Ersoy, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Vakıflar Haftası Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuÅŸmada, bir medeniyet mirasını, insanlık davasını, geçmiÅŸi koruyarak, geleceÄŸe uzanma mücadelesini yeniden idrak ettiklerini belirtti. Haftanın hayırlara vesile olmasını dileyen..
Ersoy, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Vakıflar Haftası Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuÅŸmada, bir medeniyet mirasını, insanlık davasını, geçmiÅŸi koruyarak, geleceÄŸe uzanma mücadelesini yeniden idrak ettiklerini belirtti.
Haftanın hayırlara vesile olmasını dileyen Ersoy, “Yüzlerce yıllık bu mirasın, aradan geçen bunca zamana raÄŸmen deÄŸerinden hiçbir ÅŸey kaybetmediÄŸini, bilakis daha büyük deÄŸer ve anlam kazandığını görüyoruz. Böylesi bir mirası var eden cümle geçmiÅŸlerimizi rahmetle, derin saygı ve şükran duygusuyla yad ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Her özel gün ve hafta gibi Vakıf Haftası’nı da köklerinden bağımsız, onu var eden inanç ve deÄŸerlerden bihaber ÅŸekilde anlama ve hakkıyla kutlamanın mümkün olmadığını vurgulayan Ersoy, ÅŸunları kaydetti:
“Yüce Allah’ın emirlerinden, Peygamber Efendimizin hayatından ve öğütlerinden beslenerek vücut bulan vakıf anlayışı, Türk kültür ve medeniyet deryasında dalga dalga büyümüş, ecdadımızla üç kıtaya kök salıp, gölgesinde insanlığı kucaklamıştır. Bu ruh, bu anlayış ve bilinç, bugün dünyanın dört bir köşesinde mazlum ve muhtaçların umut kapısı olmuÅŸtur. Åžu hususun altını önemle çizmek isterim ki, Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü çalışmaların dışında da gerek Bakanlığımız, gerekse devletimizin diÄŸer Bakanlık ve birimleri, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde ülkemizin yürüttüğü insan merkezli politikaların hayata geçirilmesinde daima vakıf anlayışını esas almaktadır.”
“137 VAKIF KÜLTÜR VARLIÄžININ RESTORASYONU DEVAM EDİYOR”
Bugüne kadar hamaset ve boş vaatlerle dile getirilmediklerini, bundan sonra da getirilmeyeceklerini vurgulayan Ersoy, çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Son 23 yılda toplam 12,3 milyar lira kaynak kullanarak tam 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım iÅŸini gerçekleÅŸtirdik. 2002 yılı öncesi 10 yıllık dönemde bu sayı sadece 46 idi. Yaklaşık 130 kat artıştan bahsediyoruz. Bizim sadece son iki yılda tamamladığımız restorasyon, inÅŸa ve ihya çalışmalarımızın sayısı 302’dir. Åžu anda ihalesi yapılmış olan toplam 137 vakıf kültür varlığının restorasyonu da devam etmektedir ki 2025 yılı sonuna kadar bunların 121 tanesini tamamlamış olacağız. Osmanlı emaneti gönül coÄŸrafyamızda ise 40 çalışmayı tamamladık ve sürdürmekte olduÄŸumuz 10 projemiz daha bulunmaktadır.”
KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat 2023’teki asrın felaketi sonrası hasar gören 377 vakıf kültür varlığının onarım çalışmalarına da hız kesmeden devam ettiklerini bildiren Ersoy, bu yılın sonunda restorasyon iÅŸlerinin tamamlanmış olacağını söyledi.
Bunların dışında yaptıkları faaliyetlere ilişkin bilgi veren Bakan Ersoy, nerede tutmaları gereken bir el, dokunması gereken bir hayat, vesile olmaları gereken bir mutluluk varsa Vakıflar Genel Müdürlüğünün orada olmaya devam ettiğini kaydetti.
