyadaki tanık beyanları ve müşteki anlatımları dikkate alındığında şüphelilerin serbest bırakılması halinde müşteki ve tanık beyanlarını etkileyip değiştireceği konusunda kuvvetli suç şüphesi bulunduğu ifade edildi.
Delillerin henüz tam toplanmamış olduğu ve bu aşamada adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı değerlendirilen kararda şüphelilerin tutuklanmalarına hükmedildiği belirtildi.
Kararda, adli kontrol tedbiri uygulanan şüpheliler Zeynep Ayten Gözdem Ongun, Begüm Çelikdelen, Rasim Kaya ve Ali Ayçiçek’in, sabıkasız kiÅŸilikleri olduÄŸu, eylemlerinin vasıf ve mahiyetinin şüpheliler lehine deÄŸiÅŸme durumu bulunduÄŸu, mevcut delillere göre birtakım delil araÅŸtırmalarının yapılması gerektiÄŸi, tutuklama tedbirinin şüpheliler bakımından orantılı olmadığı ifade edildi.
Üzerlerine atılı suçlara ilişkin kanunda öngörülen cezanın nevi ve miktarı ile suçun niteliği ve önemine göre tutuklama tedbirinin ölçülü olmayacağı yönünde kanaat oluştuğu kaydedilen kararda, delillerin büyük ölçüde toplandığı, tutuklamadan beklenen amaca adli kontrol tedbirleri ile ulaşılabilecek olduğu ifade edilerek, tutuklama isteminin reddine karar verildiği belirtildi.
İstanbul 3. Sulh Ceza HakimliÄŸi ise kararında şüpheliler Engin Ulusoy, Hakan Aplak, Metin Bal, Ramazan Gülten, Nazan BaÅŸelli ve Gökhan KöseoÄŸlu’nun üzerlerine atılı “rüşvet almak” ile “suç iÅŸlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçlarına yönelik alınan MASAK ve Sayıştay raporundaki tespitler, tanık anlatımları, şüphelilerin savunmaları, müşteki beyanları, dijital materyallerinin ön incelemesinde elde edilen deliller, tape kayıtları, banka hesap hareketleri, HTS kayıtları, İçiÅŸleri Bakanlığı Mülkiye MüfettiÅŸliÄŸi Tevdi raporundaki tespitlere göre bu haliyle üzerlerine atılı suçları iÅŸlemiÅŸ olduklarına dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller olduÄŸu aktarıldı.
Söz konusu suçlar için öngörülen cezanın üst sınırına göre zanlıların kaçma, delilleri karartma şüphelerinin bulunduğu, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı kaydedilen kararda, tutuklama tedbirinin uygun, ölçülü ve yeterli olacağının değerlendirildiği ve tutuklanmalarına karar verildiği anlatıldı.
Kararda, şüpheliler Ayhan Koç, Murat Selvi, Nurten Ulusoy, TuÄŸba Figankaplan’ın üzerlerine atılı “rüşvet almak”, “suç iÅŸlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçlarından tutuklanmaları talep edilmiÅŸse de şüphelilere iliÅŸkin dosyadaki mevcut delil durumuna göre tutuklanmalarının ağır ve orantısız olacağı belirtildi.
Bu aşamada tutuklama tedbirinin orantılı olmayacağı ifade edilen kararda, bu gerekçelerle savcılığın tutuklama isteminin reddine karar verildiği ifade edildi.
SORUÅžTURMA
İstanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca, tutuklanmasının ardından İBB BaÅŸkanlığı görevinden uzaklaÅŸtırılan Ekrem İmamoÄŸlu’nun da aralarında bulunduÄŸu zanlılar hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kiÅŸisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından yürütülen yolsuzluk soruÅŸturması kapsamında 53 şüpheli hakkında daha gözaltı kararı verilmiÅŸti.
Bunun üzerine Mali Suçlarla Mücadele Åžube Müdürlüğü ekiplerince, İstanbul, Ankara ve TekirdaÄŸ’da 26 Nisan’da düzenlenen operasyonda 47 zanlı gözaltına alınmıştı. Ekiplerce yürütülen çalışmalarda 5 kiÅŸi daha gözaltına alınmış, gözaltı sayısı 52’ye ulaÅŸmıştı.
4 ŞÜPHELİ ÖNCEKİ GÜN ADLİYEYE GETİRİLMİŞTİ
Bu arada, soruÅŸturma kapsamında yakalanan ve gözaltı süresi dolan 4 şüpheli, önceki gün adliyeye sevk edilmiÅŸti. Adliyede ifadeleri alınan şüpheliler, “ev hapsi”ni içeren adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliÄŸine çıkarılmıştı.
Hakimlik, 4 şüpheli hakkında “yurt dışına çıkış yasağı” ve “imza atma” ÅŸeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasını kararlaÅŸtırmıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.