AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin bilgilendirme amacıyla TBMM’deki siyasi parti gruplarına yönelik başlattığı ziyaret turunu dün de sürdürdü. Kalın sürece karşı çıkan..
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin bilgilendirme amacıyla TBMM’deki siyasi parti gruplarına yönelik başlattığı ziyaret turunu dün de sürdürdü. Kalın sürece karşı çıkan ve Meclis’te kurulacak komisyona üye vermeme kararı alan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile Yeni Yol Partisi grup yöneticileriyle görüştü. Kalın yarın da saat 17.30’da CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşecek. Özel perşembe günü Kalın’dan önce TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ağırlayacak.
Kalın’ı İYİ Parti grubuna gelişinde Grup Başkanvekili Turhan Çömez ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kâmil Erozan karşıladı. Görüşme, yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmede, Kalın’ın, “Terörsüz Türkiye” çalışmalarına ilişkin süreçle ilgili bilgi verdiği öğrenildi.
Dervişoğlu görüşmenin nasıl geçtiğine ilişkin “Bilmediğimiz bir şeyi öğrenmedik. Duruşumuzu muhafaza ediyoruz. PKK’nın ideallerinin hukuki ve anayasal zemin bulmaması için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
‘Söyleyene sorun’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Bir Kürt, bir Alevi cumhurbaşkanı yardımcısı olsun” önerisine ilişkin değerlendirmesi de sorulan İYİ Parti lideri, “Söyleyene sorun” karşılığını verdi. Kalın’ın ikinci durağı ise Yeni Yol Grubu oldu. Kalın, Grup Başkanı Bülent Kaya, Grup Başkanvekilleri Mehmet Emin Ekmen ve Selçuk Özdağ ile görüştü.
IRA modeli çalışılıyor
“Terörsüz Türkiye” sürecinde PKK’nın sembolik silah bırakma töreninin ardından gözler Meclis’te kurulacak komisyona çevrildi. Edinilen bilgiye göre, komisyonun demokratik reform hamlelerinden ziyade örgüt üyelerinin ve cezaevlerinde kalan terör suçlularıyla ilgili izlenecek yol haritasını çalışması bekleniyor. Bu kapsamda öncelikle PKK için “kendini fesheden” ya da “terör vasfını kaybetmiş” örgüt tanımlaması üzerinde durulurken, PKK üyelerinin yeni yapılacak infaz düzenlemesinden faydalandırılması öngörülüyor. Sürecin MİT’in gözetiminde, “Fesh etme, izleme ve doğrulama” yöntemi kullanılarak yürütüleceği belirtilirken, bu üç kriterin sağlanmasıyla cezaevlerinden tahliyelerin mümkün hale gelebileceği değerlendiriliyor. Cezaevlerinde PKK terör örgütü ve bağlantılı suçlardan dolayı yaklaşık 6 bin 100 hükümlünün bulunduğu ifade edilirken, bu hükümlülerin affından sonra topluma kazandırma, meslek edindirme başlıklarında atılabilecek adımlar da değerlendiriliyor. Öte yandan hükümet, terör suçlularının “topluma kazandırılmasında” IRA modeli üzerinde çalışıyor. Kuzey İrlanda’da yapılan yasa düzelemelerinde, silahlı eylemlerden dolayı serbest bırakılan ya da aftan yararlanan mahkûmlar “yeniden siyasal şiddete bulaşmaları halinde eski cezalarını tümüyle çekerler” şartıyla serbest bırakılmıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.