“Bu, köklü bir dostluğun beden diliydi: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, geçen ay Lahey’deki Nato zirvesinde grup fotoğrafı için el sıkıştı, gülümsedi ve ardından birbirine..
“Bu, köklü bir dostluğun beden diliydi: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, geçen ay Lahey’deki Nato zirvesinde grup fotoğrafı için el sıkıştı, gülümsedi ve ardından birbirine sarıldı” ifadeleriyle başlayan Financial Times analizi, “Birbirleri için ‘dostum’ diyen bu iki liderin ‘olağanüstü’ ilişkisi, şimdiye kadar bir dizi karşılıklı kazanç sağladı” notu düşüyor ve ekliyor:
“Türkiye, gümrük vergileri konusunda birçok ABD müttefikinden daha iyi bir konumda kaldı. Washington, Erdoğan’ın istediği gibi Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırdı. Erdoğan ise NATO müttefiki olan ABD’ye, Rusya ile diplomatik görüşmeler için ortam sağladı ve Trump’ın uzun süredir istediği ABD askerini Suriye’den çıkış şansı sundu. Fakat şimdi, ilişkileri iki büyük sınavla karşı karşıya.”
Dünya ekonomi ve siyasi basınının önde gelen gazetelerinden FT, iki lider arasındaki “iki temel krizi” şöyle aktarıyor…
İKİ TEMEL KRİZDEN EN ACİL OLANI!
“En acil olanı, Türkiye’nin Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara hükümetine verdiği desteği, İsrail’in Arap devletindeki istikrarsızlaştırıcı askeri eylemleriyle uzlaştırma meselesi.”
“İkincisi, Erdoğan’ın uzun süredir istediği milyarlarca dolarlık F-35 savaş uçağı anlaşmasını mümkün kılmak için ABD’nin Türkiye’nin savunma sektörüne uyguladığı yaptırımları kaldırmasını sağlamak.”
‘KİMYANIN GÜCÜ KÜÇÜMSENEMEZ’
Gazeteye konuşan Washington Enstitüsü Türkiye araştırma programı direktörü Soner Cağatay, iki cumhurbaşkanı için ‘Kimyanın gücünü küçümseyemezsiniz’ yorumu yaparken ekliyor: “Trump güçlü ülkeleri ve güçlü liderleri sever, Erdoğan her ikisini de sunuyor.”
Washington’daki Dış Politika Araştırma Enstitüsü başkanı Aaron Stein ise “Yine de, ‘bütün bu dostluk söylemlerine rağmen, Trump ve Erdoğan aslında hiçbir anlaşma yapmayı başaramıyor gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
‘TÜRK SÖYLEMLERİNİ TEKRARLIYOR’
ABD ve Türkiye’nin birbiriyle çelişen öncelikleri ve gerilim arasında özellikle terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’nin olduğunu belirten yazıda, “Ancak şimdi Washington, İsrail’in Şara’ya karşı düşmanca tutumuna ters düşse bile, Türk söylemlerini neredeyse aynen tekrarlıyor gibi görünüyor” ifadeleri yer aldı.
TRUMP VE ERDOĞAN’IN İKİNCİ BÜYÜK SINAVI
Trump-Erdoğan ilişkisinin ikinci büyük sınavının “Türkiye’nin uzun süredir istediği düzinelerce F-35 gizli savaş uçağı satın alma isteği” olduğunu belirten FT, “Ancak engeller zorlu. Anlaşma, Erdoğan’ın iki Rus S-400 hava savunma bataryası almasının ardından 2020’de CAATSA yaptırımları altında engellendi” vurgusunu yaptı.
‘F-35’LER KONUSUNDA BAHİSLER YÜKSEK’
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Thomas Barrack’ın, yaptırımların kaldırılması için gerekli olan Kongre onayı da dahil olmak üzere bir çözümün bu yıl sonuna kadar bulunabileceğini önerdiğini kaydeden FT, “Bu arada Türkiye, eskiyen hava filosunu modernize etmek için Eurofighter jetleri satın almayı hedefliyor” ifadelerini kullandı ve ekledi:
“F-35’ler konusunda, bahisler yüksek. Eğer mesele çözülürse, Lockheed Martin milyarlarca dolarlık bir satış siparişi alabilir. Türk şirketleri de F-35 programına yeniden dahil olabilir, F-35 gövdeleri inşa etme ve jetin ana bakım merkezlerinden biri olma gibi kazançlı sözleşmeleri geri kazanabilir.”
‘ELÇİ BARRACK’ İLİŞKİYİ ‘HARİKA’DAN ‘MUHTEŞEM’E YÜKSELTME GÖREVİ’
Gazete ayrıca “Trump’ın arkadaşı ve yeni ABD’nin Türkiye büyükelçisi ile Suriye özel temsilcisi olan Tom Barrack, önemli bir aracı. Trump, Lübnan kökenli, tatlı dilli ama sert pazarlık yapan özel sermaye milyarderi Barrack’a, ikili ilişkiyi ‘harika’dan ‘olağanüstü’ye yükseltme görevini verdi” notu da düştü ve ekledi: “Ankara, İsrail’in Şara’nın Suriye’sine yönelik tekrarlanan müdahalelerinden, güneyde toprak ele geçirme ve askeri altyapıya yönelik saldırılar da dahil olmak üzere, öfkelenmiş durumda.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.