EVRİN GÜVENDİK Ankara –Afrika Kalkınma Fonu Kuruluş Anlaşmasının Tadiline ve Guvernörler Kurulu Kararının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyona bilgi veren Dışişleri Bakan Yardımcısı..
EVRİN GÜVENDİK Ankara –Afrika Kalkınma Fonu Kuruluş Anlaşmasının Tadiline ve Guvernörler Kurulu Kararının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyona bilgi veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, uluslararası finans kurumu niteliğinde olan Afrika Kalkınma Fonu’nun her üç yılda bir gerçekleştirdiği kaynak artırımlarında, Türkiye’nin de yer aldığı donör ülkelerden sağladığı kaynakları kullanarak Afrika’daki az gelişmiş ülkelere hibe ve tavizli kredi verdiğini söyledi.
274 milyon dolarlık ihale
Türkiye’nin 2013 yılında hem Afrika Kalkınma Bankası’na hem de bu banka grubunun içerisinde yer alan Afrika Kalkınma Fonu’na donör statüde üye olduğunu belirten Duran, “Böylelikle, Afrika’da faaliyet gösteren Türk firmaları, bankanın finansman sağladığı projelerin ihalelerine katılabilme imkânına kavuşmuştur. 2013 yılındaki üyeliğimizden 2024 yılı sonuna kadar Türk firmaları bankadan yaklaşık 274 milyon dolar büyüklüğünde ihale kazanmıştır” bilgisini verdi.
Yıllık 276 milyar dolar gerekiyor
Afrika’nın düşük gelirli ülkelerinin sosyoekonomik kalkınması için ihtiyaç duyulan yıllık finansman tutarının 276 milyar dolar olduğunu kaydeden Duran, bu tutara ulaşılmasında yıllık 245 milyar dolarlık açık bulunduğuna işaret etti. Duran anlaşmaya ilişkin, “Gelinen aşamada fonun mevcut kaynaklarının artırılıp bu ülkelerin finansman açığının kapatılması için finansal piyasalardan borçlanabilmesine imkân verilmesi üzerinde üyelerce mutabık kalınmıştır” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.