Milliyet.com.tr Almanya merkezli, ana akım dijital haber portalı T-online, Türkiye’nin Talay’ına geniş yer ayırdı. Talay’ı “İnsansız silah sistemleri geleceğin savaş alanlarını şekillendirecek.Türkiye’den büyük askeri potansiyele sahip yeni bir silah türü..
Milliyet.com.tr Almanya merkezli, ana akım dijital haber portalı T-online, Türkiye’nin Talay’ına geniş yer ayırdı. Talay’ı “İnsansız silah sistemleri geleceğin savaş alanlarını şekillendirecek.Türkiye’den büyük askeri potansiyele sahip yeni bir silah türü geliyor” cümleleriyle tanıtan haberde şu ifadeler yer alıyor…
Türkiye, Talay adlı yeni nesil bir kamikaze dron tanıttı. Bu dron özellikle su yüzeyinde kullanılmak üzere geliştirildi. İnsansız hava aracı, üretici firma Solid Aero tarafından İstanbul’daki uluslararası savunma sanayi fuarı IDEF 2025’te tanıtıldı.
BODENEFFEKT FENOMENİ
Yeni savaş aracının en dikkat çekici özelliği: Dron, “yer etkisi” (Almanca: Bodeneffekt) olarak bilinen fiziksel bir fenomenden yararlanıyor ve su yüzeyinden yalnızca yaklaşık 30 santimetre yükseklikte uçarak ilerliyor. Bu manevra sayesinde hem keşfedilmesi zorlaşıyor hem de radar destekli savunma sistemleri tarafından tespit edilmesi güçleşiyor.
‘300 KM MENZİLE KADAR UÇUYOR’
Haberde “Talay saatte 200 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 300 kilometre menzile kadar uçabiliyor” denilirken eklendi: Uçuş süresi yaklaşık üç saat. Dron, 60 kilogramlık toplam ağırlığının yarısını oluşturan 30 kilogramlık bir patlayıcı başlık taşıyor.
Üretici firma iki operasyonel senaryo öngörüyor:
‘ANKARA’NIN KARADENİZ’DE STRATEJİK MESAJI’
Haberde Defense Express adlı uzman savunma dergisinin “bu dronun tanıtımını özellikle Karadeniz’deki jeopolitik gerilimler bağlamında Ankara’nın stratejik bir mesajı olarak değerlendiriyor” görüşüne yer veren Almanyalı yayın organı “Türkiye, yıllardır insansız silah sistemleri alanındaki kapasitesini geliştiriyor ve Bayraktar TB2 veya hayalet özellikli Anka-3 gibi modellerle uluslararası alanda tanınırlık kazandı” dedi ve ekledi:
‘YAKINDA TÜRK DONANMASINDA’
“Seri üretimin Ekim 2026’da başlaması planlanıyor. İlk birimlerin 2027 başında Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmesi mümkün” notu düşen T-online “Sistemin ihracatına dair henüz net bir bilgi bulunmasa da başka ülkelerin ilgi göstermesi muhtemel. Özellikle uzun kıyı şeritlerine veya gergin deniz sınırlarına sahip ülkeler için bu teknoloji oldukça cazip olabilir” ifadelerini kullanırken, Talay’ın geliştirilmesinin önemini şöyle vurguladı:
“Talay’ın geliştirilmesi, özerklik, gizlilik ve hassasiyetin ön planda olduğu insansız sistemlerin giderek daha fazla militarize edilmesi sürecine dahil bir adım niteliği taşıyor. Savunma uzmanları, saldırıların neredeyse görünmez biçimde ve yüksek hızda gerçekleştirilmesinin gelecekteki çatışma senaryolarını kökten değiştirebileceğini belirtiyor, özellikle de asimetrik taktiklerin etkili olduğu durumlarda. Türkiye’nin yeni dronu, otonom silah sistemleri alanındaki küresel silahlanma yarışında bir başka parça olarak öne çıkabilir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.