Diyabet günümüzün en büyük sağlık problemlerinden birisi. Gerek ırsi gerekse de beslenme alışkanlıkları sebebiyle dünya genelinde en çok artış gösteren sağlık sorunlarının başında geliyor. Kan şekeri ölçümü artık birçok farklı..
Diyabet günümüzün en büyük sağlık problemlerinden birisi. Gerek ırsi gerekse de beslenme alışkanlıkları sebebiyle dünya genelinde en çok artış gösteren sağlık sorunlarının başında geliyor. Kan şekeri ölçümü artık birçok farklı cihazla yapılıyor olsa da en keskin sonuçlara klasik yöntemler ile ulaşıyoruz. Tokyo Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma ise kan şekeri seviyelerini izlemek için artık korkunç iğneleri ortadan kaldırabilir.
Interesting Engineering’in raporuna göre yapılan bu yeni araştırma, giyilebilir cihazlarla takip edilen doğal glikoz dalgalanmalarının, doktorlara diyabet riskinizi değerlendirmek için ihtiyaç duydukları tüm bilgileri sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Bu çalışma, gelişmiş bir algoritma ile birlikte sürekli glikoz izlemenin (CGM), diyabet riskinin erken belirtilerini geleneksel kan bazlı testlerden daha hassas bir şekilde nasıl belirleyebileceğini göstermiş.
Araştırma sonucunda ağrılı kan alımlarına ve bir servete mal olan diğer teşhis prosedürlerine basit, invazif olmayan bir alternatif sağlıyor. Tokyo Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde profesör ve mevcut çalışmanın ortak yazarı olan Shinya Kuroda, “Geleneksel diyabet testleri faydalı olmakla birlikte, fizyolojik koşullar altında glikoz düzenlemesinin dinamik doğasını yakalayamamaktadır” dedi.
Bu teknoloji günlük yaşamda glikoz dalgalanmalarının daha net ve daha kapsamlı bir takibiniyapmak amacıyla geliştiriliyor. Ekibin amacı, kan şekeri seviyelerini izlemek için vücudun glikozu düzenleme yeteneğini tahmin edebilen CGM tabanlı bir yöntem oluşturmak. Araştırma ekibi kola takılan cihaz sayesinde, yaklaşımlarını test etmek için daha önce hastalık teşhisi konmamış 64 katılımcı üzerinde çalışmalar yapmış.
Araştırmaya katılan her birey, şeker hastaları için insülin duyarlılığını ve glikoz metabolizmasını değerlendirmek için standart prosedürler olan oral glikoz tolerans testleri (OGTT) ve klemp testleri ile birlikte geliştirilen bu cihazı kullanarak izlenmiş. Araştırmacılar daha sonra bağımsız bir veri seti ve hesaplamalı modelleme kullanarak sonuçları doğruladı.
ERKEN TEŞHİSTE DEVRİM YARATABİLİR
Kuroda, “CGM verilerini yeni algoritmamızla analiz ederek, standart tanı testleri onları ‘normal’ olarak sınıflandırsa bile glisemik kontrolü bozulmuş bireyleri tespit ettik. Bu da potansiyel olarak sorunları çok daha erken tespit edebileceğimiz ve diyabet teşhisi konulmadan önce önleyici müdahaleler için bir fırsat yaratabileceğimiz anlamına geliyor.” açıklamasında bulundu.
Araştırmacılar ayrıca yöntemlerinin koroner arter hastalığı da dahil olmak üzere diyabetle ilgili komplikasyonları öngörmede geleneksel tanı araçlarından daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Bu yaklaşımı daha erişilebilir kılmak için ekip kullanıcı dostu bir web uygulaması geliştiriyor. Bu araç, hem bireylerin hem de sağlık hizmeti sağlayıcılarının CGM tabanlı endeksleri zahmetsizce hesaplamasını sağlayarak diyabetin erken belirtilerini izlemek ve önleyici bakımı iyileştirmek için uygun ve etkili bir yol sunmayı amaçlıyor.
Kuroda, “Nihai hedefimiz, yaygın diyabet taraması için pratik ve erişilebilir bir araç sağlamak. Glikoz düzenleme anormalliklerinin erken tespitini sağlayarak, hastalığın başlangıcını önlemeyi veya geciktirmeyi ve uzun vadeli komplikasyonları azaltmayı umuyoruz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.