İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, kent genelinde son dönemde görünürlüğünde artış yaşanan kenelerin türü ve zararlı olup olmadığının tespiti için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda farklı..
İstanbul İl SaÄŸlık Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, kent genelinde son dönemde görünürlüğünde artış yaÅŸanan kenelerin türü ve zararlı olup olmadığının tespiti için çalışma baÅŸlatıldı. Bu kapsamda farklı bölgelerden kene örnekleri alınarak laboratuvarda incelendi. İncemeler sonucunda kenelerin zararsız “Rhipicephalus” türü olduÄŸu belirlendi.
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, zoonotik hastalıklarının takibinin 12 ay boyunca titizlikle yapıldığını söyledi. Bulaşıcı hastalıklar biriminin takip ettiği konulardan birinin keneler olduğunu belirten Doç. Dr. Güner, yaz ayları gelince kene popülasyonunun arttığını, bu nedenle insanların tedirginlik yaşadığını kaydetti.
Doç. Dr. Güner, İstanbul’da da yaz aylarında kene görülmelerinin arttığını vurgulayarak, insanların tedirginliÄŸini azaltmak için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile keneler üzerinde çalışma yaptıklarını ifade etti.
Güner, “Sosyal medyada görünen, basına çıkan İstanbul’daki keneyle ilgili çekincelere istinaden alınan kene örneklerinin Veteriner Enstitümüzde, İl Tarım Müdürlüğümüzün destekleriyle tiplendirmesine baktık. İnceleme sonucunda İstanbul’daki kene türünün Kırım Kongo Kanamalı AteÅŸi’ne (KKKA) neden olacak kenelerden olmadığını tespit ettik. Kenenin zararsız ‘Rhipicephalus’ türü olduÄŸunu belirledik.” diye konuÅŸtu.
İstanbul’da kene ısırmalarından dolayı saÄŸlık kuruluÅŸlarına baÅŸvurular yaÅŸandığını anlatan Doç. Dr. Güner, şöyle devam etti:
“İstanbul’da 2025’te 9 bin 445 vatandaşımız kene ve kene şüphesiyle saÄŸlık kuruluÅŸlarımıza baÅŸvurdu. Ama hem haziranda sıcaklıkların artması hem de gündemin biraz daha keneden dolayı yoÄŸunlaÅŸmasından kaynaklı 5 binden fazla baÅŸvurumuz oldu. Ancak vatandaÅŸlarımız ÅŸu konuda müsterih olsun. Åžu ana kadar İstanbul kaynaklı KKKA olmadı. Kendimizi keneden korumak için bazı önlemler almamız lazım. Kırsal alanlarda, piknik alanlarında veya çayır çimende gezerken pantolonlarımızın paçalarını çorabın içine sokabiliriz. Kenenin tutunacağı bir deri yüzeyi bırakmayarak kendimizi koruyabiliriz. Kene konusunda neler yapılması gerektiÄŸini bilmemiz önemli. Kene ısırması durumunda vatandaÅŸlarımızın en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurarak, kendileri keneyi çıkartmadan saÄŸlık profesyonellerinden yardım almasını istiyoruz.”
“İSTANBUL’DA 2025’TE 10 HASTADA KKKA ÇIKTI”
Doç. Dr. Güner, kene ısırması sonucu KKKA şüphesi taşıyan vatandaÅŸlardan alınan numunelerin Ankara’daki referans laboratuvarlara gönderildiÄŸini söyledi.
İstanbul’da KKKA vakalarının enfeksiyon kliniklerinde titizlikle takip edildiÄŸini aktaran Doç. Dr. Güner, ÅŸunları kaydetti:
“İstanbul’da 2025’te KKKA şüphesi taşıyan 67 kiÅŸiden örnekler alındı. Bunlardan 10’unda KKKA çıktı. Bu hastaların 9’u ÅŸu anda taburcu edildi, 1’inin tedavisi devam ediyor. Ama bunların hiçbiri İstanbul kaynaklı vakalar deÄŸil. Anadolu’nun baÅŸka noktalarında kene tutumu olduktan sonra tedavi için İstanbul’a gelen vatandaÅŸlarımız.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.