Google’da çalışan ve 2024 yılında “No Tech for Apartheid” oluşumu tarafından düzenlenen oturma eylemine katıldığı gerekçesiyle işine son verilen yazılım mühendisi Hasan İbrahim, dünya genelinde faaliyet gösteren teknoloji firmalarının Gazze’deki..
Google’da çalışan ve 2024 yılında “No Tech for Apartheid” oluşumu tarafından düzenlenen oturma eylemine katıldığı gerekçesiyle işine son verilen yazılım mühendisi Hasan İbrahim, dünya genelinde faaliyet gösteren teknoloji firmalarının Gazze’deki katliamda silah şirketleri kadar sorumlu olduklarını söyledi.
İbrahim, teknoloji firmalarının İsrail’in katliamına nasıl destek verdiklerini, buna karşı çıkan personele nasıl baskı uyguladıklarını ve işinden kovulmasının ardından sürdürdüğü mücadeleyi AA muhabirine anlattı.
Eski Google çalışanı olan ve Filistin yanlısı eyleme katıldığı için iş akdi feshedilen Hasan İbrahim, protestolar nedeniyle işsiz kalan yüzlerce mühendisten yalnızca biri.
‘YAPAY ZEKA DESTEKLİ SOYKIRIM’
Özellikle Gazze’de yaşanan insanlık dışı vahşetin bu tutumda etkili olduğunu, teknoloji şirketlerinin bu kadar çok protesto edilmesinin ardında İsrail’in Gazze’yi yapay zeka şirketlerinin sağladığı sistemlerle vurmasının bulunduğuna dikkati çeken İbrahim, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İsrail ordusu, bombardıman hedef listeleri oluşturmak için yapay zeka modelleri kullanıyor ve bu modelleri oluşturmak için teknolojiyi nereden aldıklarını merak etmeniz gerekiyor. İsrail ordusunun aslında bu çok hassas verileri çalıştırmak için kullandıkları kendi özel sunucu kurulumları var ama aynı zamanda Google, Amazon ve Microsoft, ChatGPT AI’yi de kullanıyorlar, Google’ın Gemini yapay zekasını kullanıyorlar. Tüm bu şirketler bir araya geldiğinde İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırımının devam etmesine izin veriliyor. Sadece Raytheon, Boeing ve diğer tüm silah üreticileri değil İsrail hükümeti ve ordusu ile doğrudan sözleşmesi olan her şirket bu soykırımdan sorumludur çünkü Gazze’de yaşananlar yapay zeka destekli ilk soykırımdır ve bu da yapay zekanın artık bir silah olduğu anlamına gelmektedir. Yapay zeka artık sadece kullandığınız küçük bir araç değil.”
Silah sanayisi kadar teknoloji firmalarının da bu soykırımda payının bulunduğuna işaret eden İbrahim, “Bu soykırımı destekleyen şirketlerin uzun bir listesi var çünkü Filistinlileri öldürmeye gidenler sadece bomba üreticileri ve silah üreticileri değil. Bu soykırımdan sorumlu olanlar, sadece silahları üretenler değil aynı zamanda İsrail hükümeti ve ordusuna donanım ve yazılım sağlayanlardır.” ifadelerini kullandı.
‘YAPABİLECEKLERİNİN SINIRI YOK’
İsrail’e sağlanan teknolojik imkanlarla yapılabileceklerin herhangi bir sınırının bulunmadığını ve şimdiye kadar bu sistemlerin nasıl kullanıldığını tamamıyla anlatabilmenin bir mühendis açısından bile zor olduğuna dikkati çeken İbrahim, İsrail ordusu ile hayata geçirilen Nimbus Projesi’nin bu alanda bilinen en önemli örneklerden biri olduğunu, bunun yanı sıra yapay zeka destekli pek çok uygulamanın yine bu katliamda kullanıldığını söyledi.
Bugün dünyadaki milyarlarca insan tarafından bilgi edinmek veya araştırma yapmak için tamamen sivil amaçlarla kullanılan Google’ın arama motorunda kullanılan fotoğraf bulma uygulamasının, İsrail ordusu tarafından fişleme ve hedef bulma amacıyla kullanıldığına dikkati çeken İbrahim, sivil kullanım için üretilen bu sistemlerin askeri amaçlarla kullanılmasının tamamen hukuka aykırı olduğunu, şirketlerin ise buna sessiz kalmayı tercih ettiklerini söyledi.
