Milliyet.com.tr/ÖZEL Mart sonunda faizlerin yükselmesiyle birlikte piyasada tüm kredi türlerinde faiz oranları yükselişe geçti. Merkez Bankası haziran ayında politika faizini %46 seviyesinde sabit tuttu. Faizlerdeki artış en çok da taşıt..
Milliyet.com.tr/ÖZEL Mart sonunda faizlerin yükselmesiyle birlikte piyasada tüm kredi türlerinde faiz oranları yükselişe geçti. Merkez Bankası haziran ayında politika faizini %46 seviyesinde sabit tuttu. Faizlerdeki artış en çok da taşıt kredilerine yansıdı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından haftalık olarak açıklanan kredi hacmi verilerine bakıldığında 4 Nisan haftasında taşıt kredisi hacmi 65 milyar 355 milyon TL seviyesindeyken, 20 Haziran haftasında 59 milyar 70 milyon TL seviyesine indi. Böylece kabaca 2.5 ay içerisinde kullandırılan kredi miktarı 6 milyar 285 milyon TL azalmış oldu.
SON 1 HAFTADA DİKKAT ÇEKEN FARK
Taşıt kredisi hacmi son 1 haftada ise kısmi toparlanma gösterdi. 20 Haziran haftasında 59 milyar 70 milyon TL olan taşıt kredisi hacmi 27 Haziran haftasında 59 milyar 406 milyon TL’ye yükseldi.
GÖZLER MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARINDA
Haziran ayı enflasyon verisinin %1.37 ile beklentilerin çok altında gelmesinin ardından piyasada faiz indirimi beklentileri de arttı. Merkez Bankası, 24 Temmuz’da kritik faiz kararını açıklayacak.
TAŞIT KREDİSİ FAİZLERİ NE DURUMDA?
Şu anda piyasada ikinci el taşıt için kullandırılan en düşük kredi faiz oranı %3.45 seviyelerinde. Kredi kullanım limitleri oldukça sınırlı kalırken, piyasada faizler %4.00 seviyelerine kadar çıkıyor.
‘ESAS ETKEN YÜKSEK FAİZ VE KREDİ SINIRLAMASI’
Özellikle 1 haftalık süreçte taşıt kredisi hacminde kısmi toparlanmalar görüldü. Piyasa yavaş yavaş normale dönecek mi? Taşıt kredisi faizleri ne zaman %3 seviyelerinin altına iner? Konuyla ilgili detayları milliyet.com.tr’ye açıklayan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Politika faizinin yüksek seyretmesi tüm kredi türlerinde paralel artışları beraberinde getirdi. Yüksek faizle ve maliyetlerle beraber kredi kullanım yöneliminde de azalma göze çarpıyor.
Bu hususun yanı sıra etki eden esas faktör kredi büyüme oranlarındaki daralma. Geçtiğimiz yıl BDDK’nın kredi büyüme oranlarında daralmaya gitmesi bankaların kredi kullandırma sayılarını da aşağı çekti. Özetle hacmin düşmesindeki ana faktörlerin faiz oranları ve kredi kullandırma sayıları olduğunu söyleyebiliriz.
1 HAFTADA KREDİ KULLANIMI NEDEN YÜKSELDİ? VATANDAŞ ARTIK KREDİYE Mİ YÖNELİYOR?
Geride bıraktığımız 3 aylık süreçte döviz kurunda yaşanan geçici hareketlilik ve geçtiğimiz hafta Meclis’ten geçerek Cumhurbaşkanlığı onayına sunulan ÖTV düzenlemesinin fiyatlara etki edebileceği düşüncesiyle tüketici satın alma refleksi gösterdi.
Bu noktada birikimleri koruma refleksi satın almaya yönlendirirken muhtemel fiyat artışlarından etkilenmeme düşüncesi ise satın alımları öne çekti. Oluşan kanaat bu şekilde iken tüketicinin yüksek faiz maliyetlerine katlanmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz.
Mevcut oranlarda bu dönemsel bir hareketliliktir. Yüksek faiz ortamında kredili satın alımlarda sürdürülebilirliği sağlamak mümkün değil. Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi faiz hususunda normalleşme otomotiv sektörünün de öncelikli beklentileri arasında.
MERKEZ BANKASI TEMMUZDA FAİZ İNDİRECEK Mİ?
Faizler konusu çok katmanlı bir konu. Bir yandan genel ülke ekonomisi gözetilirken diğer yandan sektörler veya ithalat-ihracat gibi pek çok farklı alanda denge kurulmaya gayret ediliyor. Bizlerde bu gerçeklikten yola çıkarak üzerimize düşen sabrı gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz. Ancak sürecin tahmin edilenden biraz daha uzun sürmesi beklentiyi artırmış durumda.
Bu doğrultuda yıl sonuna kadar %35 seviyesi öngörülüyor. Bizler de beklenti olarak %30 seviyesini arzu ediyoruz. Uzmanlara paralel olarak yıl sonuna kadar %30-35 seviyelerine ulaşacağımız kanaatindeyiz.
KREDİ FAİZLERİ NE ZAMAN %3’ÜN ALTINA İNER?
Bölgesel pek çok faktörün etki edebildiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Farklı bir dış faktör etkisi olmadığı taktirde yıl sonuna doğru %3.00 seviyeleri görülebilir. Bu seviyenin altına ise 2026 yılı ilk çeyreğinde ulaşabileceğimiz görüşündeyiz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.