Avrupa’nın en büyük ticaret kapısı olan Hollanda’daki Rotterdam Limanı, kıtada giderek artan güvenlik endişeleri doğrultusunda Rusya ile olası bir savaş senaryosuna karşı hazırlıklarını hızlandırdı. Liman yönetimi, askeri sevkiyat gemileri için..
Avrupa’nın en büyük ticaret kapısı olan Hollanda’daki Rotterdam Limanı, kıtada giderek artan güvenlik endişeleri doğrultusunda Rusya ile olası bir savaş senaryosuna karşı hazırlıklarını hızlandırdı. Liman yönetimi, askeri sevkiyat gemileri için özel alanlar tahsis etmeye, gerekli lojistik planlamaları yapmaya ve komşu limanlarla iş birliğini artırmaya başladı.
KOORDİNELİ ÇALIŞILACAK
Rotterdam Limanı İdaresi CEO’su Boudewijn Siemons, Financial Times’a verdiği röportajda, İngiliz, Amerikan ve Kanadalı askeri araçların ve mühimmatın sevkiyatı söz konusu olduğunda komşu Antwerp Limanı ile koordinasyon içinde çalıştıklarını söyledi:
NATO’NUN TALEPLERİYE DEĞİŞEN LOJİSTİK HARİTA
Rotterdam’daki bu önlemler, Avrupa genelinde artan savaş hazırlıklarının sadece bir parçası. Avrupa Birliği, 800 milyar euroluk yeniden silahlanma planı üzerinde çalışıyor. Bu plan, hem ABD Başkanı Donald Trump’ın savunma yükünün paylaşımı konusundaki baskılarına yanıt hem de Rusya’nın Ukrayna’daki işgalinin dördüncü yılına girmesiyle artan tehdit algısına karşı caydırıcı bir adım olarak görülüyor.
Hollanda Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz Mayıs ayında NATO’nun talebi doğrultusunda Rotterdam’ın askeri gemiler için alan tahsis etmesini istemişti. Siemons, her yıl 4-5 kez birden fazla askeri geminin haftalar boyunca limanda kalacağını, bu gemiler arasında cephane transferi yapılabileceğini ifade etti.
Ayrıca, bölgede amfibi askeri tatbikatlar da yılda birkaç kez düzenlenecek.
SOĞUK SAVAŞTA BİLE OLMAYAN BİR HAZIRLIK
Rotterdam Limanı daha önce de askeri amaçlı lojistik üstlenmişti. 2003 Irak Savaşı sırasında sevkiyatlar artmıştı, ancak Soğuk Savaş döneminde bile limana özel bir askeri rıhtım ayrılmamıştı. Bugün ise durum çok daha farklı. Avrupa, güvenliğini yeniden tasarlarken, lojistik altyapıların da askeri amaçlara uygun hale getirilmesi öne çıkıyor.
Antwerp Limanı, halihazırda Avrupa’daki ABD üslerine düzenli malzeme sevkiyatı gerçekleştiriyor. Bu nedenle iki liman arasında hem askeri iş birliği hem de stratejik rezerv çalışmaları sıkılaşıyor.
STRATEJİK STOKLAMA PLANI AÇIKLANACAK
Pandemi ve Rusya’nın Ukrayna işgali gibi krizlerin ardından Avrupa’nın kırılgan tedarik zincirleri yeniden gündemde. Siemons, sadece petrol değil; bakır, lityum, grafit gibi kritik hammaddeler, ilaçlar, enerji ekipmanları ve hatta gıda ve su için de stratejik stok alanlarının liman bölgelerinde oluşturulması gerektiğini savunarak “1973 petrol krizinden sonra Avrupa ülkeleri 90 günlük petrol rezervi tutmaya başladı. Aynı sistemi diğer hayati ürünlerde de uygulamalıyız” ifadesinde bulundu.
AB’nin bu kapsamda yeni bir “stratejik stoklama planı”nı önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. Bu plan, enerji, sağlık, savunma ve gıda alanlarını kapsayacak şekilde Avrupa’nın kendi kendine yeterliliğini artırmayı hedefliyor.
‘RUSYA, 2030’DA BİR NATO ÜLKESİNE SALDIRABİLİR’
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, geçtiğimiz Haziran ayında yaptığı açıklamada, Rusya’nın 2030 yılına kadar bir NATO üyesine saldırabileceği uyarısında bulunmuştu. Bu çarpıcı öngörü, Avrupa’da sadece siyasi ve askeri değil, lojistik altyapıların da yeniden şekillenmesini hızlandırıyor.
AVRUPANIN EN YOĞUN LİMANI
42 kilometrelik bir alan üzerine kurulu olan Rotterdam Limanı, yılda yaklaşık 436 milyon ton yük taşıyor. Liman, 28 bin deniz ve 91 bin iç su yolu gemisini ağırlayarak Avrupa’nın iç bölgeleriyle kesintisiz bağlantı kuruyor. AB yaptırımları sonrası liman, özellikle Rusya kaynaklı petrol ticaretinde yüzde 8’lik bir düşüş yaşamıştı. Antwerp ise yılda 240 milyon ton yük hacmiyle Avrupa’nın ikinci büyük limanı konumunda.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.