SON DAKİKA HABERLERİ. Çin, Sovyet projesi ‘ekranoplan’ı gizlice tekrar canlandırıyor!

Sovyet ekranoplanlarına dair illüstrasyon. Wikimedia Rusça’da “ekranoplan” olarak da bilinen bu uçak türü, yalnızca deniz yüzeyine çok yakın bir yükseklikte, yaklaşık 1 ila 5 metrede uçacak şekilde özel olarak tasarlanmıştı…

SON DAKİKA HABERLERİ. Çin, Sovyet projesi ‘ekranoplan’ı gizlice tekrar canlandırıyor!
Yayınlanma: Güncelleme: 9 views

Sovyet ekranoplanlarına dair illüstrasyon. Wikimedia

Rusça’da “ekranoplan” olarak da bilinen bu uçak türü, yalnızca deniz yüzeyine çok yakın bir yükseklikte, yaklaşık 1 ila 5 metrede uçacak şekilde özel olarak tasarlanmıştı. Eğer bu doğruysa, Rusya dışında büyük ölçüde terk edilmiş bu teknolojinin yeniden canlandırılması, Çin ordusunun uzun vadeli kabiliyetlerine dair önemli ipuçları verebilir. Özellikle Çin’e yaşanabilecek herhangi bir çatışmada kıyı ve ada operasyonlarının büyük önem taşıdığı düşünüldüğünde…

Aslında Çin, tam da bu nedenle Rus uzmanları işe almak için aktif çaba gösteriyor.

NE UÇAK NE TEKNE

İlginizi Çekebilir

Naval News tarafından fark edilen ve sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarla doğrulanan ekranoplanlar, ilk bakışta tuhaf görünebilir. Normal bir uçak binlerce metre yüksekte uçabiliyorken neden biri sadece deniz yüzeyinin birkaç metre üstünde giden bir tasarıma ihtiyaç duyar? Bu uçakların görece bilinmezliği, tam da bu sebeple çoğu ülkenin bu tasarımdan vazgeçmesine neden oldu. Sovyetler Birliği dışında hiçbir ordu ekranoplan kullanmadı.

Ancak şimdi yeniden sahneye dönüyorlar. Bazı sivil girişimler bu tasarımı kargo taşımacılığı için yeniden gündeme getiriyor, ve şu anda Pentagon bile onları askeri hizmete sokma fikrini değerlendiriyor. WIG tasarımı, mevcut stratejik ortamda oldukça cazip görünen birkaç avantaja sahip.

Survivor bitti kaos devam ediyor! Boşanma sonrası Hikmet Tuğsuz’dan olay paylaşım

HAVA AKIŞIYLA KALDIRMA KUVVETİ

Bir kanat, üzerine hızlı şekilde hava akışı yönlendirilerek kaldırma kuvveti oluşturur. Bu güzel bir özellik, ancak ekranoplanlar bir adım daha ileri giderek, kanadın altındaki havayı kasıtlı olarak aşağı doğru iter, bu hava deniz yüzeyine çarpıp yukarı sıçrayarak tekrar kanada yönelir ki buna “yer etkisi” (ground effect) denir. Bu sayede, çok daha düşük hızlarda ekstra kaldırma kuvveti elde edilir ve bu da yakıt açısından normal uçaklardan çok daha verimli hale getirir. Ancak bu avantajdan faydalanabilmek için araç deniz yüzeyine çok yakın kalmak zorundadır.

Alıntı Metni
4 yıllık lise eğitimi 2 yıla mı düşecek? Bakan Tekin’den açıklama geldi

ÇİN’İN ‘HAYATİ ÖNEMDEKİ’ ADALARI

ABD merkezli Jalopnik “Yılda 5 trilyon dolarlık bir ticareti kontrol etmek ister miydiniz? Çin istiyor.” Business Insider’a göre ise Güney Çin Denizi’nden her yıl yaklaşık bu kadar değerinde ticaret geçiyor. Ve Çin giderek bu bölgeyi kendi toprağı gibi sahiplenmeye başlıyor. Bunu bazen sıfırdan yeni adalar inşa ederek ve üzerlerine askeri üsler kurarak yapıyor. Bazen ise ufacık bir kara parçasını sahiplenip ardından çevresindeki denizi de sahiplendiğini iddia ediyor.

Jalopnik’in ifadeleriyle “Tabii bir de açık bir gerçeği hatırlatmakta fayda var:

Alıntı Metni
2025 TEMMUZ ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI TABLOSU! Temmuz 4A, 4B, 4C emekli zammı ile SSK-BAĞKUR yeni en düşük emekli maaşı ne kadar? 6 aylık enflasyon farkı ile emekli zam oranı netleşti

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.