Milliyet.com.tr/ÖZEL Yumurta fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla birlikte Ramazan aylarında 30’lu yumurtanın fiyatı 270-280 TL bandına kadar çıkmıştı. Piyasada şu anda fiyatların yüzde 55 oranında düştüğü belirtildi.Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR)..
Milliyet.com.tr/ÖZEL Yumurta fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla birlikte Ramazan aylarında 30’lu yumurtanın fiyatı 270-280 TL bandına kadar çıkmıştı. Piyasada şu anda fiyatların yüzde 55 oranında düştüğü belirtildi.Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ramazan ayında zam yapılmasın’ diye tavsiye kampanyası başlattık fakat bir koli yumurta fiyatının bazı marketlerde 270-280 lira gibi fahiş fiyatlara yükseldiğine şahit olduk. Şu an fiyatlar tekrar normal seviyesine gelerek dengelendi. Piyasada bir koli yumurta 160-180 lira aralığında” ifadelerini kullandı.
FİYATLARDA ‘MAYIS ÇUKURU’ ETKİSİ
Peki fahiş fiyat sonrası yaşanan geri çekilmenin sebebi ne? Yumurta fiyatlarında düşüş söz konusu olacak mı? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, milliyet.com.tr’ye açıkladı.
Fiyatlarda ‘mayıs çukuru’ etkisinden bahseden Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma’nın açıklamaları şu şekilde: “Yumurta sektörü zaten fiyat anlamında dalgalı seyrediyor. Kışa doğru, soğuk havalarda yumurta fiyatları yükseliyor, çünkü talep artıyor. Türkiye’de yılda 22 milyar adet yumurta üretiliyor. Türkiye tazelik anlamında en başarılı ülkelerden biri. Ancak tüm dünyada olduğu gibi üretimi baskılayan unsurlar var. Kuş gribiyle yaşanan hayvan itlafları nedeniyle ABD, Avrupa gibi ülkeler dışarıdan yumurta talep ediyor. Türkiye şimdiye kadar hep Orta Doğu’ya yolluyordu. Şimdi AB ve ABD pazarı açıldı. Haklı olarak da yumurta sektörü bu pazarı değerlendirmek istiyor.
İhracatta büyük bir potansiyel var. Şubat ayında Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yumurta ihracatında kg başında 50 cent gibi bir Destekleme Fiyat İstikrar Fonu Kesintisi’ne (DFİF) gidildi. Daha sonrasında bu kesinti 1.5 dolara yükseltildi. İhracatçı dışarıya yollamasın iç piyasada sıkıntı olmasın diye bu fon kesintisine gidildi. İhracat talebi ve iç talep dengeli ilerlemeli ki piyasadaki tüketiciler sorun yaşamasın.
Her yıl mayıs ayında başlayan ve sıcak havalarda devam eden dönemlerde yumurta talebinde bir azalış oluyor. Buna ‘mayıs çukuru’ deniyor. Bu iç talebi de azaltıyor ve iç talep azaldığı için fiyatlarda düşüş oluyor.
Ramazan ayında sahura kalkan bile bir yumurta tükettiği için talep artıyor. Dolayısıyla fiyatlar yükseliyor. Hem fon kesintisi kararı hem Ramazan ayının geçmesi ve yaz aylarına girilmesiyle birlikte fiyatlarda düşüş söz konusu oldu.
‘4-5 AYDA FİYATLAR YÜZDE 70 ARTMIŞTI’
2024 yılı Aralık ayından Ramazan dönemi ile birlikte 4-5 aylık süreçte fiyatlarda yüzde 70’ten fazla artış oldu. Ramazan’da bu üst seviyeye yükseldi.Kuş gribi kontrol altına alındı fakat yine üretim miktarında bir miktar düşüş oldu. Tüm dünyadaki düşüşle birlikte bizden de yumurta talebi oldu. İç piyasada yumurta sektöründeki dalgalı seyri fırsata dönüştürenleri, yüksek fiyatlarla sahada satışları gördük. Bakanlığın Resmi Gazete’deki kararında fon kesintisi ile dış piyasadaki denge yakalanmaya çalıştı.Üretimde ve ihracatta belirsiz bir seyir izleniyor. Bahar aylarının başladığı dönemde talep azalıyor. İhracat kesintileri olduğu zaman üretici elindeki malı nasıl eriteceğini bilmiyor ve fiyatlar düşüyor. Yumurta sektöründe günlük bir denge var.
FİYATLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?
Ramazan ayının bitmesiyle tüketici talebi azaldı. Fiyatlarda düşüş uzun süre devam etmeyecektir. Dolayısıyla fiyatlar düşer ancak düşen fiyat üzerinden bir daha fiyat yükselişini göreceğiz.
AYDIN AĞAOĞLU: FİYATLAR ASLINDA DÜŞMEDİ
“Piyasada 270-280 TL’den yumurta satamadılar sonra 220 TL bandına çekmek zorunda kaldılar. Bugün gezen tavuk yumurtasının tanesini 9-10 TL’den alamıyoruz. Organik 10’lu yumurta 130 TL. O da ne derece gerçeği yansıtıyor ayrı konu.
Bizde artan fiyat inmez ama bazı yerler yumurta çok uzun ömürlü bir ürün olmadığı için bazı satış noktalarında son gün yaklaşıyor diye fiyatları indiriyorlar.
Fiyatlar aslında düşmedi. Fahiş fiyatla etiket koyanlar ürünleri satamadıkları için indirim uygulayarak normalin çok üzerinde oluşmuş bulunan 30’lu yumurtada fiyatları 180-220 bandına çektiler. Organik yumurtanın tanesini 11 TL’den aşağı bulmak mümkün değil. O da son tüketim tarihi yaklaştı ise satılamayacağı için kampanyalı şekilde tüketicinin bulduğu fiyattır.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.