SSCB tarafından 1972 yılında yapılan ve fırlatılan Kosmos 482 sondası, Venüs’ün ateşten cehenneme dönen yüzeyinden veri toplayan Venera programının bir parçası olarak inşa edilmişti. Ancak gemiyi gökyüzüne yükselten Soyuz roket..
SSCB tarafından 1972 yılında yapılan ve fırlatılan Kosmos 482 sondası, Venüs’ün ateşten cehenneme dönen yüzeyinden veri toplayan Venera programının bir parçası olarak inşa edilmişti.
Ancak gemiyi gökyüzüne yükselten Soyuz roket iticisinin üst kademesinde meydana gelen bir arıza, gemiyi gezegene ulaşmak için gerekli hızdan yoksun bırakarak ve bunun yerine gezegenimizin etrafında eliptik bir yörüngeye oturtarak görevini aksattı.
10 MAYIS CİVARINDA DÖNECEK
Şimdi, bir uzay araştırmacısı ve uydu gözlemcisi tarafından yapılan teleskop analizi, başarısız uzay gemisinin iniş modülünün, birkaç gün içinde 10 Mayıs civarında Dünya’ya ateşli bir dönüş yapacağını ortaya koydu.
Hollanda’daki Delft Teknik Üniversitesi’nde uzay durumsal farkındalığı konusunda öğretim görevlisi olan ve iniş aracının yaklaşan dönüşünü keşfeden Marco Langbroek bir blog yazısında, “Bu, Venüs atmosferinden geçerken hayatta kalmak üzere tasarlanmış bir iniş aracı olduğundan, Dünya atmosferine yeniden girişinde çarpışmadan sağ salim kurtulması mümkündür. Söz konusu riskler çok yüksek değil ama sıfır da değil” dedi.
YÖRÜNGEDE SIKIŞIP KALDI
Kosmos 482, Venüs’ün kavurucu yüzeyine inen ikinci araç (Venera 7’nin ardından) olmak üzere Temmuz 1972’de fırlatılan Venera 8’in kardeş sondası olarak inşa edildi. Venera 8, Venüs’e indiğinde gezegenin kavurucu sıcak atmosferi tarafından yanmadan önce 50 dakikadan biraz fazla bir süre boyunca Venüs’ten veri ışınladı.
Kosmos 482 başarısız fırlatılışının ardından ana gövde ve iniş aracı olmak üzere iki parçaya ayrıldı. İlk parça fırlatmadan dokuz yıl sonra 5 Mayıs 1981’de Dünya atmosferine yeniden girerken, iniş aracı 50 yılı aşkın bir süredir devam eden yavaş yavaş bozulan bir yörüngede sıkışıp kaldı.
Langbroek, 1,091 pound (495 kilogram) ağırlığındaki 3 feet (1 metre) uzunluğundaki iniş aracının Dünya’ya döndüğünde yaklaşık 150 mil/saat (242 km/saat) hızla hareket edeceğini tahmin ediyor ve bu nedenle çarpma riskini bir göktaşına benzetiyor.
Aracın nereye ineceğine gelince, Langbroek bunu söylemek için henüz çok erken olduğunu söylüyor.
The Space Review için yazdığı bir makalede “52 derecelik bir yörünge eğimiyle Kosmos 482 İniş Aracı 52 derece kuzey ve 52 derece güney enlemleri arasında herhangi bir yere inebilir” dedi.
Uydu takip cihazlarının uzay aracının yörüngeden düşüşünü gözlemlemeye devam etmesiyle birlikte, kontrolsüz yeniden girişine ilişkin daha net bir tablo önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.