Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 23 Temmuz’da Türkiye’de yapılmasını önerdiği Rusya-Ukrayna görüşmelerine dair yaptığı açıklamada, Kiev heyetinde, daha önceki iki turda olduğu gibi eski savunma bakanı ve mevcut Güvenlik Konseyi..
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 23 Temmuz’da Türkiye’de yapılmasını önerdiği Rusya-Ukrayna görüşmelerine dair yaptığı açıklamada, Kiev heyetinde, daha önceki iki turda olduğu gibi eski savunma bakanı ve mevcut Güvenlik Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov’un başkanlık edeceğini söyledi. Rusya da Vladimir Medinski başkanlığında heyetin yapısında bir değişiklik olmadığı ifade etti. AFP’ye konuşan üst düzey bir Ukraynalı yetkili, İstanbul’daki görüşmelerin yeni bir mahkûm takası ve Zelenskiy ile Putin arasındaki olası buluşmaya odaklanmasının beklendiğini söyledi.
Moskova ısrarlı
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada, “Mucize kategorisinden bir ilerleme beklemek için hiçbir neden yok. Mevcut durumda bu neredeyse imkânsız” dedi. Peskov, olası bir barış anlaşmasına ne zaman varılabileceğine dair soruya ise “zamanlama konusunda bir yorumda bulunamayacağını” belirterek, “Üst düzey bir görüşme ihtimali hakkında konuşabilmemiz için yapılması gereken çok iş var” diye ekledi. Moskova’ya Kiev’le anlaşması için 50 gün süre tanıyan ABD Başkanı Donald Trump, aksi takdirde Rusya’nın yaptırımlarla karşılaşacağını söyleyerek barış müzakereleri üzerindeki baskıyı artırmıştı.
Moskova, Kiev’den, savaşta ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’dan vazgeçmesini, Kırım’ın ilhakını tanımasını, ayrıca Ukrayna’nın NATO’ya katılma fikrinden de caymasını talep ediyor. Kiev ise Moskova’nın bu taleplerini reddediyor ve barış konusuna şüpheyle yaklaşıyor. Rusya’nın ilhak ettiği bölgelerin statüsü ve Ukrayna’nın NATO üyeliğinin yanı sıra savaş nedeniyle oluşan ekonomik kayıplar ve savaş suçları iddiaları da, müzakerelerdeki temel anlaşmazlık arasında.
Tartışmalı operasyon
Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ve Başsavcılık, Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (NABU) dedektiflerine yönelik geniş çaplı operasyon düzenledi. Yetkililer, NABU çalışanlarının “devlet sırrı ihaneti”, “Rusya ile ticari ilişkiler” ve “yolsuzluk” suçlamalarıyla soruşturulduğunu açıkladı. İddialar arasında bir NABU dedektifinin eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in çevresi aracılığıyla Rus gizli servislerine hassas bilgiler aktarmasının da bulunduğu öne sürülüyor. Bir çalışan, Rusya ile ticari faaliyet yürüttüğü gerekçesiyle gözaltına alındığı öğrenildi. NABU’nun faaliyetleri, Avrupa Birliği tarafından fonlanıyordu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.