“Temsil ettiÄŸimiz vakıflar esasen üzerimizde bir hak, bir borçtur. Ne yapıyorsak hak sahiplerine emaneti iade etmek, üzerimizdeki borcu ödemek düsturuyla yapıyoruz.” diyen Ersoy, ÅŸunları dile getirdi:
“Vakıf, insandan esere barındırdığı her can ve deÄŸerle hayatı koruma altına alan, haysiyetin ve onurun asla zedelenmediÄŸinden, emeÄŸin ve alın terinin zayi olmadığından, ecdadımızın emanetlerine ve gelecek nesillerimizin üzerimizdeki haklarına halel gelmediÄŸinden emin olmak için asırlardır verilen mücadelenin adıdır. Bu mücadele sahasında bir adım dahi geri atmayacak, bu mirası yaÅŸatmaktan hiçbir koÅŸulda imtina etmeyecek, medeniyetimizin üzerine bina edildiÄŸi ülkülerden, milli ve manevi deÄŸerlerden ödün vermeyeceÄŸiz. İnsanlık vicdanının durmadan kanadığı, yaraların sarılmak yerine derinleÅŸtirildiÄŸi günümüz dünyasında mazluma ve masuma sığınak, düşeni kaldıran el, çaresizlik deryasında çırpınana nefes olmaya devam edeceÄŸiz.”
Bakan Ersoy, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a, himayeleriyle böyle bir birlikteliÄŸi mümkün kıldıkları, istisnasız her unsuruyla milli ve manevi deÄŸerlere sahip çıkma ve yaÅŸatma noktasında gösterdikleri sarsılmaz kararlılık ve bu yoldaki ilgi ve destekleriyle daima kendilerinin yanında oldukları için şükranlarını arz etti.
“50 BİN ÖĞRENCİMİZE KARÅžILIKSIZ EĞİTİM DESTEĞİ SAÄžLADIK”
Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın talimatlarıyla son bir yıl içinde restorasyonunu tamamlayarak ihya ettikleri, aralarında İstanbul Süleymaniye Külliyesi Darüşşifası, Diyarbakır Peygamberler Mezarlığı, LefkoÅŸe Selimiye Cami, Hatay Caferiye Mescidi, Bosna-Hersek Opiyak Tekkesi, Tokat Gök Medrese ve Arnavutluk İşkodra Camisi gibi abide eserlerin de bulunduÄŸu 101 eseri bugün yeniden hayata kazandırmanın sevinci içinde olduklarını söyledi.
“Aile Yılı” ilan edilen 2025’te faaliyetlerinde aileyi merkeze aldıklarını vurgulayan Aksu, ÅŸunları kaydetti:
“Sosyal yardımlaÅŸmaya yönelik hayır hizmetleri bütçemizi artırdık, yardımlarımızı yurt genelinde ve gönül coÄŸrafyamızı kapsayacak ÅŸekilde, vakfiye ÅŸartlarına uygun olarak yapıyoruz. Son bir yılda her kademeden 50 bin öğrencimize aylık 3 bin liraya varan karşılıksız eÄŸitim desteÄŸi saÄŸladık. Dar gelirli 76 bin ailemize düzenli gıda desteÄŸi verdik. Geleneksel hale getirdiÄŸimiz iftar programlarında 81 ilimizde günlük 100 binin üzerinde vatandaşımızla, bir ay boyunca 3 milyon öğün iftar ikramıyla ramazan sevincini paylaÅŸtık. Sünnet etkinlikleri düzenledik, 1500 çocuÄŸumuzun sünnet sevincini aileleriyle yaÅŸadık. 250 gelinlik kızımıza 100 bin lira çeyiz desteÄŸini bu yıl içinde veriyoruz. Ramazan ve Kurban bayramlarında 43 bin öksüz ve yetim yavrumuzun bayramlıklarını karşıladık, bayram sevinçlerine ortak olduk. Yaklaşık 7 bin engelli vatandaşımız ile öksüz ve yetim çocuÄŸumuza aylık 6 bin 400 lira destekte bulunduk.”
“316 BİN KURU GIDA PAKETİ TESLİM ETTİK”
Aksu, Diyanet İşleri BaÅŸkanlığının Kur’an kurslarında hafızlık yapan 3 bin hafızlık öğrencisine, hafızlıklarını tamamlayana kadar aylık 3 bin lira destekte bulunduklarını bildirdi.
İstanbul, Ankara, Tokat, NevÅŸehir, Gaziantep ve Erzincan’da imaret geleneÄŸini yaÅŸatarak 8 bin vatandaÅŸa sıcak yemek verdiklerini belirten Aksu, yakında bu illere Konya, Kastamonu, Balıkesir, Bursa ve NiÄŸde’yi de eklediklerini dile getirdi.
Bağışlanan adak ve kurban etlerini gıdaya dönüştürerek 81 ilde ihtiyaç sahiplerine ulaÅŸtırdıklarını aktaran Aksu, “2024-2025 ramazan aylarında gönül coÄŸrafyamız olan Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya, KaradaÄŸ, Gazze, Suriye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere 7 ülkedeki kardeÅŸlerimize 316 bin kuru gıda paketi teslim ettik.” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.