Son dakika! FT’den çarpıcı analiz: Türkiye Avrupa güvenliği için nasıl hayati bir ülke haline geldi?

Financial Times gazetesinde bugün yayınlanan analiz habere göre Trump’ın ABD ittifaklarını yeniden şekillendirmesi ve Rus tehditleri, NATO gücünün ‘stratejik önemi kaçınılmaz ülke’ olarak rolünü pekiştirdi. ‘DÜNYA ÜZERİNDEKİ İLK ÖRNEK’ “Geçen..

Son dakika! FT’den çarpıcı analiz: Türkiye Avrupa güvenliği için nasıl hayati bir ülke haline geldi?
Yayınlanma: Güncelleme: 5 views

Financial Times gazetesinde bugün yayınlanan analiz habere göre Trump’ın ABD ittifaklarını yeniden şekillendirmesi ve Rus tehditleri, NATO gücünün ‘stratejik önemi kaçınılmaz ülke’ olarak rolünü pekiştirdi.

‘DÜNYA ÜZERİNDEKİ İLK ÖRNEK’

“Geçen ay, bir ton ağırlığındaki TB3 saldırı İHA’sı, Türk yapımı bir uçak gemisinden havalanıp kısa bir görev sonrası uçuş güvertesine güvenli şekilde iniş yaptı. Türkiye’nin en büyük insansız hava aracı üreticisi Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’a göre, bu, kendi kendine pilotaj yapan bir aracın bu tür bir başarıya ulaştığı dünya üzerindeki ilk örnekti” ifadelerini kullandı.

Haberde Bayraktar’ın, TCG Anadolu mürettebatına şöyle seslendiğini hatırlatıldı: “Bir zamanlar denizlere nasıl hükmettiysek, siz de Barbaros Hayreddin’in torunları olarak bugün yeni bir dünyanın kapılarını açtınız.”

‘AVRUPA İYİ SİLAHLANMIŞ MÜTTEFİKE İHTİYAÇ DUYUYOR’

“NATO üyesi Türkiye’nin ordusu yükselişte” diyen Financial Times, “Avrupa, Rus revanşizmine karşı güneydoğu kanadını korumak için iyi silahlanmış bir müttefike ihtiyaç duyuyor” diye ekliyor ve şöyle devam ediyor:

Alıntı Metni

‘AVRUPA’NIN KANALLARI AÇMA İŞTAHI VAR’

“Erdoğan’ın AB üyelik müzakerelerini yeniden başlatma yolu olarak gördüğü Türkiye’nin askeri ağırlığı tartışılmaz. Türkiye’nin Dışişleri Bakanı ve eski istihbarat şefi Hakan Fidan, artık düzenli olarak AB savunma toplantılarına davet ediliyor. NATO dışişleri bakanları da Çarşamba günü Türkiye’de uzun süredir planlanan bir toplantı için bir araya geliyor” vurgusu yapan FT bir Avrupalı yetkilinin görüşleriyle devam etti.

  • Haberde ismi açıklanmayan Avrupalı yetkilinin “Ankara ile daha yakın ilişki kurma ve bazı süreçleri ve kanalları açma iştahı var” dediği belirtildi.

Haberde ayrıca “Türkiye donanması, Karadeniz’e ve çevresine uzanan nakliye yollarını kontrol ederken, 355 bin aktif personeliyle NATO’nun Avrupa tarafındaki en büyük silahlı kuvvetlere sahip” notu düşülerek eklendi:

  • “Avrupa, Ukrayna için belki 30 bin askerden oluşan bir güvence gücü oluşturmakta zorlanırken, ulusal savunma için yapılandırılmış ancak Libya ve Somali’ye son konuşlandırmalarla seferi deneyim kazanmış Türk ordusu, böyle bir plana katılmayı kabul ederse etkili bir barış gücü operasyonu hızla toplayabilir.”
Muğla açıklarında 6 büyüklüğünde deprem! Uzman isimden ‘büyük deprem olursa sürpriz olmaz’ yorumu

Bir Batılı güvenlik yetkilisi ise gazeteye “Türkler güç kullanmayı biliyor ve risk almaktan korkmuyor. Terörle mücadele operasyonları iyi ve dronları Ukrayna’daki herhangi bir gözetleme operasyonuna doğrudan uygulanabilir şekilde kullandılar” dedi.

İlginizi Çekebilir

“Türkiye’nin savunma sanayisi de gelişiyor. Avrupa ülkeleri Ukrayna’ya destek sağlamak ve tükenmiş savunma stoklarını yenilemek için çabalarken, Türk zırhlı araçları, savaş gemileri, dronlar ve mühimmatlar, büyük ölçüde Türk yapımı parçalarla fabrikalardan çıkıyor.”

Türk savaş jeti KAAN’ın 2028’de kullanımda olması planlanıyor.

“Devlete ait savunma müteahhitleri STM ve ASFAT, Ukrayna için korvet savaş gemileri üretiyor. Özel sektöre ait Repkon, ABD ve Almanya’da 155mm top mermisi üretim hatları kurdu. Devlete ait TAI tarafından üretilen beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın Türk hava kuvvetlerine ilk teslimatları 2028 için planlanıyor.”

“Daha acil olarak, Rusya’nın tam ölçekli işgalinin başında Ukrayna’ya dron tedarik eden Baykar, yakın zamanda İtalyan savunma şirketi Leonardo ile bir ortak girişim anlaşması imzaladı. Bu hamle, Orta Doğu’aki mevcut müşterilerinin yanı sıra Avrupa’nın hızla büyüyen drone pazarına satış yapmasına yardımcı olabilir.”

‘SOFİSTİKE SİNYAL İSTİHBARATI’

“Drone savaşı ve sofistike sinyal istihbaratı, Türk ordusunun PKK’ya karşı yürüttüğü sert terörle mücadele operasyonlarında da etkili oldu. PKK, bu hafta silahlarını bırakmayı ve potansiyel olarak tarihi bir barış sürecine başlamayı kabul etti.”

Chatham House düşünce kuruluşunun kıdemli danışman üyesi Galip Dalay, “Avrupa’nın Türkiye ile ilişkileri geçmişte kısmen AB üyeliğiyle ilgiliydi ve hukuk devleti gibi konularla doluydu. Şimdi her şey jeopolitikle ilgili” derken ekledi: “Ancak hala karşılıklı bağımlılıklar ve ihtiyaçlar var… Avrupa güvenliği aynı zamanda Türk güvenliğidir.”

King’s College London’da savaş ve strateji profesörü Alessio Patalano ise “Stratejik olarak, statüko Türkiye’ye birçok yönden uygundu. Karadeniz ve Kafkaslar’da daha güçlü bir Rusya, hem Avrupa hem de Türkiye için bir meydan okuma olur” diyor.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.