HANDE ATILGAN / Ankara – Yılda yaklaşık 80 bin civarında işlem yapılan açık kalp ameliyatlarının tümünde kullanılan KAM’ın yerli alternatifi 2026’da kullanıma geçebilecek. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve ASELSAN..
HANDE ATILGAN / Ankara – Yılda yaklaşık 80 bin civarında işlem yapılan açık kalp ameliyatlarının tümünde kullanılan KAM’ın yerli alternatifi 2026’da kullanıma geçebilecek. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve ASELSAN ortaklığıyla gerçekleştirilen üretim sürecine ilişkin Bakanlıkta yapılan toplantıda konuşan TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, KAM’ın tasarımdan üretime her aşamasının yerli olduğunu vurguladı. Kervan, Bakanlığın istediği kadar üretim kabiliyeti olduğuna dikkat çekerek, şu açıklamayı yaptı:
“ASELSAN ile çalışmalar 2020’de başladı. Mühendisler bizzat klinisyerlerle birlikte çalıştı.Ülkemizde yılda yaklaşık 80 bin civarında açık kalp ameliyatı yapılıyor. Koroner bypass, kalp nakli… Eğer bu cihaz olmazsa bu ameliyatların yüzde 95’ini yapamayız. Almanya’da açık kalp ameliyatı yapan merkez sayısı yaklaşık 107’yken, ülkemizde 300 civarında merkez var. Her birinin 2-4 ameliyathanesi var. Umut ediyoruz ki, 2026 yılında Türkiye’deki hastanelerde kullanılacak. İnsanoğlu açık kalp ameliyatlarına devam ettiği sürece, bu cihazın yeni versiyonlarına ihtiyaç var. Yapay zeka sistemlerine entegre ederek yeni jenerasyon çalışmalarını yapacağız. Cihazların yaklaşık 3 milyar dolarlık bir ekonomik değeri var. Biz eğer bunu ülkemize kazandırabilirsek, yurtdışı satışı dışında, sadece kendi ülkemize kazandırabilirsek büyük bir kazanç olacaktır.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.