Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin (TMPK) ev sahipliği yaptığı organizasyona, UN Women Türkiye de bir sosyal medya kampanyasıyla destek veriyor. UN Women’ın küresel dayanışma hareketi olan HeForShe’nin de dahil olduğu, TMPK..
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin (TMPK) ev sahipliği yaptığı organizasyona, UN Women Türkiye de bir sosyal medya kampanyasıyla destek veriyor. UN Women’ın küresel dayanışma hareketi olan HeForShe’nin de dahil olduğu, TMPK iş birliğiyle #OyunuEşitle sloganıyla başlatılan kampanya, paralimpik sporlarda kadınların ve kız çocuklarının katılımını ve başarılarını görünür kılmayı, kapsayıcı spor ortamlarının önemini ve sporda eşitliği vurgulamayı amaçlıyor.
EPYG 2025’te, sporda cinsiyet eşitliği adına dikkat çeken veriler öne çıkıyor. Türkiye, 138 sporcuyla turnuvanın en büyük delegasyonuna sahip olurken, bu sporcuların %50,7’sini kadınlar oluşturuyor. Tüm katılımcılar içinde ise kadın sporcu oranı %35,9 iken erkek katılımcıların oranı ise %64,1. En fazla kadın sporcunun yarıştığı branş ise Para Yüzme olacak.
Tam ve eşit katılım
UN Women Türkiye Country Director Maryse Guimond, “Spor, hem ayrımcılıkla mücadelede hem de engelli kadınların ve kız çocuklarının topluma tam ve eşit katılımının sağlanmasında kritik bir rol oynuyor. Avrupa Para Gençlik Oyunları gibi etkinlikler, yalnızca sporcu performanslarının değil, aynı zamanda eşitlik, dayanışma ve temsiliyetin de sahneye çıktığı alanlar. Türkiye’nin EPYG 2025’de cinsiyet eşitliğini sağlamış olması, sporda eşitlik yolunda kaydedilen önemli bir başarı olarak kabul edilmelidir. Engelli kadın ve kız çocuklarının spora erişimini artırmak, sporda güvenli ve kapsayıcı ortamlar yaratmak ve görünürlüklerini desteklemek için daha fazla iş birliğine, yatırım ve kararlılığa ihtiyacımız var. Sporun herkesi kapsadığı bir gelecek için #OyunuEşitle çağrımızı yineliyoruz” dedi.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Murat Aksu ise “EPYG 2025’i yalnızca bir gençlik buluşması olarak değil, hem İstanbul hem de sporcularımız için gelecekteki Paralimpik Oyunlar’a giden yolda kritik bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Burada atılan her adım, 2028 Los Angeles ve ötesine uzanan büyük hayallerimizin temelini oluşturacak” dedi.
Eşit gelecek inşa etmek
İstanbul’da gerçekleşecek bu tarihi organizasyon, Türkiye’nin spor alanında eşitlikçi bir gelecek inşa etme yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olarak öne çıkıyor.
Elif Bayrak (Para Atletizm): “Her start çizgisine geldiğimde kalbimdeki heyecan, pistteki her metreye yansıyor; adımlarımı azimle atarken hem kendimi hem de Türkiye’yi temsil etmenin gururunu yaşıyorum.”
Meryem Nur Tunuğ (Para Yüzme): “Her yarış startında suyun gücüyle bir bütün olup sınırları zorluyorum; her kulaçta bir engeli daha geride bırakmanın heyecanını yaşıyorum.”
Reyhan Taşdelen (Para Atletizm): “Formamı giydiğim her yarış, sadece mesafe kat etmek değil, aynı zamanda potansiyelimi en üst düzeye taşımak için bir fırsat.”
‘Eşitlik’ten haberler
Garanti BBVA ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC), verimli iş birliklerinin sonucu olarak bankacılık sektörü aracılığıyla kadınların ve kadın girişimcilerin güçlendirilmesine yönelik önemli bir oturuma imza attı. Oturumda, IFC’nin dünyanın dört bir yanından gelen ekipleri ve Garanti BBVA arasında, kadınlara yönelik bankacılık uygulamaları ve cinsiyet odaklı verilerin gelişim için doğru kullanımı gibi alanlarda bilgi paylaşımı gerçekleşti.
LEAD Network Türkiye, YenidenBiz Derneği iş birliğiyle Kurumsal Üye Buluşması’na ev sahipliği yaptı. Etkinlikte, kariyerine ara vermiş kadınların iş hayatına yeniden katılımını desteklemeye yönelik çalışmalar ele alındı. Yüz kadının faydalanacağı “Kariyer Yönetimi ve Gelişim Programı” tanıtılırken; insan kaynakları liderlerinin katılımıyla kapsayıcılık ve fırsat eşitliği odağında yeniden istihdam politikaları değerlendirildi. İlham veren başarı hikâyelerinin paylaşıldığı buluşmada, çeşitlilik ve kapsayıcılık kültürünün kurumsal dünyada nasıl daha da güçlendirilebileceği birlikte keşfedildi.
86 ülkede 19 binden fazla üyesi bulunan dünyanın en güçlü ve etkili girişimci ağı Entrepreneurs’ Organization’ın (EO) Türkiye ofisinin Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar oldu. Oktar, üyelerinin yıllık ortalama cirosu toplam 18 milyon USD olan EO Türkiye’nin başkanlık bayrağını önceki dönem başkanı Gül Sultan Doğan’dan devraldı. 10 yılı aşkın süredir EO Türkiye üyesi olan Sanem Oktar, EO Türkiye’de daha önce yönetim kurulu üyesi olarak görev almıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.