Rusya, Finlandiya sınırına yakın bölgelerde askeri üsler inşa ediyor ve askeri varlığını artırıyor. Bu gelişmeler, Ukrayna’da bir ateşkes sağlanması halinde büyüyen ordunun nereye kaydırılabileceğine dair sinyaller veriyor. İngiltere merkezli Telegraph’ın..
Rusya, Finlandiya sınırına yakın bölgelerde askeri üsler inşa ediyor ve askeri varlığını artırıyor. Bu gelişmeler, Ukrayna’da bir ateşkes sağlanması halinde büyüyen ordunun nereye kaydırılabileceğine dair sinyaller veriyor.
İngiltere merkezli Telegraph’ın haberine göre yeni uydu görüntüleri, yeni kurulan asker çadırları, genişleyen askeri üsler ve yenilenen Arktik hava üslerini ortaya koyuyor.
NATO’NUN KUZEYDOĞU KANADININ KARŞISINDA
Tüm bu hareketlilik, NATO’nun kuzeydoğu kanadının karşısında yer alıyor ve gelecekte yaşanabilecek bir savaşın habercisi olabilir.
Benzer sinyaller başka yerlerde de görülüyor. Kremlin, askeri personel alımını artırıyor, silah üretimini hızlandırıyor ve Norveç, Finlandiya ve Baltıklarla olan sınırlarındaki lojistik altyapıyı geliştiriyor.
Finlandiyalı savunma yetkilileri, şu anki yığınağın küçük çaplı olduğunu ancak on binlerce askerin ve askeri teçhizatın sınırlarına ve daha kuzeydeki Arktik bölgelere yeniden konuşlandırılmasına hazırlık olabileceğini söylüyor.
Ülkenin ittifaka katılması, NATO’nun Rusya ile olan sınırını 1344 kilometre uzatarak Kuzey Avrupa’daki askeri dengeyi değiştirdi.
Tümgeneral Nurmi, Rusya’nın yeni altyapı ve birlik hareketlerini değerlendirirken temkinli ama gerçekçi. “Fazla alarmist olmak istemiyoruz” derken ekliyor: “Sınırın öbür tarafındaki gelişmeleri izlemek bizim yüzlerce yıllık günlük işimiz.”
SINIRA 60 KİLOMETRE
Uydu görüntüleri, Finlandiya sınırına 60 kilometre, Helsinki’ye ise 225 kilometre uzaklıktaki Kamenka’da 130’dan fazla yeni asker çadırının kurulduğunu gösteriyor. 2022 öncesinde kullanılmayan bu üs artık yaklaşık 2 bin askeri barındırabilecek kapasiteye ulaşmış durumda.
Rusya, Finlandiya ve Norveç sınırına 160 kilometre uzaklıktaki Petrozavodsk çevresindeki askeri altyapıyı da genişletiyor. Bu bölge, NATO ile olası bir çatışmada Moskova’nın kuzeybatı güçleri için yeni bir karargâh haline gelebilir.
OLENYA’DAKİ ARKTİK HAVA ÜSSÜNDE DURUM
Sovyet dönemine ait Severomorsk-2 ve Olenya’daki Arktik hava üslerinde de faaliyet artışı gözleniyor. Bu üslere nükleer kapasiteye sahip Tu-22 ve Tu-95 stratejik bombardıman uçakları sevk edildi. Ayrıca Murmansk şehrinde de, 20 yıldır ilk kez Rus helikopterleri görüldü.
Rusya, Ukrayna’nın hava üslerini hedef alan insansız hava araçlarının menzilinden uzaklaştırmak için pahalı askeri varlıklarını kuzeye kaydırmak zorunda kaldı.
Ancak NATO, Moskova’nın Arktik bölgedeki kaynaklar üzerindeki kontrolünü artırmak amacıyla askeri varlığını kuzeye doğru genişletmesinden endişe ediyor.
Ancak habere göre değişim sadece fiziki alanda değil, organizasyonel düzeyde de yaşanıyor. Rus ordusu, NATO’dan kuzeybatıda gelen tehdit algısına karşı kendini yeniden yapılandırıyor.
