OZAN ÖMER KADÜKER- İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin “Genç Tıp Akademisi” projesi, lise öğrencilerini tıp dünyasıyla buluşturuyor. Lise öğrencileri hastanede ameliyatlara gözlemci olarak katılma ve bilim insanlarıyla bir araya gelme fırsatı..
OZAN ÖMER KADÜKER- İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin “Genç Tıp Akademisi” projesi, lise öğrencilerini tıp dünyasıyla buluşturuyor. Lise öğrencileri hastanede ameliyatlara gözlemci olarak katılma ve bilim insanlarıyla bir araya gelme fırsatı yakalıyor.
İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç’ın hayata geçirdiği projeyle öğrenciler karaciğerden beyin tümörüne, prostattan omurga eğriliğine kadar geniş yelpazede eş zamanlı devam eden ameliyatları canlı olarak takip edebiliyor. 2013’ten beri her gün 4 öğrencinin ağırlandığı projeyle şimdiye kadar 5 binden fazla öğrenci bu eşsiz deneyimi yaşadı.
Milliyet Gazetesi Eğitim Servisi Müdür Yardımcısı Ozan Ömer Kadüker, öğrencilerin heyecanına ortak oldu.
‘Geleceğimi şekillendirdi’
Öğrencilerle birlikte katılarak heyecanlarına ortak olduğumuz Genç Tıp Akademisi’nin son dersinde özel bir konuk daha vardı: Beyda Nur Pehlivanoğlu. Erzurum Necmettin Erbakan Fen Lisesi öğrencisi Beyda, henüz 15 yaşındayken hayatını alt üst eden bir haber aldı. Beyninde kritik bir tümör vardı ve sağlığı büyük risk altındaydı. Ailesiyle birlikte doktor arayışına girdiklerinde yolları Türker Kılıç ile kesişti. O anları anlatan Beyda “Türker Hoca benimle sadece bir hasta gibi değil, potansiyel bir meslektaş gibi konuştu. O zaman 15 yaşındaydım ve bana öyle değer vermesi çok hoşuma gitmişti” dedi.
Zorlu bir süreçten sağ salim çıkan Beyda, ameliyattan sonra ‘Neden iyileştiren tarafta olmayayım?’ diyerek tıp okumaya karar verdi. Öyle ki kısa bir süre sonra Erzurum’un yerel meyvesi Muşmula’nın beyin kanseri hücreleri üzerindeki etkisini incelediği TÜBİTAK projesi dahi yaptı. Bir zamanlar ameliyat masasında yatan Beyda, aynı ameliyathaneye bu kez izleyici olarak girdi. Beyda deneyimiyle ilgili “Bu sefer ben koltukta değilim, izleyenim. Farklı bir bakış açısıyla girdim ameliyata. Benim için çok mutlu ve gururlu bir an. Türker Hoca hem hayatımı kurtardı hem de geleceğimi şekillendirdi” dedi.
‘Bilimle tanıştırıyoruz’
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Türker Kılıç ise gençleri yalnızca ameliyathaneyle değil, bilim ve tıp dünyasıyla tanıştırdıklarını belirterek “Burada bir cerrahın yaşantısı nasıldır, hastane ortamı nasıldır bunu görüyorlar. Meslek seçiminde doğru kararı vermelerinde yardımcı oluyoruz” dedi. Kılıç’ın, aktardığına göre projeye katılan öğrencilerin kimi bu dünyada kendini bulurken kimi ise ameliyathane ortamının kendisine göre olmadığının farkına varıyor. Kılıç, Beyda’nın projeye katılmasıyla ilgili ise “O da tıbba hevesli. Kendisinin hasta olarak bulunduğu ameliyathanede geleceği doktoru olarak bir keşif gezisi yaptı. Buna ayrıca sevindim” diye konuştu.
2 bin kişi sırada
Lise öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği proje için 2 binden fazla öğrenci hâlâ sırada bekliyor. Özgeçmiş, referans ve motivasyon mektupları istenen projeye özellikle Kabataş, İstanbul Erkek, Cağaloğlu, TEV İnanç Türkeş (TEVİTÖL), Galatasaray, Kadıköy Anadolu, Hüseyin Avni Sözen liselerinden çok sayıda öğrenci katıldı. Programın katılımcılarından TEVİTÖL Lisesi öğrencisi Ela Yavuz da “Tıp okumayı düşünüyorum ve spesifik olarak da cerrahide yoğunlaşmak istiyorum. Küçüklüğümden beri bu alana ilgim vardı” ifadelerini kullanarak projenin unutulmaz bir deneyim yaşattığını kaydetti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.