Türkiye Çelik Üreticileri DerneÄŸi (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreÄŸine iliÅŸkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi martta, geçen yılın aynı..
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini açıkladı.
Buna göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi martta, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,8 azalışla 3,1 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk çeyreÄŸinde ise üretim yüzde 3,4 düşüşle 9,3 milyon ton seviyesinde gerçekleÅŸti.
Nihai mamul tüketimi martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,2 azalarak 2,6 milyon ton, yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 7,3 azalışla 9,1 milyon ton olarak hesaplandı.
Çelik ürünleri ihracatı arttı
Çelik ürünleri ihracatı martta, Mart 2024’e göre miktar yönünden yüzde 31,3 artarak 1,5 milyon ton, deÄŸer yönünden ise yüzde 18,6 artışla 1 milyar dolar oldu.
İhracat, ocak-mart döneminde de 2024’ün aynı dönemine kıyasla miktar itibarıyla yüzde 18,5 artışla 3,8 milyon ton, deÄŸer itibarıyla da yüzde 8,4 yükseliÅŸle 2,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleÅŸti.
Çelik ürünleri ithalatı ise martta 2024’ün aynı ayına göre, miktar yönünden yüzde 23,6 azalışla 1,2 milyon tona, deÄŸer yönünden ise yüzde 24,5 düşüşle 885,5 milyon dolara geriledi.
İthalat, ocak-mart döneminde ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktar itibarıyla yüzde 4,6 artışla 4,2 milyon tona çıktı. Değer itibarıyla ise ithalat yüzde 4,2 azalışla 3 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 74,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 84,6 seviyesine yükseldi.
Türkiye üretimde 7. sırada yer almaya devam etti
Açıklamada görüşlerine yer verilen TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, AB Çelik ve Metal Eylem Planı’na hurda kısıtlamalarının dahil edilmesi gibi geliÅŸmeler ve hurda ticaretinin engellenmesinin küresel bir eÄŸilim haline geldiÄŸini belirtti.
ABD’nin son tarife düzenlemelerini hatırlatan Yayan, “Sektörümüz, yeni pazarlara açılma çabasına girmiÅŸ ve rotasını Kuzey Afrika ve Orta DoÄŸu bölgelerine çevirmiÅŸtir.” ifadesini kullandı.
Dünyada hurda talebinde görülmesi beklenen artışa dikkati çeken Yayan, ÅŸunları kaydetti: “Yılın ilk çeyreÄŸinde ham çelik üretiminde azalış olmasına raÄŸmen Türkiye, 9,3 milyon ton üretimle dünyada 7’nci sırada yer almaya devam etti. Dekorbanizasyon çalışmalarıyla birlikte, 2030’a gelindiÄŸinde hurda talebinin yüzde 20 artması bekleniyor. Ülkemizin, yüzde 20 payla en büyük hurda ithalatçısı olması ve olası kısıtlamalar göz önünde bulundurulduÄŸunda, hurda ihtiyacımızın alternatif pazarlar ve girdilerden karşılanması ve yurt içi hurda üretimini artıracak tedbirlerin alınması önem taşımaktadır.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.