TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Google yetkililerini dinlemek üzere AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı. Toplantının açılışında konuşan Yayman, dijital dünyanın başta Türkiye olmak üzere dünyada yoğun bir şekilde..
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Google yetkililerini dinlemek üzere AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman baÅŸkanlığında toplandı. Toplantının açılışında konuÅŸan Yayman, dijital dünyanın baÅŸta Türkiye olmak üzere dünyada yoÄŸun bir ÅŸekilde tartışıldığını belirterek, sanal dünyada aile, çocuk ve kadınların korunması gerektiÄŸini söyledi. Yayman, “Biz bu konularda düşünce ve fikir hürriyetinin sonuna kadar yanındayız. Fakat aileyi, çocuÄŸu ve toplum düzenini korumak için TBMM olarak üzerimize düşen de yapacağız. Dijital mecraların olumlu taraflarından çok sosyal medya uygulamaları üzerinden olumsuzlukların gündeme gelmesini doÄŸru bulmuyoruz. Biz dijital mecranın; yapay zeka ve yazılım baÅŸta olmak üzere insanların düşünce ve fikirlerini ifade etmeleri bakımından hareket etmesi gerektiÄŸini düşünüyoruz. Ama geldiÄŸimiz noktada bazı sosyal medya aÄŸlarının etkileÅŸim almak ve daha fazla para kazanmak için toplumsal deÄŸerleri, aileyi, çocuÄŸu, kadını, milli deÄŸerleri, ahlakımızı, örfümüzü yok sayarak davranmalarını asla kabul etmiyoruz. EÄŸer toplumu ve aileyi korumak yasakçılıksa, biz de yasakçıyız. Bunu belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
‘TOPLUMSAL VE KAMU YARARI BAÄžLAMINDA ÇALIÅžMAK İSTİYORUZ’
Yayman, siyaset, ekonomi, eÄŸitim, ticaret, sanat gibi hayatın her alanının dijitalleÅŸmeye baÅŸladığını iÅŸaret ederek, dijital aÄŸ ÅŸirketlerinin Türkiye’de temsilcilik açması gerektiÄŸini ifade etti. Yayman, arama motorlarındaki algoritma deÄŸiÅŸikliÄŸiyle ilgili de “Biz son tahlilde, Türkiye’nin ve milletimizin menfaatleri, toplumsal ve kamu yararı baÄŸlamında çalışmak istiyoruz. Bu algoritma meselesi ise kamuoyunda doÄŸrudan Google ile iliÅŸkilendirilmektedir. Tırnak içinde söylüyorum; ‘ister iktidara yakın, ister muhalefete yakın’ bazı gazetelerin internet sitelerinin etkileÅŸim sayılarının düşmesiyle beraber reklam gelirlerinin de bu etkileÅŸime baÄŸlı olması nedeniyle probleme yol açmaktadır. Ve bazı internet siteleri kapatılma riskiyle karşı karşıyadır. Biz bugün burada Google’ın ve Amerika’dan gelen misafirlerimizin bu konuda, ÅŸeffaf, açık, anlaşılabilir ve ikna edici cevaplar vermesini beklemekteyiz. Google’ın algoritma deÄŸiÅŸiklikleri doÄŸrudan organik trafik üzerinden büyük etkiler doÄŸurabilmektedir. İyi bir sıralama, web sitesinin daha fazla ziyaretçi çekmesini saÄŸlarken düşük sıralama trafik kaybına yol açmaktadır. Bugünkü toplantının da temel tartışma konusu budur. Güncellemeler, kullanıcı deneyimi ve site performansını giderek daha fazla öne çıkarmaktadır. YavaÅŸ yükleme süreleri, mobile uyumsuzluk veya kullanıcı dostu olmayan tasarımlar, sıralamaları olumsuz yönde etkilemektedir. Dolayısıyla algoritma deÄŸiÅŸiklikleri, yüksek kaliteli içeriklerin öne çıkmasına ve düşük kaliteli içeriklerin gerilemesine neden olabilmektedir” diye konuÅŸtu.
Yayman, algoritma değişikliklerinin Türk basınının en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğini ve gazete ile televizyonların yanı sıra yerel düzeyde ciddi problemlere yol açtığını söyledi.
‘HALKIN ENGELLENDİĞİ GİBİ BİR TARTIÅžMA ORTAYA ÇIKMAKTADIR’
Yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸin halkın haber alma özgürlüğüne doÄŸrudan etki ettiÄŸini ve bu açıdan tartışıldığını vurgulayan Yayman, “Demokratik toplumların olmazsa olmaz unsurlarından biri olan medyanın ve haber alma özgürlüğünün Google’ın ‘algoritma’ adı altında yoÄŸun olarak eleÅŸtirilen uygulamalarıyla engellendiÄŸi düşüncesi toplumda önemli bir tartışma konusu haline gelmiÅŸtir. Dolayısıyla, ‘algoritma deÄŸiÅŸiklikleri’ adı altında yayıncıların saf dışı bırakılmasının ve böylece halkın doÄŸrudan ve tarafsız bilgiye ulaÅŸmasının engellendiÄŸi gibi bir tartışma ortaya çıkmaktadır” dedi.
OTURUMA 15 DAKİKA ARA VERİLDİ
Komisyon BaÅŸkanı Yayman, konuÅŸmasının ardından sözü Google Kamu Direktörü Tolga Sobacı’ya verdi. Bu sırada CHP Grup BaÅŸkanvekili Murat Emir itirazda bulunarak, ‘usul’ tartışması açılmasını talep etti. Yayman, usul tartışmasını açmayacağını, Google’ın sunumunun ardından milletvekillerine söz hakkı verileceÄŸini ifade etti. Emir, bunun üzerine Google yetkililerine dönerek, ‘Don’t Speak’ (KonuÅŸmayın) dedi. CHP’li milletvekilleri ardından sıralara vurarak tartışmanın açılmamasını protesto etti. Protestoların sürmesi üzerine Yayman, oturama 15 dakika ara verdi.
KOMİSYON TOPLANTISI DEVAM EDİYOR
Komisyon, oturuma verilen aranın ardından yeniden toplandı. Toplantı, Google yetkililerinin sunumu üzerine milletvekillerinin değerlendirmeleri ve sorularıyla devam ediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.