Ukrayna’nın doğu cephesinde sıcak temas noktalarına giden yolların üzerinde artık sadece toz bulutları değil, yukarıdan sarkan yoğun ağlar da var. Bunlar sıradan balıkçı ağı gibi görünüyor olabilir ama hedefleri artık..
Ukrayna’nın doğu cephesinde sıcak temas noktalarına giden yolların üzerinde artık sadece toz bulutları değil, yukarıdan sarkan yoğun ağlar da var. Bunlar sıradan balıkçı ağı gibi görünüyor olabilir ama hedefleri artık denizden değil gökyüzünden geliyor: Rus dronları.
EN ETKİLİ ÇÖZÜM
New YorkTimes’ta yer alan habere göre yollara, kontrol noktalarına ve askeri mevzilere kurulan bu ağlar, dronların pervanelerine dolanarak onları etkisiz hale getiriyor. Sık örülmüş yapısı sayesinde, hızla gelen bir saldırı dronunu saniyeler içinde havada yakalayıp düşürebiliyor. Özellikle fiber optik kablolarla kontrol edilen, sinyal kesici sistemlerden etkilenmeyen Rus dronlarına karşı en etkili çözüm bu.
HEDEF: GÜVENLİ KORİDOR
Ağların çoğu, savaş cephelerinden uzakta, Kuzey Avrupa’daki limanlardan geliyor. İsveç merkezli OperationChange adlı yardım kuruluşunun kurucusu Ludvig Ramestam, “Bu ağlara ikinci bir hayat veriyoruz” ifadesinde bulundu. Ramestam’a göre yalnızca 2025’in ilk yarısında 250 ton ağ Ukrayna’ya gönderildi. Hedef ise cephe yollarını balık ağıyla örmek ve “dronlara kapalı” güvenli koridorlar yaratmak.
‘AĞ TÜNELLERİ’
Ukraynalı askerlerin “ağ koridoru” dediği bu yapılar, cepheye giden yolların güvenliğini sağlamak için direkler arasına çekilen tül gibi geçitlerden oluşuyor. Askeri araçlar, bu tünellerin içinden geçerek Rus dronlarının hedefi olmaktan kurtuluyor.
Yalnızca yollar değil, askeri araçlar da ağla kaplanıyor. Hatta bazıları, “Mad Max” filmlerini andıracak şekilde zincir kafeslerle donatılmış durumda. Bu sistem, dronların araca çarpmadan birkaç metre önce patlamasını sağlayarak hasarı minimuma indiriyor.
ESKİ SİLAHLAR YENİDEN SAHADA
Ukrayna’da dronlara karşı kullanılan yöntemler, savaşın çelişkilerle dolu doğasını da gözler önüne seriyor. Bir yanda yüksek teknoloji ürünü insansız hava araçları; diğer yanda balık ağı, makas ve hatta II. Dünya Savaşı’ndan kalma makineli tüfekler…
Herson’da bir belediye yetkilisi, halktan olası fiber optik bağlantılı dronları kesebilmek için yanlarında makas taşımalarını istedi. Bu örnek bile, savaşta bazen en basit araçların en etkili çözüm olabildiğini kanıtlıyor.
İLK ÖNCE RUSLAR BULMUŞTU
İlginç olan ise balık ağı fikrini ilk olarak 2023 ortasında Rus birlikleri kullanmıştı. O dönem küçük saldırı dronlarını durdurmak için sınırlı bölgelerde kullanılsa da, Ukrayna bu yöntemi geniş çapta benimseyerek cephe dokusunun bir parçası haline getirdi.
Özellikle Donetsk, Sumı ve Kostiantynivka gibi çatışmaların yoğunlaştığı bölgelerde “ağ koridorları” artık standart hale gelmeye başladı. Mühendisler, yüzlerce kilometrelik yol ağı için hazırlık yaparken, yardım kuruluşları da yeni ağ sevkiyatları için seferber olmuş durumda.
TEKNOLOJİYE KARŞI ZEKA
Savaş, yalnızca füzelerin ve tankların değil; aynı zamanda yaratıcılığın, mühendisliğin ve dayanışmanın da savaşı. Analistlere göre Ukrayna’nın balık ağı stratejisi, düşük maliyetli ama etkili çözümleriyle savaş tarihine girmeye aday.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.