YENİ TÜMENLERE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Geçtiğimiz yıl Moskova, Finlandiya, Estonya ve Letonya’nın yanında askeri varlığını artırmak için Leningrad Askeri Bölgesi’ni yeniden kurdu. Ukrayna savaşından önce burada konuşlu olan küçük tugaylar, 10 bin’in üzerinde askerden oluşan büyük birliklere, yani tümenlere dönüştürülüyor.
Bu süreç şimdiden başlamış durumda. Çadırların kurulduğu Kamenka’da yer alan 138. Motorize Tüfek Tugayı artık 69. Motorize Tüfek Tümeni oldu.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO’YA KATILMASINA YANIT
Finlandiya merkezli Rus askeri hareketlerini izleyen Black Bird Group’tan analist Emil Kastehelmi, “Bu, 2022 öncesi askeri planların devamı ve İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına verilen bir yanıt” diyor.
Kastehelmi’ye göre Rusya’nın bu adımlarını yalnızca savunmacı ya da saldırgan olarak yorumlamak zor. “Çok sayıda senaryo ve belirsizlik söz konusu” diyor.
Danimarka istihbaratı, Şubat ayında yaptığı bir değerlendirmede, Ukrayna’daki savaş donarsa Rusya’nın beş yıl içinde Avrupa’da büyük bir kara savaşı başlatabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Bazı diğer tahminlere göre bu hazırlık süresi sadece iki yıl olabilir.
Putin ayrıca ordusuna 1.5 milyon askere çıkarılması emrini verdi. Bu sayı, Ukrayna işgalinden önce 1 milyondu. Askeri harcamalar, bu yıl GSYİH’nin yüzde 6’sına ulaşacak. NATO ülkelerinde ortalama harcama oranı ise yüzde 2.71. Tank üretimi de artıyor ama bu tanklar Ukrayna’ya gönderilmiyor.
‘HİBRİT SALDIRILARDA ARTIŞ’ İDDİASI
Telegraph ayrıca “Rusya’nın, Finlandiya da dahil olmak üzere diğer NATO ülkelerine yönelik hibrit saldırıları da artıyor. Bunlar arasında sınır boyunca GPS sinyallerini bozma, deniz altı kablolarını kesme ve ülke içindeki sabotajlar yer alıyor. Bu saldırılar, Moskova’nın Batı’yı istikrarsızlaştırma ve Ukrayna’ya verilen desteğe misilleme çabaları olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.
Finlandiya’nın doğu sınırında, 202 kilometrelik planlı tel örgünün ilk 35 kilometresi, Çarşamba günü tamamlandı. Tel örgü, dikenli teller, kameralar ve sensörlerle donatıldı. Helsinki, geçen yıl Moskova’yı göçmenleri Finlandiya’ya yönlendirerek ‘hibrit operasyon’ yürütmekle suçlamıştı.
VE 1 MİLYON EUROLUK SORU
Eski Finlandiya Genelkurmay Başkanı ve milletvekili Jarmo Lindberg, Telegraph’a verdiği demeçte sınırın öbür tarafında yaşananların ‘öncelikli mesele’ olduğunu söyledi.
Ancak Finlandiyalı yetkililerin bu askeri hareketlilik karşısındaki genel soğukkanlı tutumunu yansıtan Lindberg, “Bu son hareketler ve inşaat işaretleri, Rusya’nın uzun süredir süregelen faaliyetlerinin yeni bir taktik ya da operasyonel adımı sadece,” dedi.
Eski general, Ukrayna savaşı için kuzeydeki kapasitesini kaybeden Rusya’nın yeniden yapılanmasının beş yıla kadar sürebileceğini ancak bu sürecin halihazırda başladığını söylüyor.
Ancak “bir milyar euroluk soru” ise bundan sonra ne olacağı.
Eğer Ukrayna’da bir barış anlaşması yapılırsa, Finler şu soruları soracak: “Rusya genelinde birlikler nereye konuşlandırılacak? Aynı birlikler mi sınırlarımıza dönecek, yoksa yenileri mi gelecek? Sadece asker mi olacak? Hava savunma sistemleri, radar sistemleri, elektronik harp sistemleri de mi getirilecek?”
Finlandiya buna hazır mı? Lindberg, “Rusya’nın bizim için her zaman bir tehdit olduğunu biliyoruz. Hazır olacağız. Zaten hazırız” diyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.