Altın fiyatları geçen hafta sert yükseliş gösterdikten sonra yeni haftada düşüşlere sahne oldu. Gram altın fiyatı 4 bin 200 TL’yi aştıktan sonra hızla gerileyerek 4 bin 150 TL seviyelerinin altını..
Altın fiyatları geçen hafta sert yükseliş gösterdikten sonra yeni haftada düşüşlere sahne oldu. Gram altın fiyatı 4 bin 200 TL’yi aştıktan sonra hızla gerileyerek 4 bin 150 TL seviyelerinin altını gördü. Yeni haftanın ilk iki işlem gününde fiyatlarda belirgin bir düşüş yaşandı.
DOLARDA KRİTİK EŞİK 39 BANDI!
Yurt içinde altının yanı sıra yatırımcıların bir gözü de dolar/TL’de. Geçen hafta cuma günü ilk kez 39 barajını aşan dolar/TL’de fiyatlamalar dikkat çekiyor. Kur zaman zaman 39’un üzerinde seyretse de gün içerisinde 38.90 seviyelerine kadar geri çekiliyor. Genel itibarıyla dolar TL’de 39 sınırında bir dengelenme söz konusu.
İŞTE ALTIN FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN SEBEBİ
Peki altın fiyatları yeni haftada neden geriliyor? Piyasada düşüş devam edecek mi? Dolarda beklentiler neler? Altın ve dolarda son hareketlerin ardından yeni hedeflerini tek tek açıklayan 3. Göz Danışmanlık Kurucusu Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Donald Trump’ın 1 Haziran’dan itibaren ABD’nin AB’ye uygulayacağını söylediği %50 oranındaki gümrük vergisi uygulamasını 9 Temmuz tarihine kadar geri çekmesi piyasaları geçici olarak da olsa bir miktar rahatlatmış görünüyor. Bu durum ons altın fiyatının gerilemesine neden oldu. Bu gevşeme gram altında da benzer hareketin olmasına sebep oldu.
GRAM ALTIN İÇİN RAKAM VERİLDİ: ‘4017 TL SEVİYESİNE KADAR GERİ ÇEKİLME OLABİLİR’
Yatay seyirde yön bulma çabası içerisinde olan altın bir yandan tarifelerle ilgili düzensiz açıklamalar bir yandan da geri adımların etkisiyle bir yukarı bir aşağı hareketler yapmaktadır. Altın ile ilgili olarak hala güvenli liman oluşu nedeniyle alımların devam ettiğini net bir şekilde söyleyebiliriz. Ancak geçici rahatlama ons altın fiyatına paralel olarak gram altının 4017 TL seviyesine kadar geri çekilmesine neden olabilir. Orta vade yukarı sinyallerinin son bulması için 3968 TL seviyelerine kadar gevşemesi gerekiyor.
‘İSTİKRARSIZ AÇIKLAMALAR DALGALANMALARIN ANA NEDENİ’
Yukarı sinyalleri 4087 TL seviyelerindeyken gelmişti. Şimdilik hala üzerinde ancak AB ile vergi konusundaki geri adımın yansımaları nedeniyle bu seviyelerin de altına gelme ihtimali var. Şimdilik portföy hareketleri olsa da yatay seyirde yönsüz hareket ettiğini unutmamak lazım.
ABD’nin borç çevirme sorunu, tarifelerin ABD ekonomisine etkisi sorunu hala devam ediyor. Şimdilik trend olmadığı için bu tür dalgalanmalar önümüzdeki günlerde de devam edebilir. İstikrarsız açıklamalar dalgalanmaların ana nedenidir.
GRAM ALTINDA İKİ ÖNEMLİ HEDEF: ‘GÖRÜLME OLASILIĞI YÜKSEK’
Gram altında 4098 TL ve 3965 TL seviyesi son derece kritik seviyelerdir. Dalgalanma içerisinde her ikisinin de görülme olasılığı yüksektir. Ancak tarife konusunda bir gerginlik olursa o zaman 4250 TL seviyesine hızlı bir şekilde çıkabilir.
DOLARDA BEKLENTİLER NELER?
Doların değer kaybı veya değer kazancı pariteler üzerinden de TL’yi etkilemektedir. Euro/dolar paritesinde 1.1418’lerden 1.1350’lere doğru bir düşüş, doların çapraz paritede euroya göre prim yaptığını göstermektedir. Bu dalgalanmayı en azından dolar/TL tarafında göremiyoruz. Orada istikrarlı ve kontrollü bir yükselişin olduğunu söyleyebiliriz. Kaldı ki yabancı yatırım kuruluşları dolar/TL hedeflerini 2 lira civarında yükselttiler. Şimdilik aylık faizin altında bir oranda hafif yukarı yönlü hareketine devam edebileceğini düşünüyoruz.
38.85 TL seviyesine parite dalgalanmalarına bağlı olarak gerileyebilir. Ancak ana trend yukarı olduğundan yavaş yavaş da olsa yukarı yönlü hareketlerine devam edecek diye düşünüyoruz.
İŞTE YIL SONU DOLAR TAHMİNİ
Gerek yüksek faiz nedeniyle açılan forward fiyatlamalar gerekse yabancı yatırım kuruluşlarının kur tahminlerini yukarı çekmesi, doların aylık ortalama %1-%2 civarında prim yapması durumunda yıl sonunda kurda 42 TL seviyeleri görülebilir. Kısacası yıl sonu dolar/TL fiyatı 42-43 civarında olabilir gibi görünmektedir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.