Midas’ın 101 bin kilometrelik rotası! Eskişehir’de şaırtan karşılaşma: Türkiye’de ilk ve tek

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün izni, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve KuzeyDoğa Derneğinin işbirliğiyle küçük akbaba neslinin korunması ve popülasyonunun uydu vericisiyle takibi için 2022’de başlatılan “Küçük Akbaba..

Midas’ın 101 bin kilometrelik rotası! Eskişehir’de şaırtan karşılaşma: Türkiye’de ilk ve tek
Yayınlanma: Güncelleme: 9 views

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün izni, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve KuzeyDoğa Derneğinin işbirliğiyle küçük akbaba neslinin korunması ve popülasyonunun uydu vericisiyle takibi için 2022’de başlatılan “Küçük Akbaba Koruma Projesi” kapsamında yırtıcı kuşlar izlenmeye devam ediyor.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Daire Başkanı Nurben Fatma Koptekin’in öncülüğünde sürdürülen çalışmada, Eskişehir’de ilk kez 24 Nisan 2022’de uydu vericisi takılan ve “Midas” adı verilen küçük akbaba, aradan geçen 3 yılın ardından yeniden yakalandı.

Ocak ve şubat aylarını Güney Sudan’da, mart ayını Çad’da geçiren 7 yaşındaki Midas, 9 ülkeyi aşarak üçüncü kez Eskişehir’deki üreme alanına döndü.

Bu süre zarfında 101 bin 230 kilometre uçtuğu belirlenen Midas, göç sırasında saatte 102 kilometre hıza ulaştı. Midas’ın deniz seviyesinden 7 bin 830 metreye kadar yükseldiği tespit edildi.

Midas göç yolculuğu boyunca Güney Sudan, Çad, Sudan, Libya, Mısır, Filistin, İsrail, Lübnan, Ürdün ve Suriye’yi geçerek Türkiye’ye geldi.

Dünya Akbaba Koruma Vakfının da destek vermeye başladığı projede, Midas’ın yanı sıra verici takılı 9 küçük akbabanın takibi sayesinde göç yolları ve yaşam döngüleri hakkında bilimsel veriler sağlanıyor.

7 büyüklüğündeki depremle ilgili korkutan senaryo! Bu sefer Marmara değil: İşte en tehlikeli ilçeler…

Sevgilisini öldürmekten tutuklanan kadından şoke eden savunma

“TEKRAR DOĞAYA YUVASINA, AİLESİNİN YANINA DÖNECEK”

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, dünya çapında küçük akbabanın neslinin tehlike altında olduğunu söyledi.

Çoban, 2022’de uydu vericisi taktıkları küçük akbabayı tekrar yakaladıkları için çok heyecanlı olduklarını belirterek, “Ben akbabayı kapanda görünce önce bir anlayamadım. Bizim verici takmamız gerekiyordu ama hayvan vericili geldi. Hemen gerekli işlemleri yaptık, uydu vericisini değiştirdik. Doğaya tekrar salacağız.” dedi.

Midas’ın 3 yıldaki uçuşuyla ilgili bilgileri verici sayesinde takip edebildiklerini dile getiren Çoban, şöyle konuştu:

Alıntı Metni

Çoban, uydu vericilerinin batarya ömrünün de 3 yıl olduğunu belirterek, “Uydu vericisini değiştirdik. Bu bizim için yaklaşık 25 dakikalık bir süreç. Daha sonra tekrar doğaya yuvasına, ailesinin yanına dönecek.” diye konuştu.

Akbabaların uzun mesafe gittiğini fakat yolda hangi zorluklarla karşılaştıklarını ve hangi kışlama alanlarını seçtiklerini bilmediklerini dile getiren Çoban, “Özellikle Güney Sudan ve Çad’da iki farklı kışlama noktası var. Kışın yoğun dönemini Güney Sudan’da geçiriyor. Ondan sonra da Çad’a geçiyor. Çad’dan da tekrar Mısır üzerinden ülkemize giriyor. Onun serüvenini de takip ediyorduk.” ifadesini kullandı.

“9 KÜÇÜK AKBABAYI TAKİP EDİYORUZ”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Daire Başkanı Nurben Fatma Koptekin de akbabaları koruma projesinin dördüncü sezonuna sürpriz bir açılışla başladıklarını söyledi.

Koptekin, Midas’ı 3 yıldır uydu vericisiyle takip ettiklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:

Alıntı Metni
Haber Detay Görsel Slider

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.