Kuzey Kore artık fırlatmaya hazır! Kızı da yanındaydı, ‘en büyük silah’ suya indi

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Dünya nüfusunun önemli bir bölümüne ev sahipliği yapan Asya Pasifik bölgesinin stratejik önemi her geçen gün artıyor. Çin’in yükselişiyle birlikte ABD’nin de bölgeye odaklanmaya..

Kuzey Kore artık fırlatmaya hazır! Kızı da yanındaydı, ‘en büyük silah’ suya indi
Yayınlanma: Güncelleme: 10 views

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Dünya nüfusunun önemli bir bölümüne ev sahipliği yapan Asya Pasifik bölgesinin stratejik önemi her geçen gün artıyor. Çin’in yükselişiyle birlikte ABD’nin de bölgeye odaklanmaya başlaması, bölgedeki rekabetin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini gösteriyor. Ülkeler arasındaki bu rekabet hali, gerilimi ve anlaşmazlıkları da körüklerken, Asya Pasifik ülkelerinin silahlanma oranı da artmış durumda. Yaptığı nükleer denemelerle sık sık gündeme gelen Kuzey Kore de bu gelişmelerin bir parçası. Geçtiğimiz günlerde yeni bir savaş gemisini hizmete alan Kuzey Kore, ülke tarihinde üretilen en büyük savaş gemisini üretti.


İlk kez geçen yılın aralık ayında Kuzey Kore Devlet Televizyonu’nda yayınlanan görüntülerle ortaya çıkan savaş gemisi, Kore Yarımadası’ndaki gelişmeleri takip eden kişiler için Kuzey Kore lideri Kim’in ordunun yenilenmesine yönelik yoğun yatırımları sebebiyle şaşırtıcı olmayan bir adım olarak görülmüştü.

ADINI JAPONLARA KARŞI DİRENEN İSİMDEN ALDI

Kuzey Kore, ülkede bu zamana kadar inÅŸa edilmiÅŸ en büyük ve en modern gemi olan Choe Hyon‘u, 25 Nisan’da yapılan ve Kim Jong Un ile kızı Kim Ju Ae’nin katıldığı bir törenle hizmete alındı. Tören, ülkenin batı kıyısındaki Nampo’da, Pyongyang’a yaklaşık 50 km uzaklıkta gerçekleÅŸti. Yeni gemiye Choe Hyon adı verildi. Choe Hyon, 1907 ve 1980 yılları arasında yaÅŸayan, Japon karşıtı mücadelede sivrilen ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki süreçte Kuzey Kore’de önemli görevler üstlenen bir isimdi.


Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yapılan çalışmalarda, uydu görüntüleri üzerinden yapılan hesaplamalarla Choe Hyon‘un yaklaşık 142 metre uzunluÄŸa sahip olduÄŸu hesaplandı. Uzmanlar, bu boyutlara sahip bir geminin yaklaşık 4 bin 500 ila 5 bin tonluk deplasmana sahip olduÄŸunu tahmin ediyor. Kuzey Kore medyasında geminin teslim törenine iliÅŸkin yapılan haberde de Choe Hyon adı verilen savaÅŸ gemisi 5 bin tonluk çok amaçlı muhrip olarak tanımlandı.

Alıntı Metni

KUZEY KORE DONANMASINI GÜÇLENDİRİYOR

Kuzey Kore’nin son dönemde ordusunu yenileme içerisinde olduÄŸu biliniyor. Bu kapsamda Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un deniz kuvvetlerinin güçlendirilmesine önem verdiÄŸi ifade ediliyor. Kuzey Kore medyası da Choe Hyon‘un Kuzey Kore donanmasını bölgesel bir güce dönüştürmeye yönelik çabaların önemli bir sonucu olarak lanse etti. Tüm bu geliÅŸmeler, Pyongyang’ın bu konuda diÄŸer bölgesel donanmaların gerisinde kalmama konusunda istekli olduÄŸunu gösteriyor.

Kuzey Kore’nin denizaltı filosunu güçlendirmek için de bazı adımlar attığı ve bu kapsamda nükleer enerji ile çalışan bir denizaltı inÅŸa etme hedefine sahip olduÄŸu da biliniyor. Choe Hyon‘un sahip olduÄŸu VLS hücrelerinin büyük olanlarının uzun menzilli seyir füzeleri için, daha büyük hücrelerin ise balistik füzeler için kullanılacağı tahmin ediliyor. Kuzey Kore’nin daha önce nükleer baÅŸlığa sahip uzun menzilli seyir füzelerini savaÅŸ gemilerinden atabilmek için test çalışmaları yaptığı biliniyordu.

Alıntı Metni

‘ÖNEMLİ BİR CAYDIRICILIK UNSURU’

Choe Hyon ile aynı özelliklere sahip kaç geminin inÅŸa edileceÄŸi henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak ülkenin farklı bölgelerinde bulunan tesislerde benzer bir geminin üretilmesi için en az bir gövdenin daha inÅŸa edildiÄŸi iddia ediliyor. Kuzey Kore’nin halihazırda sahip olduÄŸu ekonomik koÅŸullarının bu tarz gemilerden kaç adet üretileceÄŸine izin verebileceÄŸi net deÄŸil. Ancak Kuzey Kore’nin elinde bulunan nükleer silahları bu gemide kullanılabilir hale getirmesinin önemli bir caydırıcılık unsuru olduÄŸu ifade ediliyor. ABD Savunma İstihbarat Ajansı’nın (DIA) 2021 raporuna göre, Kuzey Kore donanmasında çeÅŸitli tip ve sınıflarda yaklaşık 400 gemi ve 70 denizaltı bulunuyor.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.