PKK’nın feshedildiğinin ilan edildiği fotoğrafı uzmanlar analiz etti: Örgüt yöneticilerinin zoraki vedası

Hilal ÖZTÜRK / Haber Merkezi – PKK’nın fesih ilanının fotoğrafını uzmanlar analiz etti: “Bu fotoğraf, silahı bırakmanın arkasında ne kadar ciddi bir psikolojik kırılma yaşandığını gösteren güçlü bir kare. Yüzlerde..

PKK’nın feshedildiğinin ilan edildiği fotoğrafı uzmanlar analiz etti: Örgüt yöneticilerinin zoraki vedası
Yayınlanma: Güncelleme: 9 views

Hilal ÖZTÜRK / Haber Merkezi – PKK’nın fesih ilanının fotoğrafını uzmanlar analiz etti: “Bu fotoğraf, silahı bırakmanın arkasında ne kadar ciddi bir psikolojik kırılma yaşandığını gösteren güçlü bir kare. Yüzlerde korku, kaygı ve hayal kırıklığı var. Zoraki vedanın, ideolojik çöküşün görseli.”

Dr. Hüseyin Kazan-İletişim Uzmanı-İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi:

■ Fotoğraf karesinin ilk sırasındaki kadın üyelerde donuk yüz ifadeleri ve kaygı kendini gösterirken arka sıralardaki kadın örgüt üyelerinde bu duygular daha da derin bir şekilde ifade bulmuştur. Özellikle Cemil Bayık’ın arkasında yer alan kadın militanın bakışları ve yüz ifadeleri mutsuzluk, kaygı, korku ve hayal kırıklığının timsali durumundadır.

■ Mutsuzluğu yüz ifadelerine net bir şekilde yansımaktadır. Duygularını belli ölçüde nötrleyip bakışlarını kaçıran bir diğer isim Sabri Ok’tur.

‘Mutsuz ve kaygılılar’

Analizi yapılacak en çarpıcı isim Cemil Bayık’tır.. Bayık’ın yüz ifadelerine bakıldığında mutsuz ve kaygılı olduğu net bir şekilde görülmekle birlikte özellikle mimikleri ve bakışları daha fazlasını ifade etmektedir. Mesafeli fakat durumu da kabullenmek durumunda olan bir ifade Bayık özelinde fotoğrafın ana temasını vermektedir. Örgütün diğer yöneticilerinden olan Duran Kalkan’da da farklı fotoğraf karelerinde Bayıkvari yüz ifadeleri ve bakışlar mevcut. PKK terör örgütünün fesih kongresinden paylaşılan diğer fotoğraflara da bakıldığında özellikle Murat Karayılan da dahil olmak üzere yönetici kadroda genel bir mutsuzluk ve kaygı halinin olduğunu söylemek mümkündür.

‘Çöküşün fotoğrafı’

Yeliz Ceyran Beden Dili Uzmanı:Bu kare,bireylerin iç dünyasında yaşanan çöküşün, baskının ve içsel çatışmanın donmuş bir anıdır. Fotoğraftaki bireylerin beden dili ve yüz mimikleri, bir ideolojinin silahla temsil edilen dönemine istemeyerek de olsa nokta koymanın zorluğunu açıkça yansıtmaktadır.

■ Zorunlu sessizlik, bastırılmış duygular: Hiçbir yüz ifadesinde bir rahatlama, huzur ya da yeni bir başlangıcın coşkusu yok. Tersine; gözler yerde veya boşlukta: Göz teması kurmaktan kaçınma, kararın içsel olarak sindirilemediğini gösterir.

■ Bu fotoğraf, silahı bırakmanın arkasında ne kadar ciddi bir psikolojik kırılma yaşandığını gösteren güçlü bir kare. Kararın siyasi açıklaması ne olursa olsun, yüzlerde ve duruşlarda görünen şey, ideolojik bir sürecin içsel olarak sonlandırılamamış olduğu. Silah bırakmak belki stratejik bir zorunluluktu, ama bu yüzler gösteriyor ki bu karar gönülden değil, mecburiyetten doğmuş.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.