Kırmızı et üreticileri karantina sonrası harekete geçti! Fiyatlarda dikkat çeken değişim

Milliyet.com.tr/ÖZEL Son günlerde ülkemizde görülen şap hastalığı nedeniyle tüm hayvan hareketleri durdurulmuş, pazarlar ikinci bir emre kadar kapatılmıştı. Üreticiler çareyi hayvanları kesmekte buldu. Piyasada et kapasitesinin arttığı belirtiliyor. ‘ZARAR EDERİM’..

Kırmızı et üreticileri karantina sonrası harekete geçti! Fiyatlarda dikkat çeken değişim
Yayınlanma: Güncelleme: 10 views

Milliyet.com.tr/ÖZEL Son günlerde ülkemizde görülen şap hastalığı nedeniyle tüm hayvan hareketleri durdurulmuş, pazarlar ikinci bir emre kadar kapatılmıştı. Üreticiler çareyi hayvanları kesmekte buldu. Piyasada et kapasitesinin arttığı belirtiliyor.

‘ZARAR EDERİM’ KORKUSUYLA HAYVANLARINI KESİME GÖNDERİYORLAR

Büyükbaş hayvanlarda yaraya neden olan şap hastalığı ülke genelinde etkili oldu. Şap hastalığının eti tüketen kişiye bir zararı yok. Hayvan çok yoğun kilo kaybı yaşıyor. Hal böyle olunca üretici zarar ediyor. Zarara uğramak istemeyen üretici de ‘hayvanıma bulaşmadan kesime göndereyim’ diyor.

Bankada parası olanlar dikkat! Vergi adımı sonrası getiriler düştü: Faizlerle ilgili yeni tahmin

KASAPLARDA FİYATLAR DÜŞTÜ!

Ankara’da bir kasapta kıyma fiyatının 730 TL’den ilk etapta 700 TL’ye sonrasında ise 680 TL’ye kadar düştüğü gözlendi. Kuşbaşının fiyatı da 820 TL’den 770 TL’ye indi. İstanbul’da ise Küçükçekmece’de bir kasapta tüm et gruplarında fiyatların 20 TL düştüğü gözlendi.

Peki yaşanan fiyat düşüşü market ve kasaplarda etiketlere tam olarak yansıyor mu? Erken kesime gönderildiği için piyasada arz fazlalığı oluştu. Hayvanların erken kesime gönderilmesiyle ilerleyen süreçte bir et sıkıntısı yaşanır mı? Fiyatlar yeniden artacak mı? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ve Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu milliyet.com.tr’ye açıkladı.

Şile Belediyesi’ne operasyon! Belediye Başkanı Özgür Kabadayı gözaltında

“ÜRETİCİ ‘BANA BULAŞMASIN’ DİYE KESİYOR”

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç’un açıklamaları şu şekilde: “Böyle bir hastalık ülkemizde epeydir yoktu. Şimdi hayvanında hastalık olunca diğerlerine bulaşmasın diye işletmeler hayvanını kesiyor. Hastalığı olmayan üretici de ‘bana bulaşmasın’ diye kesiyor. Bu durum üreticide endişelere yol açtı. Bu nedenle fiyatlar düşüyor. Sadece aşılarını yaptırıp il ve ilçe müdürlüklerinin söylemiş oldukları tedbirleri alırlar, ilaçlamaları yaparlarsa endişe etmelerine gerek yok.

“FİYATLAR DÜŞTÜ ANCAK ETİKETLERE TAM YANSIMIYOR”

Bu kestiğimiz hayvanları 20 gün sonra arayacağız. Elimizdeki hayvanları panik yapıp kesmelerini doğru bulmuyorum. Şu anda üreticide karkas et fiyatı %10-%20’ye kadar düştü. Ancak bu etiket fiyatlarına tam olarak yansımıyor. Üretici bazında ülke genelinde %10’luk düşüş kesin olmakla birlikte %20’ye kadar düşüşler de söz konusu oldu.

Bir de aşure ayı olmasından dolayı insanlarımız şu anda et de tüketmiyorlar. Et tüketimi düştüğünden dolayı talep de fazla olunca bu fiyatlara yansıdı. Üreticiden alınan etin fiyatı düşüyorsa markette, kasapta etiket fiyatları da düşmesi lazım.

“ÜRETİCİDE FİYAT 400-420 TL BANDINDA”

Şu anda karkas etin kesim fiyatı üreticide 400-420 TL bandında. Bu geçici süredir. Üreticilerimize sesleniyorum. Elimizdeki hayvanın kıymetini bilelim yarın bu hayvanları tekrar arayacağız. Ülkemizin et açığı var. Günü gelmemiş eti kesmesinler. Bakanlık ciddi anlamda aşılama yapıyor. Biyogüvenlik tedbirlerini aldığımız taktirde sorun olmayacaktır.

ERKEN KESİM NEDENİYLE İLERİDE FİYATLAR TEKRAR ARTAR MI?

En büyük endişemiz bu. Şimdi ekonomik olarak kayba uğruyoruz. İleride et fiyatları daha da yükselebilir. 15-20 gün veya 1 ay sonra bu fiyatlar tekrar eski seviyelerine gelecektir. Hatta eski seviyelerini bile geçebilir.

Birtakım fırsatçılar sanki hastalıkla ilgili olağanüstü bir durum varmış gibi üreticilerin ellerindeki ürünü sattırmaya çalışıyor. Bu tür spekülasyonlara itibar edilmesin. Yetişmemiş et ürününü kesmeyelim. Henüz yetişmemiz hayvanımızı kesmek doğru olmaz. Üreticiler hayvanlarını aşılasınlar.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu’nun açıklamaları şu şekilde: “Fiyatları yükseltmek isteyen piyasa aktörleri, şap hastalığı nedeniyle kesime giden hayvanlar yüzünden fiyatları bir miktar da olsa geri çekmek zorunda kaldılar. Ne var ki bilinçlenmiş tüketicilerle bilek güreşi yapmak isteyen satıcılar tüketicilerden derslerini alırken, bir yandan da kesime giden hayvanlar ülkenin hayvan varlığında azalışa yol açacağından ötürü gelecek dönemde yine et konusunda bir darboğaz oluşma ihtimali yüksektir.

“ZİNCİR MARKETLERDE BİR MİKTAR DÜŞÜŞ HİSSEDİLİYOR”

Kasap esnafında değil de büyük alım yapan zincir marketlerde fiyatlarda bir miktar gerileme hissediliyor. Tüketiciler olarak şunu ifade etmek isteriz ki fiyat belirlenirken maliyet unsuru dikkate alınmalıdır. Sadece talep arttığı için temel ihtiyaç ve gıda ürünlerinde fiyatların artırılması tek kelime ile fırsatçılıktır.

“TÜKETİCİLERLE BİLEK GÜREŞİ YAPAN KAYBEDER”

Biz tüketiciler olarak satıcılardan ahlaklı ticaret, kamu otoritesinden etkili denetim bekliyoruz. Ekonomik sıkıntı altında fırsatçılara verilecek bir kuruş dahi yoktur. Şunu unutmasınlar tüketicilerle bilek güreşi yapan sonunda kendisi kaybeder.”

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.