Milliyet.com.tr/ÖZEL Enflasyona göre bakıldığında ikinci el araç fiyatlarında kayıp uzun bir süredir devam ediyor. İkinci el piyasasında fiyat artışları enflasyonun altında seyrediyor. İkinci el ilan fiyatları üzerinden yapılan bir araştırmaya..
Milliyet.com.tr/ÖZEL Enflasyona göre bakıldığında ikinci el araç fiyatlarında kayıp uzun bir süredir devam ediyor. İkinci el piyasasında fiyat artışları enflasyonun altında seyrediyor.
İkinci el ilan fiyatları üzerinden yapılan bir araştırmaya göre haziranda nominal bazda fiyatlar %0.18 artarken, reel bazda fiyatlarda %1,17’lik düşüş dikkat çekti. Mayısta ortalama ilan fiyatları 805 bin 729 TL iken, haziranda fiyatlar 807 bin 159 TL oldu.
İKİNCİ ELDE BEKLENEN CANLILIK OLUŞMADI
Aslında ikinci el piyasasında bayram sonrası ve yaz itibarıyla talepte bir artış bekleniyordu. Fakat piyasanın halen durağan seyirde olduğu söyleniyor.
AZ KULLANILMIŞ, GENÇ YAŞ ARAÇLARINI SATIYORLAR!
Öte yandan ikinci elde düşük kilometreli, genç yaş ve otomatik vitesli araçların satışı da arttı. Bu tip araçları olanlar sıfır kilometre alabilmek veya elektrikli araçlara geçebilmek için ellerindeki araçları satma yoluna gidiyor.
‘TALEP DURAĞAN SEYREDİYOR’
Peki ikinci el araç piyasasında en çok hangi marka ve model araçlar talep görüyor? Yoğun satış gören modellerde fiyat aralıkları neler? Konuyla ilgili detayları milliyet.com.tr’ye açıklayan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “İkinci el otomobil satış adetleri Ramazan Bayramı döneminde gerek bayram etkisi gerekse o dönem döviz kurunda yaşanan hareketlilikle beraber yükselişe geçmişti. Devam eden süreçte Kurban Bayramı ve içerisinde bulunduğumuz yaz dönemi ile beraber yakalanan ivme kendini korudu.
Özetle mevcut durum talebin durağan devam ettiği şeklinde yorumlanacağı gibi Ramazan ayı itibarıyla yakalanan seviyenin korunarak devam ettiği şeklinde de okunabilir.
‘ESKİ İLE YENİ ARAÇ ARASINDA FAZLA FİYAT FARKI YOK’
Otomobillerde değişen jenerasyon, yeni nesil tasarımlar, eski araçlardaki bakım/onarım maliyetleri ve en önemlisi eski/yeni otomobillerdeki fiyat makasının dar olması tüketiciyi yeni model yılına sahip otomobillere çekiyor.
BU FİYAT ARALIĞI HIZLI TALEP GÖRÜYOR!
Bu açıdan bakıldığında model yılı 5 yaşa kadar olan, fiyatolarak da850 bin TL seviyelerinde bulunan araçların hızlı alıcı bulabildiğini görüyoruz. 1.5 milyon TL seviyelerinde olan yeni model, özellikle SUV tipinde araçlarında hızla alıcı bulabildiğini söylemek mümkün.
‘İLANLARDA 5 YAŞA KADAR OLAN ARAÇLAR FAZLA’
İlanlarda bulunan araçlara göz attığımızda ortaya çıkan sonuç bizlerin sahadan edindiği gözlemleri destekler nitelikte. 5 yaşa kadar olan araç ilan oranı neredeyse %30 civarında. 6-9 yaş arası bu oran %16, 10-15 yaş arası ise %27 civarında. Bu yüzdelik dilimlerde ise büyük çoğunluğu %42 oranla benzinli otomobiller oluşturuyor. Dizel otomobillerin payı da benzer oranlarda yaklaşık %40 seviyelerinde. Hibrit %1.5, elektrikli otomobiller ise %1 seviyesinde.
‘TÜKETİCİ YENİ ARAÇLARA YÖNELİYOR’
Elektrikli araçlara olan yönelim gerek sahada gerekse elimizdeki verilerde net bir şekilde görülebiliyor. Pazar payı beklenenin üzerine çıkmış durumda. Bu noktada geçtiğimiz ay haberi duyulan ve Cumhurbaşkanlığına sunulan ÖTV düzenlemesinin fiyatlarda artış yaratabileceği kanaati de etkili oldu.
Biz bu durumu elektrikli otomobil etkisiyle beraber tüketicinin yeniye olan yönelimi şeklinde yorumluyoruz. Günün sonunda satışa çıkarılan her yeni otomobil yeni bir alıcı buluyor. Bundaki en önemli sebep yeni/eski fiyat makasının dar olması. Sıfır ve yeni model ikinci el fiyat makası tahsis edilmiş durumda. Ancak özellikle 15 yaş seviyelerinde otomobiller ile 5 yaşa kadar olan otomobiller arasındaki fiyat makasının dar olduğunu gözlemliyoruz.
Bugün 2010 model benzinli otomatik vites ve 200 bin km dolaylarında bir otomobile 600.000 TL fiyat istenirken 2022 model 75 bin km seviyelerinde Crossover tipinde manuel araçlar 750 ila 800 bin TL fiyat bandında alıcı bulabiliyor.
Ne kadar otomatik/manuel ayrıntısı olsa da km farkı, model yılı farkı, yeni jenerasyon olması, eskinin bakım/onarım maliyetlerinin yüksek olması gibi sebepler tüketiciyi yeniye çekiyor. Özetle bizler mevcut verileri sadece elektrikliye geçiş değil, yeniye yönelim olarak dadeğerlendiriyoruz.
FAİZLER DÜŞÜNCE ARAÇ FİYATLARI ARTACAK MI?
Faizlerin gerilemesi otomobile olan talebi bir miktar artıracaktır. Ancak kredi büyüme oranlarının daraltılması ile beraber krediye erişim güç olduğundan bu noktada beklenen talep harekete geçmeyebilir. Çünkü bu senaryoda düşük faiz ancak kredi kullanım sıkıntıları yaşanacaktır. Faizlerin düşmesi ile beraber krediye erişimin kolaylaştığı bir senaryoda sözünü ettiğimiz yüksek talep artışından bahsedebiliriz.
Fiyatlar olarak değerlendirdiğimizde ise etiket fiyatları ana başlık olarak maliyetler sebebiyle bir süredir belirli oranlarda yükseliyor. Enflasyon ile karşılaştırdığımızda ise ters oranda fiyatların uzun süredir düşüş trendinde olduğunu görüyoruz. Yani fiyat artışları enflasyon oranının altında kalıyor. Fiyatların geleceğine dair yorum için çok katmanlı değerlendirmek gerekir.
Bu noktada döviz kuru, faizler, krediye erişim, enflasyon ve talep belirleyici faktör. Bu parametrelerin her birinin tek başına değişiminde farklı, eş zamanlı değişiminde farklı senaryolardan söz edilebilir. Genel bir yorum yapmak gerekirse, önümüzdeki süreçte etiket fiyatlarında maliyetlere bağlı bir miktar yükseliş görebiliriz. Ancak döviz kurunda belirgin farklılıklar olmadığı taktirde yaşanabilecek artışlar enflasyon oranlarının altında kalacaktır.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.