Google’ın fotoğraf bulma uygulamasının nasıl kullanıldığıyla ilgili bilgi veren İbrahim, şöyle konuştu:
“İsrail ordusunun her bir aracı nasıl kullandığına dair kesin kullanım örneklerine sahip değiliz ancak aklıma gelenlerden biri, İsrail ordusunun Google fotoğraflarını nasıl kullandığına dair yeni bir makale var ki bu, bir askeri uygulama değil tamamen sivil kullanıma uygun. İsrail ordusunun kullandığı ve Google’ın izin verdiği platformlar, herhangi bir ordunun kullanabileceği şeyler değil. Yüz tanıma teknolojisi nedeniyle Google fotoğraflarını kullanıyorlar ve yaptıkları şey, Filistinlilerin çekilmiş çok sayıda fotoğrafını Google fotoğraflarına yüklemek. İçlerinden birini bu kişi terörist ya da her neyse o şekilde işaretliyorlar. Ardından Google bu kişinin de dahil olduğu diğer tüm resimleri buluyor ve sonra Google Görseller gibi basit bir uygulama, bir silah gibi yanlış ellerde yıkım için kullanılabilir. Google, İsrail ordusunun Google Görselleri bu amaçla kullandığını biliyor ki bu da hizmet şartlarına aykırı ancak bunu kullanmalarını engellemeyi reddediyorlar.”
Bu ikiyüzlü tutumun her geçen gün daha fazla tepki çektiğini ve özellikle bilişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren mühendislerin bu konuda duyarlılık gösterdiklerine belirten İbrahim, bu mücadeleyi sürdürmek için her şeyi yapacaklarını ve özellikle yeni mezun olan mühendis adaylarının da bilinçlendirilmesi konusunda faaliyet göstereceklerini dile getirdi.
Tıpkı kendisi gibi pek çok kişinin gösterdikleri tepki nedeniyle işsiz kaldıklarını ancak bu durumun geçici olacağına inandığını kaydeden İbrahim, şu anda çalıştığı şirket gibilerin de sektörde olduğunu ve bu firmalarda çalışmanın katliama destek vermekten daha önemli ve onurlu bir davranış olacağını vurguladı.
Google, Microsoft ve Amazon gibi pek çok şirketin bu katliama ortak olduklarını, bu şirketlerde çalışan mühendislerin de sorumlu davranmaları gerektiğine dikkati çeken İbrahim, sözlerini şöyle tamamladı:
“Google, Microsoft ve Amazon’da çalışanlara yönelik bir mektup yazdım. Temel olarak onlara soykırımın suç ortağı olan bu şirketlerde çalışırken hepimizin Filistin’i desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapma sorumluluğumuzun olduğunu söylüyorum. Eğer şirkette artık hiçbir şey yapamayacağımızı fark edersek o zaman o şirketten ayrılmak zorundayız. Filistin’i desteklemek için hiçbir şey yapmıyorsanız o zaman zulmü destekliyorsunuz demektir. Eğer şirketinizin soykırımı desteklediğini biliyorsanız ve buna sessiz kalırsanız yine zulmü destekliyorsunuz demektir. Bu hepimizin derinden anlaması gereken bir şey çünkü bazı insanlar bu şirketlerde çalışmanın sorun olmadığını düşünüyor ama öyle değil. Elinizden gelen her şeyi yapmanız gerekir. Bu, herkesin gerçekten anlamasını istediğim bir şey.”
2024’TE İŞTEN ÇIKARILDI
Google’da 2022 yılında yazılım mühendisi olarak işe başladığını, 16 Nisan 2024’te “No Tech for Apartheid” oluşumunun düzenlediği oturma eylemine katıldığı gerekçesiyle işine son verildiğini belirten İbrahim, kendisi gibi o gösteriler sebebiyle “davranış ihlali” gerekçesiyle yaklaşık 50 kişinin işten kovulduğunu, bazılarının ise tutuklandığını dile getirdi.
Bunun yalnızca Google ile sınırlı olmadığını, adı İsrail ile anılan ve İsrail ordusuna yapay zeka desteği veren bazı firmalarda da bu işten çıkarmaların yaşandığını anlatan İbrahim, “Bunu diğer şirketlerde de görüyorsunuz, birkaç ay önce Microsoft’un 50. yıl dönümü etkinliğini bozdukları için kovulan iki Microsoft çalışanında da bunu gördünüz.” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.